Когато 7 „плевела” означават 5000 лева

Над 5000 лева могат да се извадят от 7 растения. Не обаче от тютюн, домати или шафран, а… канабис. Бърза и огромна печалба, както и минимум усилия карат безработни родопчани да се захванат с „алтернативно земеделие” извън закона. Все повече зачестиха случаите в региона на отглеждане на наркотични растения в отдалечени и обезлюдени населени места. Примамливите цени на „пазара” пък надделяват над риска, а той обикновено означава „лишаване от свобода”…

Всичко е пари

„Знаеш ли какво е да живееш тук? Знаеш ли какво е да нямаш нищо? Знаеш ли какво е да няма избор? Знаеш ли какво е да не можеш да крадеш, а да искаш да бъдеш човек и да съществуваш като такъв?”.
Много въпроси. От мъж с присъда. За отглеждане на наркотици. Родопчанин на средна възраст. Не пишлегар, който е слушал прекалено много рап музика. Мъж на години, който иска да забрави предишните години. Който иска да преживее следващите в един що-годе нормален свят, в който и той е Личност. В който той има своето значение.
И всичко опира до пари. Нему са важни както светлината за живите същества. Единствено с тях той може да се почувства значим, оглеждан, човек.
И тогава малката градина на село, в затънтените баири на Родопите, става негово работно място. Но картофът вече е изваден от психиката, тютюнът също. Парите се правят с „новите култури”. С тези, с които на улицата се печелят пари…

Тогава идват наркотиците

Безработен ще трябва да плати глоба в размер на 5000 лева заради мерака си да бъде наркофермер. Това е един от поредните случаи на спипан земеделец. Мъжът засял 7 растения канабис в землището на кирковското село Крилатица. Изсушената листна маса от наркотика била близо 900 грама, оценена от разследващите на 5 379 лева. Дрогата била в пластмасови туби от минерална вода, превърнати в саксии. За по-бърз растеж мъжът използвал оборска тор.
Родопчанинът се споразумя с прокуратурата. Той получи 2 години „лишаване от свобода” от съда в Момчилград. Наказанието обаче бе отложено за срок от 4 години.
Чисто досие обикновено гарантира условно наказание за заловените плантатори, повечето от които са безработни лица от региона.
„Оценката в левове на заловените количества, която се прави в хода на досъдебното производство, би била в пъти по-голяма, ако наркотикът достигне на улицата. Бързата печалба е основен фактор във вземането на подобно решение от страна на отглеждащите дрога. 20 лева върви един грам марихуана на дребно на улицата”, коментират запознати.

20 лева за грам

Знате ли колко е един грам изсушена листна маса? Ако я поставите в дланта си и кихнете, то тя ще излети безвъзвратно. Толкова скромно количество. Ако обаче тя е канабис, то на улицата може да я спазарите за 20 лева. Две десетачки, с които едни хора ще се почувстват повече хора. Поне така разправят.
„Където го хвърлиш, там ще израсне, дори без да го поливаш. Като плевел е”, казва за растението бивш плантатор. Отгледал е реколти да надрусат цял един малък град. Излежал ги е.
Реколтите.
Добра цифра за плевел. Добра цифра за нищонеправене.
Отлеждаш, късаш и продаваш.

А каква по-добра почва от изоставената земя в планината?

„Започна да кара скъпи коли. На съборите демонстрираше по-висок стандарт на живот. От село такъв баровец нямахме”, казват хора в затънтеното Черничево.
„Дрогата бе засята между коловете с домати”, уточняват относно „високия стандарт” от полицията.
„Марихуана, канабисови растения и хероин са иззети при специализирани операции в Крумовград и Кърджали. В крумовградското село Черничево е установено най-голямото количество дрога на територията на областната дирекция за годината. 3 кг суха листна маса е била открита в селскостопанска постройка, ползвана от 60-годишен мъж. При извършен тест субстанцията е реагирала на марихуана. От дворно място са иззети 4 растения с височина до 2,5 м, на тераса на втория етаж от къщата в 4 саксии са били отглеждани 23 растения, които при извършен тест са реагирали на канабис”.
Официално прессъобщение на полицията.

Мостът към затвора

260 метра е дълъг въжения мост към село Лисиците. По него е минавал един кърджалиец, който влезна в затвора заради наркоплантация. Тя била в „откъснатото от света” населено място. Камери са го заснемали как пои реколтата с вода. В един момент щракват белезниците.
„Показаха ми записи. Следели са ме толкова време”, изрича родопчанинът малко преди да се запъти към пандиза.
Направил си е градинки с канабис край бреговете на язовир „Студен кладенец”.
Причината?
Същата. Парите.
20 лева на грам.

Европа дава пари за крави, ама 23 бона за трева си е пара!

Колко дава Европа за глава добитък? Няколко хилядарки с много, много документация.
Колко обаче могат да дадат няколко стръка трева? Близо 23 хиляди лева. И то по стандарти на Отечеството ни.
Ако заловеното количество марихуана в ардинското село Голобрад бе стигнало пазара на улицата, то калкулациите на печалбата щяха да са други.
В пъти повече.
Трима братя, едно село, няколко крави. Голобрад. В ардинските баири. Един млад мъж на 30 и кусур години решава да си посее канабис.
Следва акция. Той и братята му са прибрани.
„Намереното количество канабис в двора и къщата е с общо нетно тегло 3827.10 грама и на обща стойност 22 962.60 лева. Дрогата бе отнета в полза на държавата и ще бъде унищожена. На мъжа ще бъдат върнати част от веществените доказателства-чували, кофи и лозарски ножици”.
Извадка от делото.
В стопанска постройка в село Голобрад полицаите открили обрана и окачена да съхне част от нарко реколтата…

Шведска пенсия и тон марихуана

„Не знаем какво го е накарало. Взема пенсия от Швеция защото работеше доста години там. Тук гледа крави”, казват хората в едно село, скрито в края на Родопите.
„Това е най-голямото количество марихуана, задържано в историята на Областната дирекция на МВР в Кърджали”, казаха от полицията.
Всички говорят за един и същи човек.
Профилът?
Няма такъв.
Ако едно време това бе комплексиран тийнейджър, който се е заклел повече да не е беден, то сега понятията са други.
На 66 години. Има жена и деца. Гледа крави. Получава субсидия от Европа. На 526 метра надморска височина. 40 души население. В тъча на държавата. Това е Качулка. Селото, което влезе в новините.
Същият този мъж отглеждал близо тон марихуана.
Просто вдигна кръвно след ареста.
950 килограма трева, които на улицата щяха да докарат милиони левове печалба.
Семената били доставени от роден гастарбайтер, стана ясно от показанията на мъжа.
66-годишен с мерак за пари.
Всичко е пари.
И по пустите баири…
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com
На снимките:
-Плантация в родопско село
-Поредната акция


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.