Държавата прави опит да събуди "спящите акции", които милиони от нас купиха при масовата приватизацията.  Много от собствениците на бонови книжки не са наясно - притежават ли нещо или не?
Целта на финансовото министерство е да събуди както спящите акции, така и собствениците на бонови книжки като тези, които отлежават в гардеробите някъде, съобщи bTV.
По предварителни разчети около 2 милиона българи притежават акции чрез тези бонови книжки за около 2 милиарда лева.
Масовата приватизация от 1996 мина под мотото „Предприятия за милиарди, създадени с общ труд, ще сменят собствениците си”.
Идеята днес е всеки собственик на акции да ги прехвърли към избран от него инвеститор в рамките на една година. Ако не го направи, спящите книжа автоматично ще отидат в специално създаден фонд.
Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 години. Но ако и след това собственикът не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърния фонд.
Според брокери идеята е добра.
„Дори хартията да е изгоряла, да е изчезнала, да не могат да я намерят в гардероба, ако хората дори имат само спомен, че са участвали в масовата приватизация, могат да проверят дали те нещо притежават”, посочва Димитър Георгиев – брокер.
В момента таксите, които трябва да се платят за прехвърляне на акциите, често пъти са по-големи от стойността им. От Централния депозитар, където се съхраняват данни за всички книжа, коментираха, че таксите ще бъдат намалени.
„Да ги изровят от гардеробите, дюшеците, да се подсетят. Всъщност хората дори и 20 лева да вземат срещу тези акции, ще са им от полза”, отбелязва Васил Големански – изпълнителен директор на Централния депозитар.
Ако обаче се окаже, че акциите са от фалирали предприятия, които никак не са малко, тогава семейството не притежава нищо. По по-голямата част от сметките не е имало движение повече от 20 години.
Снимка: btvnovinite.bg

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/1/19 22:54

    КЪДЕ ДА ГИ ПРОВЕРИМ ТЕЗИ КНИЖКИ.....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/1/19 09:29

    Някой разбра ли къде може да се проверят

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/1/19 10:38

    Хубава работа ама б.... Целта им е да съберат такси за справка за притежаване на акции от всички, и отделно такси за прехвърляне на реалните акции от 2 милиона българи. Толкова ли е трудно на приложат линк за проверка онлайн и само късметлиите да поемат високите им такси за обслужване?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/1/19 10:50

    Готвят се за пладнешки обир чрез приватизация и безбожно високи такси.
    http://www.csd-bg.bg/Dokumenti/tarifa_na_uslugite.pdf

    ОтговорИзтриване
  5. може да се проверят с пик от НАП , в сайта на https://ewallet.csd-bg.bg/

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/1/19 15:29

    Az moite sam gi prodal na angliiskia kralski dvor....da mu misli angliiskia kral koi kade kolko koga i s kogo mu spi... :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/1/19 17:38

    Вече може да се провери и безплатно. Ако нямате вадите си от НАП безплатно ПИК/персонален идентификационен код/ и с този код влизате в сайта на Централния Депозитар, където с прилагането на този ПИК код можете да си направите безплатна справка.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.