Ерхан, един строител от Кърджали, има своя къща в Германия. Скромничи, казва, че „не е кой знае какво да си имаш свой имот в Западна Европа“.
„Ако направиш правилно семейния бюджет, намерил си добре заплатена работа и насреща имаш условията на германските банки, нямаш проблем със закупуването на жилище. И, разбира се, ако си решил да останеш тук завинаги с децата си, на които им е по-лесно, а след време и внуците ти да растат тук и да заживеят като германци“, казва Ерхан.
Години наред спестявал, за да си купи по-ново, по-луксозно жилище в Кърджали. Докато един ден си казал: Там няма бъдеще!
Прибрал семейството при себе си. Сега синът му има свой бизнес в Холандия, а дъщеря му учи в Германия..
„Седнахме една вечер с жената. Отворихме бутилка вино. Тя с химикал и лист, аз – с молив и лист. Обсъждаме, смятаме, мечтаем, смятаме… Така взехме решението за къщата. Това, че в Строителни войски получих златен занаят, заплатата в България не стигаше за нищо, а работодателят ми се държеше като гаден чорбаджия, ми отвориха нова врата“, отбелязва с усмивка Ерхан.
*
Работната ръка напуска България с такава сила, че днес страната е с най-бързо топящото се население в Европейския съюз. Това е акцент в репортаж на Euronews.
България наскоро увеличи минималната работна заплата до 286 евро на месец, но въпреки това най-бедните работещи в Европейския съюз са българите.
Репортерите са разговаряли с Елена Марвакова. Тя, както и много други източноевропейски работници в текстилната промишленост, работи с все сили за минимално заплащане. Елена има стаж 33 години, но независимо от това жената заработва общо 340 евро, отбелязва Euronews.
Работата за ниски заплати през целия живот води до много ниски пенсии. 80-годишната Атлаза Щерева се пенсионира практически бедна. Започва да работи на 15-годишна възраст, засажда дървета, работи като готвач. Наскоро се занимавала с производство на ципове за шивашката промишленост. Нейната пенсия е около 150 евро на месец. 50 от тях трябва да плаща за електричество и медицинска помощ, посочва медията.
„Имам около 100 евро за ежедневните си разходи на месец. Когато погледна витрините на магазина, виждам много стоки, които не мога да си позволя. За щастие, децата ми помагат. Аз съм бедна като църковна мишка. Благодаря на децата ми за това, че ми беше топло в къщата и не съм болна“, цитира думите на Щерева телевизионният канал.
Ниската заплата е основната причина, поради която българите напускат страната си - в Западна Европа им плащат по-добре. Но животът в две страни разделя семействата.
*
„Когато взимахме решението за купуването на къщата в Германия, отчетохме и това, че много наши познати, които са много добри в професиите си, са напуснали Кърджали и са се устроили в Западна Европа. Всеки от тях казваше, че ще се опита да се устрои със семейството си тук. Познавам ги, ще успеят“, допълва Ерхан. Според него проблемът с недостига на добри работници в родния край ще се задълбочава.
„Едно време всички казваха „Бе, да ни дават по 1000 лева заплата, и ще се върнем!“. Това вече не стига“, категоричен е Ерхан, един отличен строител, който си идва в Кърджали веднъж годишно, за около 20 дни. Отсяда със семейството си в старата панелка във „Възрожденци“ и на 10-ия ден „го хваща съкънтията“. От старите приятели почти никой не е останал в града край Арда, а и „Германия-та го тегли“.
(Следва)
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/2/19 11:01

    Не всичко е пари.Парите не са за всеки.Първо е хубаво да си при приятели,роднини и семейството си.Без пари не става ,но като имаш повод за сватби или погребения се разбира всичко най- добре.Дано се намери кадърен политик или партия която да направи РБългария страна в която работната заплата да е поне на-половината от Западна Европа и всички да са си тука

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Анонимен10/2/19 16:56

      В България едни хора получават заплати за да пречат на други да се развиват,в Германия едни хора получават заплати за да помагат на други да се развиват по бързо.
      Поздрави от Германия.

      Изтриване
  3. Анонимен10/2/19 11:39

    Хич да не се прибират тук те вече са голяма работа тук съкънтия ги лови нали така

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/2/19 11:41

    Ох аман от успели на запад, къв го дирят тук в мизерния ни град. Вече са европеици да не се излагат, по Канарските острови да ходят яяявв....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/2/19 23:09

      Къде е успял?Не става въпрос за чорбаджия , а обикновен работник който е инвестирал в имот с кредит от банка.Следва същият план на изплащане само,че със много по малка лихва във сравнение с БайГанйаланд....също по-добър и спокоен живот за семейството му!!!

      Изтриване
  5. Анонимен10/2/19 11:59

    На тоя хал сме защото ни управляват алчни, прости и елементарни политици.В БГ се дава рамо на тъпите и послушните затова една голяма част от можещите и умните хващат пътя.Спящото племе не го очаква нищо добро.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/2/19 15:29

    Vseki ako iska moje da uspee vsqkide.iska volq i trud.i v Bg uspqvash ako mislish

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/2/19 18:46

    Положението тук е такова,благодарение на щатите и ЕС,където този сега си е купил къща ,като е теглил кредит,там лихвата е много ниска,знам го от опит.Политиците ни са проекция,подставени лица на големите международни играчи.Но и техния край ще дойде,неизбежно е.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/2/19 19:24

    Тъпите си остават тъпи на всякъди.Кюрдите им оправят недостатъците от България.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/2/19 15:35

    Ami da ne idvat

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.