На 18 април в Пловдив се проведе Регионалното състезание по дебати на немски език, част от международния проект „Jugend debattiert international”. В него право на участие имат само училища, които работят по програмата за придобиване на немска езикова диплома, което гарантира високото ниво на езикова компетентност на учениците - дебатьори. Основна задача на проекта е учениците да се научат да изразяват своето мнение и становище компетентно и убедително на чужд език. Предмет на състезанието е дебатирането на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешките права, историята и културата на Европа.
Българо-немският културен център в Пловдив бе сцената за изява на учениците от най-силните езикови гимназии от Кърджали, Стара Загора и Пловдив. Градът край Арда бе представен от три ученички от ЕГ „Христо Ботев”, победители в училищния кръг на състезанието.
С безупречна аргументация и богата езикова култура Чаала Идриз и Гизем Али от 11 клас достигнаха до финалите, като трябваше да аргументират позицията си по темата „Трябва ли дизеловите коли да бъдат забранени в България ?”. Спецификата на темата изискваше познания в много и най-различни области от обществения живот, познаване на законовите уредби по проблема, позицията на природозащитните организации, много знания по странознание на Германия.
Журито бе водено от Йорг Каснер, консултант към Немската служба за академичен обмен и Ингрид Вендлер – регионален методист, които имаха трудна задача да определят двамата най-добри дебатьори в Централна България, които ще вземат участие през май в тренировъчен лагер по дебати на немски език в град София.
За гордост на Езиковата гимназия победител стана Чаала Идриз, която получи отлична обратна връзка от г-жа Вендлер и висока оценка за аргументацията и погледа й по важни и актуални теми и изброяването на различните аспекти на проблема.
В подготовката на учениците от кърджалийската гимназия за състезанието се включиха доброволката от Германия по програма „Kulturweit” Неле Кирш, ръководителят на клуб “Дебати” в училището Марина Димова и учителката по немски език Нигяр Наим, посочва от Езиковата гимназия.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/4/19 13:41

    Дали владее и българският?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/4/19 22:14

      Между другото, за кратък член и пряко допълнение да сте чували? ;)

      Изтриване
    2. Анонимен20/4/19 16:48

      Със сигурност го говори по-добре от теб.

      Изтриване
  2. Тук говорим най-чистият език, българският. Но откъде да знаят анонимните мишки... Разбира се, те не могат да знаят, защото са слепи по рождение...

    ОтговорИзтриване
  3. И, не дай боже, сляпо да прогледа.
    За вас става дума, анонимни господине.

    Cagla, aferim, seninle gurur duyuyoruz!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.