Те работят без трудови договори. Понякога не взимат нито стотинка. Много българи, търсещи препитание по строежите в Германия, са се превърнали в "роби", пише "Франкфуртер Рундшау" в репортаж от Ханау

"Не съм си и представял, че може да ми се случи подобно нещо", разказва Петко Т. със сълзи в очите. 48-годишният българин се труди по строежите в Германия, но от три месеца не е получавал заплата. Пред репортер на "Франкфуртер Рундшау" той споделя, че посредническата фирма в България, която е уредила заминаването му, го уверявала, че в Германия няма да има никакви проблеми. Случило се обаче точно обратното: още от самото начало започнали да му дават по-малко пари от договореното, а през последните четири седмици не бил получил нито цент. Той започнал да взима заеми от колегите си, тъй като нямал пари дори за храна, пише „Дойче веле“.
Петко Т. е само един от многото българи, станали жертва на експлоатация, пише изданието по-нататък. За целта е създадена една напълно непрозрачна система от фирми, посредници и задкулисни играчи, които печелят добре, но пък не желаят да носят никаква отговорност.
Да се върнеш в България без пукната пара
Екип на "Франкфуртер Рундшау" е посетил един от строителните обекти в Ханау, където е работил и Петко Т.. С тях е бил и представител на проекта "Честна мобилност" ("Faire Mobilität"), в рамките на който се оказва правна помощ на източноевропейците, работещи в Германия. Журналистите разговаряли с работници и представители на фирмите-подизпълнители. И установили, че е създадена система за трудова експлоатация, насърчаваща труда на черно и трафика на хора. Тази система постоянно получава нови попълнения - мястото на всеки един от тези "нови роби", които се връщат в родината си, се заема незабавно от друг.
От април до края на август 2018 на строителния обект в Ханау са се трудили 18 българи. Той е отличен пример за случващото се по строителните площадки в Германия, казва Иван Иванов от проекта "Честна мобилност". "Работниците идват и си заминават, понякога почти с празни ръце, понякога с някакви дребни суми. Те дори не знаят коя фирма отговаря за тях. Изградена е система от посредници, а фирмите-изпълнителки обикновено си имат подставени лица. Цари пълен хаос", казва Иванов пред "Франкфуртер Рундшау". 
Пред изданието Петко Т. разказал, че е работил 30 години по строителни обекти в България - последно срещу 2 евро на час. В Германия е пристигнал заедно с още петима други българи. Самият той ги бил убедил да заминат на гурбет. Посредническата фирма им била обещала трудови договори и добро заплащане.
Първата им спирка била в Магдебург - там ги посрещнал Георги Д., който поел групата. Изведнъж се оказало, че новодошлите трябвало да си извадят т.нар. гевербешайн. Документ, който им позволява да извършват самостоятелна дейност. Петко Т. и други трима от групата отказали, а посредникът ги уверил, че нямало проблем - по някакъв начин щели да им уредят документите. След три седмици първите трима работници се върнали в България. Усетили, че нещо не е наред. Петко Т. обаче решил да остане, защото не искал да се връща у дома без никакви спечелени пари.
Те не са запознати с правата си
Изваждането на т.нар. гевербешайн означава, че много от рисковете и отговорностите се прехвърлят върху самия работник, който на практика става самонаето лице. А с това той губи правото на минимално почасово заплащане на своя труд и някои от трудовите си права. Освен това самонаетото лице само трябва да заделя пари за социални и здравни осигуровки, за данъци, както и да прави отчисления към работодателската осигурителна каса. "За съжаление това е една порочна практика, която е много разпространена в строителния бранш - включително защото много от надничарите не правят разлика между самостоятелна дейност и работа на трудов договор", казва Иван Иванов.
Той е изчислил, че деветима от българите, работили на строителния обект в Ханау, посетен от журналистите, е трябвало да получат за положения от тях труд общо 40 000 евро бруто - въз основа на минималната почасова ставка в строителния бранш, която възлиза на 14,90 евро. Вместо това обаче те са получили общо 10 000 евро - платени на ръка.
За засегнатите e трудно да си търсят правата от България, казва Иван Иванов. Според него пътят е следният: излъганите работници трябва да подадат жалби в Германия, да си наемат адвокати и да подадат молби за правна помощ. Ако вече са напуснали страната, те трябва да пътуват до Германия за съдебните заседания.
От "Дойче веле"
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/11/18 18:13

    Za6to nikoy ne spomenava za tova:
    1.BIlgarskiyat narod kolko e ne gramoten
    a)ne vladeyat nikakvi zapadni ezisi kato nenski ili ankliyski
    2.Ne iskat pismenni dogovori za rabotata koyato 6te rabotyat,kato im se kaje,4e 6te polu4at edi kakva si suma da razberat dali e neto ili bruto.
    Tiy kato sme edna nassiya koyato sme sviknali da kradem ili da ne pla6tame danisi ne si nameryat 64etovodidel koyto da im upravlyava firmata.
    Nie mislim samo za parite koito 6te vzemem v bruto i posle da izbyagame,posle koy 6te me nameri na selo na nivata.
    Iskam da poso4a 4e,i az sim do6il v Germaniya po-si6tiya na4in sis stroitelna firma predi 5(pet) godini i sim izjivyal vsi4ko no pri mene ne mina poradi prostata pri4ina 4e,vladeyeh nemski ezik pismenno i govorimo.
    Kakto si byah bezraboten si iskarah kursove po nemski ezik "B"+nivo v Bilgariya
    Iskam da vi kaja moi sinarodnisi.
    Ne bidete tplkova a4ni nedeyte misli samo samo za va6i cob,tuka si imat danisi koito tryabva da se pla6tat i v Grmaniya ne e kato v Bilgariya dani4nite ne si pravyat 6ega.
    zaklyu4enie: Vie ako ste dobir maystor v rodinata si imame dostati4no rabota i pari i ako iskame da se opravi na6ata rorina da si pla6tame danisite kato v Germaniya redovno i to4no bez da lijem.
    da odbeleja si6to 4e,sim bilgarski grajdanin ot turski proishod i si obi4am rodinanata kolkoto vsi4ki bilgari...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/11/18 07:42

    Evala arkadash dobre im go kaza.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/11/18 09:10

    Не са роби тъй като самите те не искат трудови договори за да могат да взимат повече пари,да нямат издръжки.Не наемат квартири за да не плащат повече квартира предпочитат мизерията.така че това са пълни глупости,изпиват по бутилка ракия всяка вечер пък после роби,играят Кумар,та после роби

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/11/18 07:31

    Jive9 v Germani9 ot 4 godini.
    Ucha.Mıjıt mi raboti.Detsata hod9t na uchilishte.
    Plashtam za kvartira 700 euro+55 za tok+45 za internet.
    Poluchavam 390 eu.detski nadbavki.
    Vs9ko l9to si idvame v Bılgaria s nad 15000 euro.
    Za kakvo robstvo govorite i za kakvi izmami?
    Za nay-malkoto sıdish firmata i tova e.Pone zakonite v Germani9 se prilagat bez uvırtane.
    ...ama ako si neprokopsanik i izpivash vecherta izkaranoto dnes,shte si rob,kıdeto i da idesh.Rob na glupostta si,ne na n9ko9 dırjava...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.