Двойно повече ученици в Кърджали признават, че пушат трева. Над 20 на сто от тийнейджърите пък пият поне веднъж седмично алкохол, 10% пък се напиват.
Това сочи изследване сред над 800 ученици от 7-ми до 12 клас от всички учебни заведения на територията на общината.
Данните изнесе председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. Проучването е направено през декември 2018 година и в него са включени въпроси и за употребата на никотин, алкохол и лекарства, непредписани от лекар специалист.
9,6% от анкетираните признават, че поне веднъж в живота си са употребявали марихуана. Спрямо предходното проучване преди 5 години този процент е нараснал двойно. Новите данни сочат още, че 4,6 процента от анкетираните употребяват  амфетамин или метаамфетамин, 2,6% хероин, а 3,4% кокаин, каза Сезгин Бекир.
„Кокаинът е по-познат като наркотично вещество и това се потвърждава и от  класирането му в анкетното проучване на по-предна позиция като разпространен за общината наркотик”, подчерта Бекир. В списъка на употребяваните поне веднъж наркотични вещества влизат още екстази, синтетичната и дизайнерска дрога, инхалатите, анаболите и стероидите.
5%  от анкетираните  посочват, че  използват като наркотик и други вещества. Сред тях ксанакс-лекарство известно с успокоителния си ефект и т.нар. флака-стимулант и халициноген, синтетично наркотично вещество, което се купува от интернет и се доставя от Китай. 10 процента от учениците посочват, че търсят информация как да си приготвят или купят наркотично вещество в глобалната мрежа.
Предлагането на наркотични вещества в нея също не е за подценяване. Именно от там предложения са получили 16,5 процента, като 9,7 от тях посочват, че това предложение е дошло от познати и приятели от социалните мрежи или чрез имейл.
Един или повече пъти наркотични вещества са били предлагани на 26,9 процента от анкетираните. Според Бекир това също е много притеснително, тъй като 3 процента казват, че това се е случвало много често. Дори са се опитвали да ги принудят да направят това. 53,2 процента от учениците дават положителен отговор на въпроса „Има ли сред вашите приятели и съученици такива, които вече са употребявали някакъв вид наркотик?”.
По думите на Бекир, изненадващо 3,2 процента от участниците в анкетата посочват, че няма никакъв риск за здравето им, а други 21 процента, че нямат информация по въпроса.
Използването на лекарства като наркотично вещество е практикувано без да се знае ефекта върху здравето на младежите. 15, 9 процента посочват, че биха взели лекарство без лекарско предписание.
Въпреки, че са разрешени от закона, алкохолът и цигарите също се оказват опасни, особено когато количеството е по-голямо. 16,8 процента от учениците пушат редовно всеки ден, а 20,1 процента пият алкохол поне веднъж седмично. 10 процента са пък тези, които веднъж седмично се напиват, сочи проучването, цитирано от Сезгин Бекир.
„Все пак успокояващ до някъде е факта, че ако има някакъв проблем с наркотиците, на първо място анкетираните са посочили че биха потърсили медицинска помощ в лечебно заведение, на второ, че биха потърсили информация в  интернет и на трето място биха потърсили личен контакт със специалист но извън лечебно заведение”, подчерта председателят на ОСНВ Сезгин Бекир.
Любопитството, приятелският кръг и връстниците са основните причини за посягането към наркотичните вещества от подрастващите в община Кърджали.
Данните от проучването ще бъдат използвани за изготвяне на стратегия и конкретни мерки за работа с подрастващите по превенцията за употреба и злоупотреба с наркотични вещества на територията на общината.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/2/19 18:04

    Стига бе това са демократични ценос ти.Всеки има право нали за това се борихме.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/2/19 18:13

    Как няма да се пуши всеки знае че вече в дискотеките се предлагат кокаин херион и трева безразборно. Къде ли са службите? Под прикритие.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/2/19 22:10

    umit karakash prodava droga v mehana stenata

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/2/19 15:22

    Юмит каканашева навсякъде продава наркотик и общаците му

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/2/19 16:29

    10% se napivat awe manerki vsichki sa piqni petyk sybota hodqt padat v bara aide zakrivaite teq anketi selski pruchki tikveni 10% pie baba ti za otskok sytrinta razpravqite gi teq na drygi

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/2/19 20:58

    69 sa6to sa prodava i tam aurata mnogo prodawat ama forajkite spat

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.