Как да се защитим от домашно насилие? Към кои институции да се обърнем при проява на домашно насилие и нужда от спешна и незабавна защита? Могат ли непълнолетните сами да подадат молби за защита? Непълнолетните – като престъпници и жертви, могат ли ненавършили 18-годишна възраст лица да бъдат осъдени на наказание глоба? Как се изпълняват осъдителните решения за парични вземания? Как да си извадим свидетелство за съдимост? Видове съдебни услуги и работа на съдебните служби…
Това бяха само част от темите на откритите уроци, проведени в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет и МОН "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени  съдилища и прокуратури", по която магистрати от Районен съд Кърджали за четвърта година участват с лекции в Средно училище „П.Р.Славейков“-Кърджали и Езикова гимназия „Христо Ботев“- Кърджали. Темите по програмата през учебната 2018/2019г. се провеждат от съдия Дарина Байданова – наставник и лектор по гражданско право и процес, съдиите Здравка Запрянова и Вергиния Еланчева – наказателно право и процес и съдия Невена Калинова – гражданско право и процес, които доброволно, безвъзмездно и с най-голяма отговорност приемат заниманията с учениците, запознават ги със структурата и работата на съдебната власт и дават напътствия на подрастващите с акцент познаването на законите и тяхното спазване. За ползотворните срещи пряко участие имат и преподавателите по „Етика и право“  - Руса Бориславова от СУ „П.Р.Славейков“ – Кърджали и Марина Димова от ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали, които с личната си ангажираност и мотивация допринасят за положителен пример към институциите.    
Посещенията на десетокласниците от двете училища в Районен съд –Кърджали се проведоха на 12 и 19 април, като учениците получиха отговори на горните въпроси и придобиха преки впечатления от процеса на правораздаване в Районен съд Кърджали. Пред тях беше представен реален казус и бе извършено симулативно задържане на лице в съдебно заседание от органите на Съдебна охрана. Посещенията бяха организирани и във връзка с Ден на отворените врати в Районен съд Кърджали. На срещите бе оповестена и инициативата на Висшия съдебен съвет, като част от Ден на отворените врати във Висшия съдебен съвет за провеждане на национален конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“, по която есетата трябва да бъдат подадени в срок от 01.04.2019 г. до 20.05.2019 г., включително по електронна поща на адрес: konkurs.vss@vss.justice.bg при регламент, оповестен на сайта на Висш съдебен съвет и Районен съд Кърджали. Районният съд бе посетен и от обикновени граждани,които получиха научиха как да защитят правата си в съдебно производство. 
24rodopi.com        


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.