Кметът на община Ардино Ресми Мурад изпрати писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което настоява да се вземат спешни действия за създаване на условия за оптимално изучаване на майчин език в общинските училища.
Това съобщават от пресцентъра на Общинската администрация.
В писмото си кметът посочва, че през учебната 2018/2019 година турски език се изучава в СУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Горно Прахово, ОУ „А. С. Макаренко“ -  Боровица и две групи към Центъра за подкрепа за личностното развитие.
„Изразяваме безпокойството си от наличието на редица нормативни, финансови, организационни, ресурсни и кадрови проблеми, които затрудняват реализирането на това конституционно право. Наложително е този проблем да бъде разрешен с подзаконов нормативен акт, тъй като структурата на учебния план попада в раздела за факултативни учебни часове по „Майчин език“ и при условията на целодневната организация на учебния процес ежедневните пътувания на учениците от селата до град Ардино, режимната и информационната претовареност се затруднява формирането на групи за изучаване на майчин език“, коментира Ресми Мурад. Според него, е уместно учебният предмет „Майчин език“ да намери адекватно място в учебния план в раздел „Б“ - избираеми часове. Не е достатъчно мотивирането на учениците от страна на учителите и директорите на училища за изучаването на учебния предмет „Майчин (турски) език“. Не е на необходимото ниво също така квалификацията на учителите, преподаващи майчин/турски език, както и контролно-методическата помощ от страна на МОН и РУО - Кърджали.
„Надяваме се по-бързо да бъде разрешен и проблемът с осигуряването на учебници по турски език и учебни комплекти, тъй като съществуващият учебник по турски език е издаден през 1992 година. Конституционно право на всеки български гражданин е изучаването на майчин език и правото да развива своята култура в съответствие с етническата си принадлежност“, посочва в писмото си Мурад.
Имайки предвид съществуващите обективни обстоятелства той предлага да бъдат предприети следните действия: Регламентиране с подзаконов нормативен акт конституционното право да се изучава учебният предмет „Майчин език“ в общинските училища в раздел „Б“  - избираеми учебни часове в рамките на учебния план. Осигуряване на финансиране, отразено в единния разходен стандарт за изучаването на майчин/турски език. Регламентиране на статута на учителите, преподаващи майчин/турски език и повишаване на квалификацията им. Възможност за формиране на годишна преподавателска заетост. Осигуряване на безплатни, актуални учебници и учебни комплекти за организиране на учебния процес по майчин език .Организиране на контролна и методическа работа от страна на МОН и РУО – Кърджали.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/2/19 14:28

    Те и сега български не знаят.За тях майчиният е навсякъде.Все едно сме в Турция.

    ОтговорИзтриване
  2. Г.Файък11/2/19 14:39

    Всяко добро дело е добре ,въпреки и да е закъсняло.Като кмет на с. Рани лист общ.Кърджали напълно одобрявам и подкрепям писмото на кмета на Общ.Ардино и призовавам към подкрепа и от други колеги милеещи изучаването на майчиния език да е законно и в държавно училище по програмите на МНП без услови като декларации и тем подобни.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/2/19 14:42

    То първо да се научат правилно български език да говорят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г.Файък12/2/19 10:55

      Заповядай в с.Рани лист, да поговорим и на български и да видиш дали ми е попречило това че съм Турчин и който на времето е учил и турски
      руски,френски че и немски.И още повече ще пийнеш едно турско кафе.

      Изтриване
  4. Анонимен11/2/19 15:05

    Аз съм лекар. В кабинета ми постоянно идват деца на 10-15 год. които не знаят 1 дума на официалния държавен език, а само турски. Водят ги или родители или баби и дядовци, които им превеждат. Плюнчат се,
    че България била тяхната родина, но не знаят да си напишат имената на Български. Те според вас какъв език трябва да изучават?
    Мисля, че допълнителен език, било то и турски, трябва да бъдат допускани да изучават само такива деца, които прилежно и отговорно първо са си научили официалния държавен език, а след това ако искат да учат и пет допълнителни езика, включително и любимия им турски!

    ОтговорИзтриване
  5. Zakısnyalo predlojenie no po hubavo kısno ot kolkoto nikoga
    Resmi Murat adam gibi adam

    ОтговорИзтриване
  6. Kakvo mislite za izochavaneto na maichiniq tyrski ezik v bulgaria

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/2/19 21:52

    Ей, много сте нагли! На майчиния език да го учи майката! Българското образование е на български език!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/2/19 09:13

    Г-н кмете майчин език в България не е ли БЪЛГАРСКИЯ

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/2/19 09:43

    Майчиният език на тези деца и турският, а официалният език е българският. Какъв е проблема да се изучава майчиния език. Всеки език е богатство, а да владееш майчиния език колкото се може по-добре, това е дълг на всеки. А и около 100 милиона души по света го говорят. Не е загуба и другите да го научат. Моля, без излишни емоции. Бъдете далновидни и учете езици.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/2/19 11:53

    Реакцията е много закьсняла.Изучаването на майчиния език е Конституционно право. Проблема не е само в Община Ардино и в други общини.. Щом като Конституцията ни дава това право имали смисьл всеки да дава мнение.И редно е и другите фактори в дьржавната йерархия да ни подкрепят.Настоящият момент турки език се изучава само в селата по 1,2, часа това е истината.РазБира се официалният ни език трябва да се научава много добре.Никога изучаването на турския език не е бил пречка за усвояването на официалният език. Проверете ,ученици които са отличници ,те са и отлиичници и в предмета турски език.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/2/19 11:53

    Реакцията е много закьсняла.Изучаването на майчиния език е Конституционно право. Проблема не е само в Община Ардино и в други общини.. Щом като Конституцията ни дава това право имали смисьл всеки да дава мнение.И редно е и другите фактори в дьржавната йерархия да ни подкрепят.Настоящият момент турки език се изучава само в селата по 1,2, часа това е истината.РазБира се официалният ни език трябва да се научава много добре.Никога изучаването на турския език не е бил пречка за усвояването на официалният език. Проверете ,ученици които са отличници ,те са и отлиичници и в предмета турски език.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/2/19 16:00

    Спокойно бе хора,не се напрягайте и не се горещете. Тази година е година на избори и ще има много такива публикации и коментари.Само да не се стига до крайности. Филма от предишни изборни години ще се повтори със същите сценарии: майчин език, имената на малцинствата и др., вие ги знаете. В интерес на истината в Кърджали и областта трябва да се направи сериозно проучване каква част от населението какъв език приема за роден. Възоснова на резултата да се помисли какво следва. А че в предизборни кампании настоящи и бъдещи кметове, подмазвачи и подобни ще ос.рат пространството, в това не се съмняваме

    ОтговорИзтриване
  13. Към г-н Файък и г-н Ресми Мурад: Подкрепяте ли и одобрявате ли факта, че децата от село Рани лист и ардинските села НЕ разбират официалния език? Нали сте представители на държавата? Какво конкретно правите по въпроса децата от селата, в които кметувате, да говорят и разбират родния си език? А кметът на Ардино какви условия е създал оптимално да се изучава и прилага родният български език?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кмета на Рани лист.12/2/19 20:24

      Обиколи училищата в Кърджали и питай за учениците от Рани лист,там ще Ви отговорят.А какво правя аз то се вижда аз не се крия и съм се доказал в много области.

      Изтриване
  14. Анонимен12/2/19 18:24

    Къде са коментарите Родопи, защо не ги публикувате??????

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/2/19 20:55

    Браво на кметовете. Така трябва да се борите за интересите на избирателите.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен13/2/19 16:18

    Майчиният език е този, на който говорят майките на децата си, нали така? За децата от Смолянския край или от Трънския край особеностите на езика са различни от официално говоримия език. Те също ли трябва да поискат да се изучава допълнително диалекта на тези региони от България? В нашия регион майките от селата в Ардинско и от въпросното село Рани лист използват някакъв диалект от остарелите форми на турския и българския език.
    Защо тогава кметовете настояват да се изучава по-широко турски език? Родният език на всички нас, от различните региони на страната е БЪЛГАРСКИЯТ. Нека кметовете се погрижат поне в кметствата да се общува на официалния език.

    ОтговорИзтриване
  17. Кмета на Рани лист13/2/19 22:11

    Един такъв като Вас вече го поканих заповядайте и Вие.Поговорете с кмета,с другите служители на кметството и ако са по лоши от Вас на официалния език.Кафето е от Кмета

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.