Предизвикателство в момента е младите хора да бъдат мотивирани към избор на професионално образование, посочи в Смолян Красимир Вълчев

„Основно предизвикателство в момента е младите хора да бъдат мотивирани към избор на професионално образование. Това ще бъде фактор за осигуряването на балансирано регионално развитие“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в рамките на III форум „Образование за икономически растеж и социално приобщаване“ в Смолян. „С оглед на различните потребности на общините се налага да се работи засилено за насочването на учениците към професионалното образование“, допълни министърът.
„Преориентирането към обучение в технически, математически, инженерни дисциплини и природни науки, обединени в общото название STEM, е цел и на новия план-прием“, подчерта Вълчев. Той добави, че в тези специалности е очакван недостиг на кадри в следващите години и те гарантират в най-голяма степен регионално приложение и намаляване на емиграцията на младите хора. Министърът на образованието и науката заяви, че ако досега предизвикателство е била липсата на достатъчно и добре платени работни места, оттук нататък ще бъде обезпечаването на пазара на труда с квалифицирани специалисти. По думите му е необходимо висшите училища да се преориентират към работа в среда с намаляващ брой студенти.
С оглед на конкретни примери от област Смолян, където традиционно позитивното отношение на родителите към сферата на образованието продължава да дава много добри резултати, министър Вълчев заяви, че процесът на оптимизиране на училищната мрежа е приключил. Сега основният стремеж на Министерството ще бъде запазването и съхраняването на училищата особено в малките населени места. Той обърна внимание, че именно в Смолянска област е най-големият брой защитени училища.
„Друго основно предизвикателство остава обхващането и задържането на всички деца и ученици в образователната система“, каза министър Вълчев. Той обясни, че създаденият междуинституционален механизъм показа колко успешно може да е взаимодействието на държавните институции. В резултат над 40 хиляди деца и ученици са върнати в училищата. Основните акценти в тази насока ще бъдат ранното обхващане на всички деца още в детската градина, подкрепата за всяко едно съобразно неговите лични нужди и наличието на силно мотивирани учители.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/2/19 21:22

    Върнете ни 8-ми клас, ако наистина искате да оцелеят училищата в малките населени места. Това беше една от най-големите грешки на министерството. Това не беше реформа. Това беше поражение за малките основни училища най-вече по селата. Този делегиран бюджет ни кара да ценим всеки ученик още по-вече. Върнете 8-ми клас към основното образование ако искате да оцелеят учителите и училищата в малките населени места или малките училища. Това е и една от основните причини да се обезлюдяват още повече селата в България.

    ОтговорИзтриване
  2. Няма деца по селата,ущилища и учители има...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/2/19 21:49

    Uchilistata na samoizdrajka ot danacite na mestnite jiteli v kmetstvata, uchilistnite nastoiatelstva, mestnite biznesmeni...kmetskite slugi v kmetstvata sasto....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.