Започва изграждането на 700 нови жилища в Кърджали. Това са плановете на малки, средни и големи инвеститори в строителния бранш край Арда за 2019 и 2020 години. Парцелите са подготвени, върху някои от тях първата копка е вече в миналото.
Новите кооперации са в квартал „Възрожденци” и централната част на града. Основните клиенти-разбира се, са гурбетчии, разкриват за 24rodopi.com брокери на недвижими имоти и строителни компании, изтъргували част от бъдещата жилищна площ „на зелено”.
1000 са сделките с имоти в последните четири години, изчисляват грубо от бранша.
Апартаменти до 100 квадратни метра, е търсенето към момента край Арда. Средният бюджет за инвестицията пък е 60-70 000 лева.
„За едно семейство, работещо на Запад, не представлява проблем за няколко години да събере 25-30 000 евро. Тогава възниква въпросът „Какво да правим с парите?”. Отговорът обикновено е в жилище у дома, за предпочитане в областния град. На тях се разчита в бранша. На хората със стаж зад граница. Бумът на строителството се очаква да продължи още няколко години. Докато има търсене. Тенденцията е вътрешна миграция-от селото в града, но задължително пътят минава през границата. Там се натрупват необходимите средства”, коментират брокери.
Около 60 на сто от всички продадени имоти в последните години обаче са… празни. След инвестицията, нашенецът отново е на гурбет. Необходими са средства и за ремонт, обзавеждане и т.н., особено когато е заложено на ново строителство.
„Парите се влагат в апартаменти. Вече не е признак на изключително висок стандарт на живот едно семейство да разполага с 3 жилища в областния град. Но в един момент идва дилемата-какво да правим с три малки апартамента? И започват опити поне двата да бъдат продадени, за да се инвестира в нещо по-голямо”, споделя за 24rodopi.com известен строителен предприемач в региона.
„Много от жилищата в сгради от среден тип са неподходящи, особено за млади семейства. Спалня от 8 квадратни метра е неприемлива. Идват децата, семейството се увеличава и апартаментът се превръща в тежест. Все повече хора вече търсят по-големи квадратури и повече удобства, които са създадени от инвеститора. Идеята е по-добре едно жилище, но с голяма квадратура, отколкото две, като цената излиза и в пъти по ниско”, обясняват ни запознати.
"За работещи нашенци на Запад проблеми няма - лесно се спестявате 30-ина хиляди евро. А жилището в Кърджали е добра инвестиция", това обяснява пред наш репортер Ерай Емин, който работи в Белгия.

До 400 евро на квадратен метър вече вървят жилищата ново строителство покрай централния булевард „Христо Ботев” в най-големия квартал „Възрожденци”. Кооперации, които предлагат „спане”, но не и удобства-няма паркоместа, а новите собственици плащат и общите части на същата цена. Жилище от 70 кв.метра, реално е около 55 кв.м.
В същото време, летвата вече е вдигната. Инвеститори в Кърджали строят комплекси, с разпродадена търговска площ. В тях ще има магазини, заведения, детски центрове, а паркоместата са за десетки автомобили. Тоест, жилище с комплекс услуги за семейството, буквално „под носа”.

Къде ще бъде комплексът, в който ще отвори врати дори малък по мащаби МОЛ четете по-късно единствено в 24rodopi.com!

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/5/19 10:55

    Купувайте, сега се добри цените. Но и гледайте, че и много фирми строят некачествено.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/5/19 11:01

    Ще падат надолу.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/5/19 11:36

    От Кърджали дори и мазе няма да си купя

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/5/19 12:44

    Никога ,нищо от тук нататък няма да пада в чакалнята на еврото ,евтино вече ,ще е само в СЪНИЩАТА.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/5/19 13:30

    Луди селяни

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/5/19 15:28

    Ще се сринат скоро

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/5/19 15:31

    Dikmov i selyo budalata

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/5/19 16:22

    Umryala investiciya
    Po dobre investirayte na zapad kıdeto rabotite

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/5/19 21:07

    Трябва да си супер будала за да инвестираш в село кърджали,ако имаш някой лев спестен,намери още малко и купувай от Пловдив или Стара Загора,разликата в цената е нищожна.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/5/19 22:10

    Цените ще падат тепърва, очаквайте фалити и тогава като искате инвестирайте.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/5/19 22:16

    Ще има да чакаме още много за чакалнята за еврото а после и в самата чакалня така , че не се подвеждайте , няма накъде повече да растат цените а ще падат съвсем скоро.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/5/19 23:21

    camping Prostor, caravani, mezonet-bungala, panoramni palatki s slanchevi goliami
    balkoni, mobilhome s shadravancheta ima li?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен26/5/19 15:43

    Само баламите биха купили в Кърджали!
    Некачествено строителство, некадърни строителни истории и далавери!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен26/5/19 15:43

    Само баламите биха купили в Кърджали!
    Некачествено строителство, некадърни строителни истории и далавери!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.