Молитвите на двама ходжи се носят над селото. Бойно се оглася от призиви към Бог. Звукът е над главите на възрастни хора, които бавно се движат към своите ежедневни ангажименти. В двора на местното училище няколко деца играят футбол. Младите хора са малко. Предимно старци и няколко десетки тийнейджъри, които посещават школото.
„Във всяка къща има гурбетчии. Всички са на Запад и в Турция”, казва Халибрям. 22 години от живота му са минали в Австрия. Дори внася колорит в речника си с немски думи. Екипът на 24rodopi.com среща мъжа пред местната кръчма. Изпил е сутрешното си кафе и се запътва към дома си.

В Родопите с австрийска пенсия

„Тук всички млади хора бягат със семействата си в чужбина. Старците остават с ниските си пенсии и чакат да им пратят. По 200-300 евро всеки месец влизат във всяка къща на емигранти. Тук друго не се случва. Друго няма и да стане. Къщите, старите хора, градинките, животните, джамията, два магазина и една кръчма. Евтино оценен живот и евро от Европа”, споделя Халибрям. Очаква да вземе пенсия от Австрия. Поне 800 евро. Разказва, че там може да се пенсионира човек и на 58 години, ако поне 11 е прекарал в нощен труд. Не иска да прави сравнение с действителността у дома.
„Няма, бе, как да сравняваш?!”, изрича родопчанинът и отново завършва на немски.


Байер, като аспирина

„Байер се казвам. Друг с такова име тук няма. Аз съм единственият. Байер, като аспирина”, шегува се възрастен мъж от Бойно. Годините му са 65. Намираме го на раздумка с 80-годишен негов съселянин. Седнали са на пейка пред един от магазините в селото. Напичат се на слънце и говорят по своите си теми.
„След демокрацията всичко се промени. Младите ги няма, хората ги няма. Е, какво остана тук? Едно училище с 50 деца. Тръгнаха си. Колко помагаме ние, колко помагат те. Всеки си знае”, казва Байер.
Бойно се пълни, но през лятото. Когато се върнат изселници и емигранти.

Евро срещу… всичко от градините

„Като си дойдат и всичко вземат. Дето сме приготвили, всичко по багажниците и айде”, казва 65-годишният мъж с усмивка.
„Пращат евро на старите хора, но от тях искат чисто, натурално. Каквото даде земята, каквото даде кравата. Така е”, намесва се старец встрани.

Децата малко, булки няма, ергени бол

„Как да има деца? Едните бягат, другите не се женят. Как да стане това? Е, тука имаме 46 бекяри. Ергени до 55 години. Не се женят и животът си минава. Преди 89-та година тук бе община. Много хора, голямо село. Дойде тази демокрация и ей това стана. Останахме си ние тук. Айде със здраве”, взема си довиждане Байер. Потегля с по-възрастния си съселянин нагоре, към една от махалите.
Насреща се задават три жени. Едната е прегърнала хляб, закупен от съседния магазин.
Молитвите на двамата ходжи продължават. Глас към Всевишния над селото, в което влиза евро, но младите ги няма…
Екип на 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/3/19 18:26

    Благодарим за репортажа. В десятката сте улучили, Родопи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/3/19 19:21

    Абе,този предател си е продал душата на най-различни партии.Какво масали,нямало друг баяр.Излез бе от село бе неграмотник виш дали има или не!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/3/19 20:10

    Пак сте добре. Другаде няма ходжи, имами само някой и друг овчар..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/3/19 10:27

      I ZA KAKVO SA TI HODJI HORA TI TRIABVAT NE GROBISHTA

      Изтриване
  4. Анонимен22/3/19 22:19

    №1, винаги!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/3/19 01:33

    Religiozni turisti i religiozni ekskurzianti nema li? Migrantite hich li ne iskat Boynoto?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.