Беглецът от закона си уреди постоянно пребиваване в България

България е отзовала консул Димитър Хаджиев от Бурса заради издадена виза „D“ на издирвано от турските власти лице, което има влезли в сила присъди. Вместо да е в затвора в Одрин (Edirne), турският гражданин се радва на свободата в България.
При подаване на заявление за издаване на виза за дългосрочно пребиваване интервюто с кандидата е задължително. Изключения не се допускат. При проверка обаче се установило, че получилият визата Шюкрю Бенли (на малката снимка) не само, че не се явил в Консулската канцелария в Бурса към Генералното консулство на Република България в Истанбул, но дори не е бил в Турция, а в България.
Това разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени турски източници. "Нито в деня на подаване на заявлението, нито в деня на подпечатването на паспорта му с българската входна виза "D"! Шюкрю Бенли от години не е стъпвал в Бурса. Консулът е отчел, че е интервюирал лицето Шюкрю Бенли, но в същия момент той е бил на 600 км разстояние от него, в българския град Пловдив", коментираха турските ни източници.
Информацията за скандала бе потвърдена от източници, близки до българското външно министерство. Димитър Хаджиев вече не е български дипломат в Бурса, отзован е в края на миналата година. Срещу него се води разследване.
Визата, с която беглецът от закона Шюкрю Бенли си урежда постоянно пребиваване в България, е издадена през октомври.
Бившият одрински търговец Шюкрю Бенли е с криминално досие, съден е за блудствени действия с непълнолетна, побой над сестра си, контрабанда на цигари, незаконно изземване и разкриване на лични данни на много бизнесмени. Осъден е на 5 години и 5 месеца затвор.
На 20 август миналата година е трябвало да влезе в затвора край Одрин (Edirne), но ден преди това напуска Турция през пункта „Капъ куле“ и влиза в България през „Капитан Андреево“ с туристическа виза за 45 дни. За да продължи престоя си в България след този срок, той трябвало да се върне в Турция и да си извади нова виза в Генералното консулство в Одрин.
„Трябвало е да се върне в Турция на 16 ноември 2017 година. Властите са очаквали беглеца. Преди изтичането на този срок обаче от името на Бенли са направени постъпки пред почетното консулство на България в Бурса, което свързано с Генералното консулство в Истанбул, за получаване на D виза за чужденци. Било посочено, че лицето ще пребивава за дълъг период в България. Гражданин, който иска да получи виза „D“ от българските дипломатически мисии, трябва да подаде заявление лично. Но Шюкрю Бенли, въпреки, че е бил в България, е кандидатствал за виза "D" все едно от свое име, като е изпратил чрез посредници своя паспорт в Консулството в Бурса“, разкриват турските ни източници. 
Въпреки, че притежателят на паспорта не се е явил лично при кандидатстване за виза „D“ в Консулска канцелария в Бурса, такава била издадена. За отбелязване е, от Външно министерство посочват, че българското дипломатическо представителство на улица „Айдън сокак“ №1 в квартал „Адалет“ в Бурса се предоставя консулско обслужване за областите Бурса, Балъкесир, Биледжик, Мугла, Денизли, Айдън, Маниса, Измир, Ялова. Шюкрю Бенли е жител на Одрин, където имал галантериен магазин, затова е трябвало да направи постъпки за виза именно там.
Какъв друг фалшив документ представи в България турският беглец от закона,  за да получи статут на постоянно пребиваващ - четете по-късно само в 24rodopi.com
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/1/19 09:21

    А кой е посредника между Д. Хаджиев и Ш.Бенли?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/1/19 09:29

    На каква цена ги дава, и ако не влезе в панделата ,на кого се е отчел

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/1/19 09:44

    А какво ще е наказанието на българския консул? Как да вярват хората на българските институции? Трябва да има осъдени и обществото да е информирано за това,за да си върнат хората доверието.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/1/19 15:10

    10 godini mokoko za dvamata

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/1/19 18:46

    Не се притеснявайте за консула! Вече е назначен в едно министерство - тиха службица с висока заплатка!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.