Народът като бюлетина

„Днес аз бях там… Обещах това и онова… Хората бяха весели, щастливи… Посрещнаха ни като… Един ползотворен ден…”.
Из Фейсбука на един съвременен политик. Събирателен образ на цялата каста на избраните от народа. Хората без грехове, хората без чувство за вина, Богоизбраните.
Взаимно си хвърлят кал, но всеки от тях от чист по-чист.
И контактуват неистово очарователно чрез социалните мрежи. Много обичат снимките, особено когато обхващат с две ръце протегнатата десница на електоралната единица. Безсловестната прегръдка на отрудената ръка. Мило за пиарите, мило за заграбилия с две длани прорязаната от бръчки, от работа, от живота крайчец физиология на бюлетината със забрадка.
Уау, каква е разликата, какъв е тежкият контраст на картината! Как са различни усмивките. Едната прелива от удоволствие, другата е разкривена като пътя до населеното място, напуканите устни са като асфалта, ръцете жулят сякаш вот на недоверие. Костюмът си тръгва с S-класата, дриплякът поема пеша по баира…
Но във Фейсбук срещата между двете реалности ще бъде предадена като поредния превзет баир от гледна точка на човещината в политиката.
Колко много розов цвят има в социалните мрежи! Той просто се разлива, пръска околните. Толкова радост, щастие, толкова размазана суета от страна на костюмите, които са се появили с гумени галоши и лопати в ръце. И се радват. А за несретниците от съвремието ни това е начин на живот. Единствено в частта му за галошките, калта, сечивата и сълзата на безмълвния гняв.

В света на политическите „мрежи”

Магнолии, фитки, пауни, барбекюта, сараи, разточване на кори за баница, филии с мас.
Какво ли не влезе в миналото на политиците ни в последните години. Ухилени, по домашно облекло, част от изстрадалия електорат. Пеньоарен пиар а ла всички сме еднакво прост..олюдие.
Да, ама не е така. Утопията за равенството тъкмо си помислихме, че е останала в едно време дето всичко беше общо и всички еднакви, а уви. Възвръща се победоносно шестваща по социалните мрежи на хората, „родени” от бюлетините. Пръкнали се от урните, с партийни кръщелници и орисници-преброители на гласове.
Във фейсбука на политиците животът е с други краски. Той е една усмивка. Нескончаем празник, в който струи топлина, човечност, красота, разбиране…, самолети, апартаменти, тераси, квадратни метри, фокус „Вадя 5 бона от заплата, харча 600 000”. Уф, това последното е от други страници, недолюбвани из мрежата на утопията.

Другата реалност

НДК, ДНК, няма особена разлика в абревиатурите. Поне това е усещането. В едното политици отчитат присъствието си в сърцата на електората, а за другото обикновено следват присъди.
ДНК-ато на нашенеца! Свързано със земята, със семейството, с Родината, с кръвта във вените.
Една обезглавена старица в едно родопско село. В тъча на държавата. В тъча на политическата география. Село, в което фейсбук е безсилен. Населено място, в което рядко стъпват краката на чужди хора. Просто нямат работа в тази никому неизвестна отбивка от главния път, дето бе новоасфалтиран. Ама отбивката забравена. Без влияние в съзнанието на нито един управник. И какво от това? Селото продължава своето съществуване, така, както е ставало през последните няколко века.
Животът в него е без вода. Ами няма. Никога не е имало канализация и няма и да има. „Копнаха преди пет години, маркучите още висят, ама носим тубите, къпим се в легени”, уточняват малкото местни жители.
Асфалтът е непозната дума. Всъщност, знаят я, но не и в пълния й смисъл. Като разбитите, имитация на улици улици.
На един подобен сокак една възрастна жена бе обезглавена с брадва. От някакъв човек с психични проблеми. В селото се изсипа полиция, че за момент броят на населението се утрои.
Година по-късно няма осъден. Защото ДНК експертизите не са готови.
„Кой ни бръсне за нещо тук? На края на света, на някаква уличка един човек убива друг. Никому неизвестна старица, прекарала си целия живот в работа за държавата, е заклана от някакъв, който бил в психиатрия. На кой ли му пука?”, разсъждават в „тъча на държавата”.
Така мислят местните. Малцината оцелели без път и без вода.
Една година за едни експертизи?! Отношението към старицата, към живите, към всичко в едно ДНК. Когато правосъдието се спъва по сокаците, то държавата създава усещане за два свята-нужен и ненужен. Защото, ако същото престъпление бе извършено на „жълтите павета”, под носа на „фейсбукарите”, то…

Клиничната смърт на здравеопазването

Мъж умира в коридора на болница. От пневмония. Докато го мотали и… право в гробищата. За „светла му памет” го изкарват от алкохолик, през сводник, до контрабандист и т.н., само и само да се оправдае ненужността му и убие съпричастността на всички, пазещи „синила от бича” на здравеопазването.
Дълбока кома, лекувана с много милиони.
Родилка умира при раждане. В един български град, част от ЕС. Обаче ни ЕС, ни НАТО могат да съдействат поне за истината. Проверки, одити, рязко затваряне на телефона от псевдо пиари с „Когато стане ясно ще съобщим”. Два гроба на дете и майка в едно село. И то без вода.
Година по-късно резултат няма.
Всичко е точно. Извън фейсбука няма победители и победени, всички са еднакво жертви де факто и де юре.

Свалените гащи на образованието

Ученик се хвали, че пиел по 11 бири на ден. Извадка от анонимна анкета сред подрастващи в тъча на държавата. Един регион с преобладаващ планински релеф…
Тийнейджъри разказват убедено, че във всяко школо има дилъри на дрога. Или поне такива, които познават „нужните хора”…
Преди години. Предизборен митинг на една партия в малък град. Ученици веят знамената, в цветовете на кандидатите за охолство, както те самите ги наричат…
Съвсем наскоро, партийни любимци осъществяват мечтата на живота си в евро чрез някаква си НПО история, в която директори на школа са им осигурили доволно количество калабалък от свои ученици…
РИО, РУО и Рио де Жанейро дори мълчат. С благосклонно наведени глави, изумявайки със съвременната концепция, че щом нещо не е в „социалните мрежи-то не се е случило” или пък с другото-във Фейсбук или добро, или нищо.
И тогава…
Хлапе сваля гащи в класната стая и принуждава друго да му лапа…
На следващия ден разтревожените родители чакат директора на селското школо да ги приеме, за да разрешат този проблем. Чакат да има справедливост.
Чакат, но това не е Фейсбукът на политиците. Това са социалните мрежи на реалния свят.

Има хекатомба за спасението

Алчността, егото, лайнарските постъпки. Те отравят. Няма Новичок. Това е по-страшно. То е предназначено за цял един народ. Не за бивш шпионин с биография на предател.
За „малките хора”, преглътнатият преразход в държавата. Малките детайли, малката разбита улица, малкият обезглавен човек, правят цялостната картина на Родината.
Разкъсват и последните остатъци от жив, борбен организъм на едно погубено общество.
Нашето бъдеще е Ние, нашата промяната идва от Аз. Няма етнос, няма религия, има хекатомба, всяко дърво меч е, всякой камък бомба. Общата борба за общата Родина. Всичко останало е Фейсбукът на политиците.
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com
На снимките:
-Предизборен митинг-чалга и ентусиазъм
-Плакатите никога не си отиват, както и кредитите
-Пътят към урната
-Сокакът към дома и плочата в памет на зверски убита в забравената България
Снимки: 24rodopi.com
Четете по-късно още по темата: Далавери в милиони за едни, за други - капачки за кувьози и sms-лечение на болни деца

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/4/19 00:33

    dogan tuk bese na prednite redici bese kato bog tuk na tazi scena nqma vece takyv film gule gule

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.