Канадската Velocity Minerals вече е придобила 70% от златодобивния проект "Розино" в Югоизточна България чрез споразумение с партньора си "Горубсо - Кърджали". Канадската компания обяви, че е получила инвестиция от общо 9 млн. канадски долара от Atlantic Gold Corporation, като средствата ще се използват за финансиране на проекта.
Компанията е сключила акционерно споразумение с партньора си "Горубсо - Кърджали", с което става акционер в "Тинтява експлорейшън" - дружеството, което държи правата за търсене и проучване в площ "Тинтява", част от която е участъкът "Розино". За приключването на сделката, която беше обявена още миналата година, за което 24rodopi.com писа тогава, съобщава канадската компания. Новият акционер все още не е вписан в Търговския регистър.
Компанията "Тинтява експлорейшън", която досега беше еднолична собственост на "Горубсо - Кърджали", получи правата за търсене и проучване през 2017 г., припомня „Капитал“.
Самите дейности бяха финансирани от канадския партньор чрез дъщерното му дружество "Кибела минералс", което практически сега влиза като акционер в "Тинтява експлорейшън". Миналия септември канадската компания представи пълната предварителна икономическа оценка на проекта "Розино", което й даде право да упражни опцията за придобиване на 70% от него.
В същото време Velocity Minerals обяви, че е получила стратегическа инвестиция от общо 9 млн. канадски долара от Atlantic Gold Corporation. Част от сумата - 3.9 млн. канадски долара, е инвестирана като дялово участие, а останалата е под формата на конвертируеми облигации. Средствата ще се използват за финансиране на проекта "Розино".
Според икономическата оценка капиталовите разходи в разработването на участъка ще бъдат 97.6 млн. канадски долара. Предвижда се рудата да се добива по открит способ и да се преработва във фабриката на "Горубсо - Кърджали". Запасите ще бъдат изчерпани за шест години, като за този период ще бъдат произведени 365 хил. тр.у. злато доре. Финансовият модел показва, че печалбата от "Розино" ще бъде 129 млн. канадски долара (около 100 млн. щатски долара). В същото време компанията продължава проучванията в региона, което може да доведе до откриване на допълнителни запаси.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/3/19 09:20

    Защо други идват?таз държава не може ли да направи това?защо винаги трябва други да печелят?а народа все така роб си остава.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.