Уважаеми братя Мюсюлмани,
Преди седмици посрещнахме „Трите свещени“ месеци-Реджеб, Шабан, Рамазан. Месеците Реджеб и Шабан са подготовка за най-благодатния месец Рамазан. Молитвата (Дуа) на Пратеника (с.а.с) в тези месеци е била „Аллахумме барик лена фи Раджебе ве шабан, ве беллигна Рамадан.“ В превод: О Аллах! Направи за нас честити, благодатни месеците Реджеб и Шабан, и ни дари с щастието да посрещнем месец Рамазан. В тези месеци, отбелязваме четири свещени вечери. Едната от тях е свещената вечер „Мирадж“- Извисение. Която ще я отбележим утре вечер с празнични програми в централните ни джамии. За да разберем същността и важността на благодатната вечер, ще е необходимо да направим пътешествие във времето и духовно да отидем на гости при Пратеника ни Мухаммед (с.а.с), в скръбната за него година 620-621 г.
Годината в която почина жената на пратеника- Хатиджа (Майката на ислямското общество), най- достойната и първата повярвала жена, също така чичо му Ебу Талиб, който беше закрилник на пратеника и сподвижниците му.
След три годишен бойкот върху мюсюлманите, този път скръбта на пратеника ни беше по- голяма. Пратеника който се уповаваше на създателя, на 27 ден от месец реджеб (620-621г.) бе удостоен с най високата чест за цялото човечество а именно да отпътува от Мекка ( Кабе) за Месджид-и Акса (Кудус- Йерусалим) и от там в Сидрети мунтеха (най- краината точка).Той видя дженнета (Рая) и Джехеннема ( Ада), поздрави се с пратениците Улул азъм ( 5 велики пратеници),след което видя и поздрави Аллах (Джелле Джелалуху). В тази свещщена вечер в лицето на  пратеника бяха подарени  3 подаръка на  ислямската общност:
Тевхид – Вярата в Аллах – без да се съдружава на него, знаеки че той не е роден,не е раждал, не прилича на своите създания,че той е единствения създател и че прекрасните имена и качества са негови (Есма-и Хусна)
Петкратен Намаз – което е духовното извисяване и моралното възпитание на мюсюлманите
Аменеррасулу – последните айети от сура Бакара – където се споменава за толерантността на мюсюлманите „ Мухаммед Повярва на своите предци и ниспослани книги и ислямската общност повярва“ знаменията свършват с молитви за опрощение към Севишния.
Връщайки се от това пътешествие се питаме дали и ние имаме скърб? Проблеми? негативи? Кой няма!
Тогава братя мюсюлмани и ние трябва да се уповаваме на Аллах да се молим  за  улеснение и избавление. След което при необходимост да променим някои неща от живота ни, пратеника Мухаммед ни съветва „ Започнете първо от вас самите“.
Пратеника Мухаммед (с.а.с) след като се върнал от това божествено пътуване, споделил на Мекканците, идолопоклонниците не са повярвали, но Ебу Бекир ( Първия ислямски Халиф)когато чул новината от други „ Щом Мухаммед е споделил това- разбира се от все сърце повярвах, той никога не е изричал лъжа“ – след което прозвището му става СЪДДЪК- всеправдивия, достоверения.
Уважаеми Мюсюлмани!
Свещенните вечери са повод за равносметка и покаяние, изпълнени с благодат и берекет.
Нека Аллах да ни награди със своето задоволство, вечерта ви да бъде честита…
С искрени пожелания
Бейхан Мехмед
Районен Мюфтия на Кърджали

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.