Изгониха ме от училището, бях разработван от 6-то управление на Държавна сигурност (ДС), арестуваха ме, бях изпратен в затвора в Белене…
Това се е случило с учителя Ш. С. М. по време на така нар. „Възродителен процес“
Както вече 24rodopi.com писа, кърджалиец, който бил изтезаван по време на така нар. „Възродителен процес“, е успял да осъди прокуратурата. Решението на съда по дело, заведено по Закона за отговорността на държавата и общината за вреди, е влязло в съда и потърпевшият ще получи 5 хиляди лева. Това стана ясно преди конференцията „Междукултурен диалог и памет: 30 години след „Възродителния процес“, която ще се проведе на 17 и 18 май в Шумен. Организатори са фондация „Конрад Аденауер“ и Гражданско сдружение „Евет“.
Кърджалиецът ще получи парите не за изтърпяното по време на тоталитарния режим, а защото в демократичния период 1991-2017 год. било протакано съдебно дело. Но Ш. С. М. прави пробив…
Пострадалите от „Възродителния процес“ могат да съдят прокуратурата, пише „Капитал“. Това става ясно от първото приключило дело, заведено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) от пострадал от събитията жител на Кърджали. С определение от миналата сряда Върховният касационен съд (ВКС) е отказал да допусне до касация по жалба на прокуратурата срещу решение на Софийския градски съд (СГС) от септември 2018 г., с което е уважен частичният иск от 5001 лв. на Ш.С.М. срещу прокуратурата. Така решението на градския съд, с което искът е бил уважен, е влязло в сила. Пълният размер на иска бил 100 000 лева.
С решението се приема, че държавното обвинение дължи обезщетение за неимуществените вреди, които човекът е претърпял в периода 1991-2017 г. от това, че е било нарушено правото му на разглеждане и решаване в разумен срок на следствено дело 1/1991 г., образувано за престъпленията, извършени през 1984-1989 г.
От решението на СГС става ясно, че при извършената насилствена асимилация на мюсюлманското население Ш.С.М. е загубил работата си като учител, бил разработван от Шесто управление на ДС, арестуван и изпратен в Белене за година и половина, където е бил изтезаван, след това бил изселен от селото си в Кърджалийско и изпратен в монтанското село Долно Озирово, а в крайна сметка през юни 1989 г. бил изселен в Турция. В резултат на действията на българските власти спрямо него Ш.С.М. развил сърдечно заболяване, а къщата, от която бил изселен, била "изоставена и занемарена".
Прокуратурата оспорва изцяло иска с твърдението, че разследването от 1991 г. продължава и до днес, защото било от "сериозна фактическа и правна сложност". Обвинението се опитва да защити тезата, че разследването продължава повече от 25 години, тъй като на два път Върховният съд е връщал делото с указания, които били "практически неизпълними", а именно да установи всички пострадали от възродителния процес. Тази теза за забавянето на разследването прокуратурата лансира в публичното пространство в продължение на години, посочва "Капитал".
СГС обаче категорично отхвърля тази интерпретация на прокуратурата и констатира, че такива указания не са били давани: "Не може да се приеме становището, че необходимо за изясняване на обективната истина е да бъде разпитан всеки един от тях, а предприетите в последната насока действия на прокуратурата са станали причина за съществено забавяне на делото, още повече че такива задължителни указания от върховната съдебна инстанция не са били дадени при двете прекратявания на съдебното производство."
От решението на СГС става ясно, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е отказал да се занимава със случая, тъй като образуваното през 1991 г. разследване било висящо. По това разследване през различните години на съд са били предадени председателят на Държавния съвет Тодор Живков, министърът на вътрешните работи Димитър Стоянов, министърът на външните работи Петър Младенов, секретарят на ЦК на БКП Пенчо Кубадински и министър-председателят Георги Атанасов. Всички те към момента са покойници.
Юристи коментират пред "Капитал", че влязлото в сила решение отваря вратата за всички засегнати от възродителния процес да потърсят обезщетение от прокуратурата.
В публикувания в понеделник годишен доклад на държавното обвинение се прави изрично искане отговорността на правозащитните органи за вреди, причинени на граждани, да бъде значително ограничена и да се носи само при "доказани груби нарушения на закона, извършени от правозащитните органи, довели до незаконна репресия".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/5/19 18:05

    Рано или късно - човек си плаща за всичко. Комунягите и техните съучастици да не си мислят,че им е простено за зулумите, които сториха на хорицата. Начело с бившия г.с. на ОК на БКП към Кърджали - ген. Георги Сотиров Танев ще си плащат за зулумите по правов път.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.