Проблем остават старите тръби на водопреносната мрежа

Кърджали пие една от най-добрите води в... Европа! Да, да, няма грешка. Ако доскоро се смяташе, че в столицата ползват една от най-качествените води за питейни нужди на Стария континент, то вече съвсем не е така. Доказателство е фактът, че много „ВиК“ дружества проявяват интерес към водопречистването на Кърджали.
Построена през 80-те години на миналия век, пречиствателната станция за питейна вода е пусната в експлоатация през 1990 година. Тя е двустъпална, с 4 радиални утаителя и 8 филтърни клетки. Оказва се обаче, че през годините радиалните й утаители, които са и единствени използвани за пречистване на питейни води в България, не са работели и използвани ефективно след 72 часовите проби при пускане на ПСПВ. Всичко това се разкрива през 2014 година по време на голямата авария, запомнена от кърджалийци с изключително високите стойности на мътност.
Първоначално от ВиК Кърджали правят задълбочено обследване, което разкрива, че всъщност утаителите не само не работят, но и никога не са привеждани в предназначената им експлоатация. След анализ  на ситуацията започват сериозни ремонти на технологичните съоръжения в станцията за пречистване на питейната вода на Кърджали, Момчилград и още 50 населени места. В началото на 2015 година се започва ремонт на радиалните утаители и към днешна дата те работят безупречно. Поемат замърсявания с висока мътност и чистотата на водата е постоянна, сравнена с периода до 2015 година. Пак тогава започва и ремонт на филтърните клетки и вече са отремонтирани 4 броя от тях. Заредени са със зеолитов филтърен материал, който значително подобрява качеството на водата независимо от постоянното замърсяване на вход.
„Важно е да се отбележи, че зеолитът е с доказани качества и намира широко приложение при редица сфери – хранително-вкусова промишленост, фармацевтичната индустрия  и намира все по-голямо приложение в технологиите на пречистване на води. Той представлява порест минерал с високи адсорбционни свойства, които му позволяват да задържа йоните на тежки метали и радиоактивни вещества. Освен това подобрява органолептичните свойства на водата и неслучайно е обявен за минерал на 20 век от световната организация на учените“, обясни пред репортер на 24rodopi.com инж. Веселин Желязков, ръководител отдел „Пречистване“ във ВиК Кърджали. Може би е любопитен фактът, че и при авариите на АЕЦ Чернобил и Фукушима със зеолит са засипани радиоактивните зони.
Когато започва изграждането на ПСПВ Кърджали в проектната й документация са посочени множество изследвания за ползите от използването на зеолита. Като е заложена идеятазеолитът да бъде използван като филтърен материал и на пречиствателни станции в други градове на България. Не е тайна, че кърджалийският зеолит е с най-добри показатели в световен мащаб, тъй като е с най-високо съдържание на клиноптилолит.
Първоначално се провеждат множество лабораторни изследвания и сравнителни анализи между различни филтърни материали. Зеолитът неоспоримо доказа своите адсорбционни и филтрационни свойства. Преминаването към неговото използване бе извършено плавно и при условията на постоянен ежедневен мониторинг, който продължава и до днес.

На вход пречиствателна станция се въведе и предхлориране на водата, което оптимизира технологичните процеси и гарантира 100% дезинфекция на водата  и съоръженията. Извършват се и регулярни ремонти на сградния фонд на кърджалийската пречиствателна станция, за всичко това обаче са нужни много средства, а за дружеството в Кърджали е непосилно да извърши наведнъж цялостен ремонт в нея. Всичко по ремонтите се извършва от служителите във ВиК Кърджали, без участието на външни фирми. „Приоритет на ръководството на “ВиК“ Кърдждали е качеството на питейната вода, затова и усилията ни са насочени към оптимизиране на технологичните процеси. Заслуга за това имат  изцяло служителите на „ВиК“ и пречиствателната станция, които са на 24-часов режим на работа действащи професионално и ефективно при различни аварийни ситуации независимо от климатичните условия. Когато започнахме ремонтите по филтърните клетки, екипът на станцията показа изключителна съпричастност. Всички до един участваха активно, което пък доведе до по-бързото извършване на ремонтните дейности подобряващи качеството на питейната вода. За съжаление не всички ползватели могат да го усетят, защото пречи един основен проблем, а той е че в жилищните сгради и блокове в града има наличие на стари и корозирали тръби. Част от водопреносната мрежа в града е с остарели стоманени тръби, който влошават показателите на питейната вода. Оптимист съм ,че този проблем ще бъде решен след  така наречения „втори воден цикъл“, завършва инж. Желязков.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/12/18 08:56

    Браво за това, че използват за пречистване на питейната вода натурални минерали, а не химикали както беше преди. Зеолита наистина е уникален, а и находището му си е в нашата област.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/12/18 10:07

    Но дишаме най-отровния въздух в Европа. Честито!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/12/18 10:55

    interesno ,pa 6to hodim do Mol4ilgrad za voda togaz.V vasrojdenzi sled90 godina razvaliha vodata i do den dne6en e mirizliva i stava samo za miene.Kogo zablujdavate?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/12/18 11:35

    а защо тече мътилка отчешмите

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/12/18 13:21

    dnes 6 12 elate da vidite kakvo te4e ot 4e6mite na bl. 39 .40 i ne znam koi o6te ,bokluzi lajlivi samo zeni digate a nasre6ta bokluk ni servirate.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/12/18 14:38

    Браво на статията и браво на инж.Веселин Желязков!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/12/18 16:59

    А защо мирише на ръжда?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/12/18 21:25

    тече мътилка от чешмите и ръжда!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/12/18 06:48

    От тръбите ви мирише на ръжда.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/12/18 09:21

    Тия не са добре

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.