Може би не най-четеният, но вчера беше най-споделяният пост във Фейсбук. След много, много години днес преподавах в университета за последен път. Уморих се да се боря с телефоните, с УотсАп и с Фейсбук. Победиха ме. Предавам се. Отказвам се“, написа в отворено писмо Леонардо Хаберкорн, уругвайски журналист, преподавател в университета ОРТ в гр. Монтевидео.

„Уморих се да говоря за неща, които ме въодушевяват, пред младежи, които не могат да откъснат погледа си от телефон, на който непрекъснато получават селфита.
Разбира се, не всички са такива. Но стават все повече. Допреди три-четири години призивът да оставят телефона настрана за 90 минути, дори да е само от добро възпитание, все още имаше някакъв ефект.
Вече няма. Може би аз съм се изхабил твърде много в битката. Или пък не правя нещо, както трябва.
Но едно е вярно: много от тези младежи не осъзнават колко обидно и нараняващо е това, което правят. Освен това е все по-трудно да се обясни как работи журналистиката на хора, които не я потребяват, нито виждат смисъл да бъдат информирани.
Тази седмица в час стана дума за Венецуела. Само една от 20 студенти успя да каже основни неща за конфликта. Най-основните. Останалите нямаха никаква представа. Попитах ги дали знаят кой уругваец е в центъра на тази буря. Разбира се, никой не знаеше.
Попитах ги знаят ли кой е Алмагро. Мълчание. Насила, от дъното на залата, само едно момиче измънка: "Не беше ли външният министър?". Така е за всичко. Какво става в Сирия? Мълчание.
Коя партия е по-либерална или по "вляво" в САЩ - демократите или републиканците? Мълчание. Знаете ли кой е Варгас Льоса?
"Да!"
Някой чел ли е негова книга? Не, никой. Съжалявам, че младежите не могат да оставят телефона дори в час. Да запознаеш толкова неинформирани хора с журналистиката е сложно.
Все едно да преподаваш ботаника на същество от планета, на която не съществуват растения. При едно упражнение, за което трябваше да излязат да търсят новина навън, една студентка се върна с новината, че по улиците все още се продават вестници и списания.
Идва момент, в който това да си журналист се обръща срещу теб, защото си научен да се поставяш на мястото на другия, развил си емпатията като основно оръдие на труда си.
И тогава виждаш, че тези младежи, които продължават да са умни, симпатични и топли както винаги, са измамени, че вината не е само тяхна, че липсата на култура, незаинтересоваността и отчуждението не са се появили у тях от само себе си.
Любопитството им бавно е било убивано и всяка учителка, която не е поправяла правописните им грешки, ги е научила, че общо-взето нищо няма значение.
Когато човек разбере, че те също са жертви, почти неусетно сваля гарда.
Лошото накрая се оценява като посредствено; посредственото минава за добро; а доброто, в редките случаи, в които се появява, се празнува, сякаш е гениално. Не искам да бъда част от този извратен кръг. Никога не съм бил такъв и няма да бъда.
Винаги съм обичал да правя нещата добре. Възможно най-добре. И не понасям липсата на интерес към всеки въпрос, който задавам и на който се отвръща с мълчание. Мълчание. Мълчание. Мълчание.
Те искаха часът да свърши.
Аз също."
Леонардо Хаберкорн, уругвайски журналист, преподавател в университета ОРТ в гр. Монтевидео

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/1/19 09:06

    Защо мълчите учители,родители,ученици?Бележниците се тресат от шестици,а знанията и тройка не заслужават.Заплатите на учителите се вдигат,но нищо не се променя,защото го няма родителския интерес.Парите са убиеца на обществото.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/1/19 09:40

    Стига се ревали. Не можете да спрете гората да се разлиства.
    Едно време е нямало телевизори и хората не гледали. Да ама после яко са гледали, а телевизорите затъпяват. Телевизиите убиха радиото. Кой слуша радио днес? Никой. Само таксиджиите пускат Радио Веселина и вечер купонджиите. После интернет уби вестниците, а вече и телевизиите. Така че - включете си телефоните и живейте с плюсовете на прогреса. Между другото има старшно много места в интернет, където се четат книги. Хленченето не си заслужава. Няма смисъл.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/1/19 11:10

    11/1/19 09:40 Съгласен съм с теб, батьо! Всеки сам избира за какво да ползва нета!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/1/19 11:27

    Явно втория коментар е писан от писател, а не от читател!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.