Гюнер Халил Хакъ, български гражданин. Известен преводач в родния си край, от турски на български и от български на турски езици. Председател на Сдружение „Тунахан“. Живее в Дулово, но има приятели в цялата страна - Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково…
Склонен е да подкрепи всеки урок по толерантност, но и светкавично изрича "Стоп!" при всеки опит за дискриминация.
Дискриминацията (от лат. discriminatio – „правене на разлика“) към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на базата на раса, етнос, религиозна принадлежност, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества.
Представяме ви болката на един добър български гражданин, преляла от ХХ в ХХІ век:

ХХ век
Година 1977-ма:
3-годишният Гюнер Халилов Хакъев от село Черник е записан на детска градина в Дулово. Амбициозните му родители (баща - Халил, с полувисше образование, ръководител на звено в БДЖ-Дулово; майка – Мюхтебер, с полувисше образование, детска учителка в ЦДГ-Черник), преценили, че малкият Гюнерчо трябва да получи образование в града, да научи отлично българския език, да има приятели българи и да стане "Човек".
Малкият Гюнерчо изоставя комфорта на селската детска градина, където другарка (учителка) е майка му, и където са връстниците му от махалата.
Всеки ден изминава с баща си 3 километра до града сутрин и 3 километра обратно до селото вечер. И зиме, и лете.
За да стана "Човек", казва през годините Гюнер.
Гюнерчо първите дни ходи с желание на градина, защото среща други, различни деца и му е интересно , но след това върху него се стоварва със страшна сила ужасното усещане на думичката, която е непонятна за чистото детско съзнание – „Дискриминация“.
Дискриминация на база произход, дискриминация на база име, дискриминация на база местожителство, дискриминация на база социален статус на родителите и семейството и др.
Гюнер Халилов Хакъев изживява едни кошмарни 4 години, в които върху него се стоварва цялата сила и съдържание на тази коварна думичка „Дискриминация“ от страна на другарки и лелки в детската градина. Огромен товар върху крехкото детско същество, дошло да учи в града от село, за да стане „Човек“ .
Въпреки това, малкият Гюнерчо се учи и продължава да учи в града, подкрепян от родителите си и многото приятелчета - българчета от града.

ХХI век
Година 2016-та:
Гюнер Халил Хакъ вече е баща на 4 деца. С огромни усилия, след лишения и много труд, е купил къща в града. Не крие, че се чувства щастлив със семейството си в уютен дом в центъра на града, в българската махала, с чудесни комшии и добра работа. Реализираната мечта на малкия Гюнерчо.
Във вечерните часове, на семейната софра, в разговор с децата Гюнер Хакъ обяснява, че вече животът е по-хубав, по-красив, с повече възможности, без разделение между хората (без дискриминация).
Многолюдният дом на Гюнер Хакъ е на „2 крачки“ от детска градина и училище. Децата му няма да повторят трудното детство на малкия Гюнерчо. Ще станат като баща си, но без да изстрадат онези 3 км в студ и в пек, години наред. Ще растат, ще бъдат възпитавани, ще трупат знания в града. Ще бъдат деца без комплекси.

XXI век
Година 2018-та:
Гюнер Халил Хакъ с ужас научава от съпругата си Весиле Халил, че по-малкият му син Тунахан Гюнер Халил е подложен на същото от госпожата си в детската градина, а именно това, което малкият Гюнерчо е преживявал с голяма болка и страдание преди 40 години – ужасната дискриминация от ХХ век + „бонус“ от ХХІ век – физическо и психическо насилие, продължаващо 2 години.

ХХІ век
Година 2019-та:
Годините минават, но и малкият Гюнерчо и бащата на 4 деца Гюнер Халил Хакъ, продължава "битката" с онази лоша дискриминация.
Годините минават, дискриминацията остава...

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/1/19 22:32

    В бедна държава винаги ще има дискриминация. Бедните хора са злобни, избиват комплекси с различното в другия.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/1/19 12:11

    Няма такова нещо, като дискриминация. Това е дума измислена за да могат едни хора да прибират едни пари, като се хващат за една дума. Има можещи и не можещи хора. Всичко друго е ала-бала....... . Като не може, ще седи без работа, като може, всеки ще го назначи.Няма значение от име, религия и етнос.Но пък, нали идват избори, трябва да се предъвква манджата за дискриминацията, възродителният процес и др. подобни.Все пак и тези хора хляб ядът.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/1/19 14:56

    Това не е учител, нито човек, нито НИЩО!
    НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА Е СРЕД ДЕЦА. . ДО КОГА ЩЕ СТРАДАТ? ДО КОГА..

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/1/19 16:02

    ама как ве то в тази държава всеки втори се оплаква от дискриминация... Който няма какво да прави и търси къде да си избие комплексите ....
    Да не говорим за .. как беше .. "известен преводач в родния си край" ако не беше да тръгне да клевети хората нямаше и да съм чувал за гореспоменатия индивид . Искрено се надявам когато се разбере истината и се види че всичко е една клевета , господинчото да бъде съден за клевета и да си плати . О ама то чакайте как да стане нали ако го осъдим ще ни обвинят в дискриминация , расизъм и куп още глупости :D :D

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/1/19 11:09

    Хора, не се подвеждайте, това нещо тук няма сила на статия, няма никакви факти, само една дума "дисриминация" и никакви факти, че е имало такава.

    ОтговорИзтриване
  6. Ето един пример как дискриминацията се използва за лична облага.Надявам се случая да се реши и малкия гюнерчо да напише отново статия за това как са го дискриминирали и в съда и в полицията и на улицата .Познавам хората в Дулово и знам ,че такива пикльовци като малкия гюнерчо няма да ги бъде дълго време.Аз казах.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.