Бившият търговец и журналист лежал в затвора 4 месеца и 21 дни, забъркал в аферата със записа мафиотски бос

Турският гражданин Шюкрю Бенли (Şükrü Benli) е бил отвлечен и изтезаван в България заради видео запис, с който е трябвало кметът на Одрин да бъде шантажиран за 150 000 евро. Това разкриха за 24rodopi.com турски журналисти, които разследват „историите“ на сънародника си, "както в Свиленград, така и в Одрин".
Кметът „не се огънал“ и когато неизвестните рекетьори смъкнали цена „Спокойствие“ под 100 000 евро, даже паднали на 20 000 евро. По-късно записът попаднал в ръцете на представител на ъндърграунда. Предложили му "добра стока", но самият той отсякъл "този запис мирише". В Одрин смятат, че Шюкри Бенли е ключова фигура в тази афера, защото докато излежавал присъда в затвора в Одрин, се запознал с доверено лице на подземния бос.
Във вечерните часове на 15 юли 2016 година, денят на опита за преврат в Турция, кметът на Одрин Реджеп Гюркан се намира в местен ресторант с приятели. Вдига наздравица. Точно този момент е заснет с камера, но по такъв начин, че да се внуши как кметът на Одрин вдига наздравица и поздравява извършващите метежа, за които вървят новини по включения в заведението телевизор. Не се знае кой е направил записа, но съмненията падат върху единствените двама журналисти, които по същото време също са били в ресторанта. Единият е Шюкрю Бенли. Правени са безуспешни опити да се вземат пари от кмета, за да не се появи видеото в интернет“, разкриха пред 24rodopi.com турските журналисти.
„Не ме карайте да си замърсявам чистите ръце с кал. Всеки в Одрин знае кой прави пари със заплахи“, това коментира преди 3 дни кметът на Одрин пред медиите, които искаха да разберат дали Реджеп Гюркан е изпратил хора да отвлекат и изтезават Шюкрю Бенли.
Припомняме, че 60-годишният Шюкрю Бенли, който от година и половина живее в Пловдив, твърди, че бил насила отведен в къща в свиленградското село Чернодъб на 22 декември м. г. Според него нападателите му го упоили с етер. После със завързани очи го качили в автомобил. В къщата в Чернодъб го били жестоко. Съблекли го гол и му пускали ток. Похитителите го провесили на т. нар. "палестинска закачалка", облекли го в женски дрехи и направили видео на униженията му. Турският гражданин твърди, че докато го изтезавали, похитителите настоявали да спре да пише срещу одринския кмет. После, по думите на Шюкри Бенли, му показали клип от неговия телефон, в който ставало ясно, че одринският кмет подкрепя преврата в Турция от 15 юли. Предупредили го, че ако отиде в полицията и съобщи, ще е мъртъв.
Установи се, че Шюкри Бенли, докато излежава в затвора в Одрин присъда, се запознава с верен човек на подземния бос. Интересното е, че не се знае кой е автор на този запис, но Шюкрю Бенли говори за него, когато дава пояснения как са го изтезавали и какво било показано на телефона му“, твърдят журналистите.
„Присъдата ми е била издадена! В нощта на изтезанията, стрелецът, който извърши нечовешките насилия върху мен, се изпусна и каза „издадена е смъртната ти присъда”. Но трябваше да знаят, че само аз мога да си издам подобна присъда. Смятаха, че заради изтезанията и заплахата за смърт няма да отида в полицията. Нямат идея кого имат за противник. Имената на извършителите и онези които подстрекават убийството ми, са в ръцете на полицията“, написа Бенли на стената си във Фейсбук.
„Аз също ще си търся законовите права. Ще подам жалба до прокуратурата. Никога през живота си не съм използвал услугите на стрелци.  Никога не съм ползвал услугите на стрелци и не съм изпитвал нужда. Сянката на политиката е дълга, но и сянката на живота е по-дълга. Всеки в Одрин познава миналото на всеки. Знае се кой прави бизнес със заплахи. Знае се и кой няма да прави бизнес под заплахи. Не се интересувам от твърденията на това лице. Не искам да си цапам ръцете с кал”, каза кметът на Одрин Реджеп Гюркан по повод твърденията на Бенли.
Бившият търговец и журналист Шюкрю Бенли е бил в затвора от отворен тип в Одрин  4 месеца и 21 дни, след което е бил освободен условно според законовите разпоредби. Той е осъждан няколко пъти, а в момента е издирван от властите, за да бъде вкаран в затвора да излежи и други присъди.
Из справка в съда в Одрин:
„Шюкрю Бенли, който продава текстилни продукти на „Алипаша” в гр. Одрин и който след известно време затваря магазина си, се осъжда на 2 години и 1 месец лишаване от свобода с решение № 2016/485  по дело № 2016/301 на 4-ти наказателен съд в Одрин от 18.10.2016 за незаконно усвояване н и разпространение на личните данни на Л. К. Решението на съда в Одрин беше потвърдено от Апелативния съд в Истанбул“;
„Шюкрю Бенли се осъжда втори път на 1 година и 8 месец лишаване от свобода с решение № 2017/61  по дело № 2016/553 на 5-ти наказателен съд в Одрин от 14.02.2017 за незаконно усвояване и разпространение на личните данни на Джем С. Ч.
Решението на местния съд в Одрин беше потвърдено от Апелативния съд в Истанбул“;
„Шюкрю Бенли се осъжда трети път на 1 година и 8 месец лишаване от свобода с решение № 2017/459  по дело № 2016/506 на 5-ти наказателен съд в Одрин от 26.09.2017 за незаконно усвояване и разпространение на личните данни  на С.Т. Решението на местния съд в Одрин беше потвърдено от Апелативния съд в Истанбул“.
На снимките: Шюкрю Бенли. Една от присъдите, влезли в сила
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/1/19 13:42

    Да го пращат нашите в Турция, там да се изясняват. Един мюхлюз по малко.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.