„Арда” вкара най-мечтания гол след 31 години!

31 години по-късно. 31 години след драмата с русенския „Дунав”. 31 години след като Партията и един гол спряха „Арда” от влизане в „А” група, „Сините от Кърджали” успяха. Най-голямото постижение за 95-годишната история на футбола в Кърджали е вече факт. „Арда 1924” ще е част от най-добрите тимове в България. „Сините вълци” победиха на баража столичния „Септември” и от следващия сезон ще играят в Първа лига.
Един кърджалиец на терена и един гол за „Арда”. Резервата Ахмед Осман вкара победното попадение за „сините” в 111-тата минута на мача, след като срещата влезе в продължения-нулево равенство в редовното време. Малко след това Осман получи червен картон. Успя да спечели изгонване и за капитана на столичани Борис Галчев. Много нерви, много футбол от „Арда 1924” и нищо смислено от „Септември”. Един червен картон за „сините”, два за грубия и безидеен „Септември”.
Над 3000 фенове на отбора бяха на пловдивския стадион „Локомотив” за баража с единствената цел-да станат свидетели на сбъдването на една мечта.
Кърджали го заслужаваше.


Началото

Началото е дадено на 10 август 1924-та. От тогава са изминали 95 години, а „Арда” е футболният символ на Кърджали. Домът е стадион „Дружба”, а в семейството на клуба влизат хиляди.
„Сините” от Кърджали са четвъртфиналисти за Купата на България през далечната 1960 година, завършват втори в „Б” група през 56-та и трети през 88-ма. Печелят Купата на аматьорската лига през 2018-та.
„Дружба” помни мачове с по 30 000 зрители, много радости, но и болки.
Сега „Арда” е в своя ренесанс…

Историята на една мечта

Кърджали, пролетта на 1988 година. Прекрасно време е обагрило в зелено целия град и е отърсило от душите, поне за момент, тъмните нюанси от размаха на Възродителния процес. Хиляди хора са се насочили към стадион „Дружба”. „Арда” ще трябва да сложи поантата в първенството. Единствено от футболистите в синьо зависи как ще завърши този сезон за тима. Цял град тръпне в очакване да види любимците си, които са на 90 минути от оставане в „Б” група или влизане за първи път в историята на клуба в елита на майсторите. Съперникът е русенският „Дунав”-също кандидат и основен опонент за „А” група. В последния мач от шампионата във втора дивизия на „Арда” трябва победа с повече от три гола, за да спечели заветното второ място и от следващия сезон да мери сили с грандовете.
30 000 души изпълват до краен предел стадион „Дружба”. Няма свободно място, а хора има дори покатерени по най-близките дървета в парк „Простор”. „Арда” започва шеметно и до почивката води с 2:0. В началото на второто полувреме кърджалийци вкарват трети гол. Нужен е само още един и една мечта в сърцата на десетки хиляди ще стане реалност.
„Вкарахме три и след това… нищо”, споделя почти 31 години след мача един от футболистите на „Арда” в онзи момент Дончо Вучков. Той остава извън състава при двубоя с „Дунав” заради наказание.
„Сините” така и не успяват да отбележат четвърто попадение и класическата победа им донася единствено третото място във втория ешелон на шампионата, а към „А” група се запътва „Дунав”.

Обгазяването в Русе и Възродителният процес в Кърджали „решават” мача

„Целият мач бе решен „отгоре”. „Арда” в един момент сякаш спря да играе, а съдията всячески помогна. Можехме да пометем „Дунав” може би и с пет гола, но след 3:0 всичко свърши”, коментира фен на „сините”, който няма да забрави този двубой, въодушевлението на хилядите преди мача и наведените глави на тълпите народ по улиците след срещата.
„Съдията изгони един от най-добрите ни играчи на терена-Алекбер Камберов, доколкото си спомням. Години по-късно реферът обяви, че автомобилът му е бил спрян на „Студената вода” преди Паничково, за да бъде предупреден да внимава относно резултата на мача. Всичко е било решено от партията. Екогласност, масови протести в Русе заради обгазяването от Гюргево. Властта се страхува. Тези протести за чист въздух преминават и в бунт срещу режима. Защо да не умилостивят тълпата и не я пратят на стадиона като им предложат зрелища-отборът им влиза в „А” група? В същото време в Кърджали върви Възродителният процес и никак не е здравословно толкова големи маси народ да се събират на стадиона. Защото да не стане като с левскарите-„Дубчек, Дубчек, свобода!”, че после ги сляха с отбора на милицията, че да контролират по-лесно запалянковците. Това беше за нас всичко. Властта нареди и „Арда” остана на гол от най-заветната мечта на кърджалийци-тим в първа лига”, коментира 60-годишният мъж. Убеден е, че тогава на стадиона е имало десетки хиляди. От тогава не е стъпил на „Дружба”, до този момент. „Хиляди почувствахме обида. Не може някакви хора, които и без това ни определяха живота, да посегнат и на мечтите ни”, споделя запалянкото.

31 години по-късно…

Ренесансът за „Арда” започна през 2017-та година. Проектът на кмета Хасан Азис и бизнесмена Румен Гайтански доведе в града треньора Елин Топузаков, легендата Емил Кременлиев като спортен директор, нови футболисти…
Тимът премина през Трета лига като абсолютен хегемон на терена и рекордьор по голове. Смениха се треньори, имаше кризи, но „Арда 1924” стигна до трето място във Втора лига. Донесе преди това първа купа в Кърджали, спечелвайки трофея на Аматьорското лига.
На 29 май 2019 година започна ново летоброене. 95 години след началото. Баражът е спечелен, „Арда 1924” влезе със сърце в Елита на футбола.
Една мечта на гол разстояние бе постигната.
Кърджали обаче продължава да мечтае…
На снимките: Един от любимите колажи на феновете след историческата победа. Отборът на "Арда 1924" в първите минути след победата с 1:0 срещу "Септември" (София) и хилядите фенове - 12-тия играч на "Сините от Кърджали"
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/5/19 08:42

    Цяла България видя, как половината отбор на Септември не се напъваше особено. Ако бяха играли сериозно, щяха да ви отнесат, както Витоша се изгаври с Монтана. Отделно и Кабака си изпълни инструкциите. Така че, по-кротоко и Арда си е същото мафиотско ГМО. Все пак, дано имате хубави емоции новия сезон!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/5/19 11:08

    Nito sa lavove, nito sa valci, ami sa zaspali ovni, stom im otkradnaha darvenite peiki na fenovete i zritelite ot stadion drujba... i im turiha eftini plastmasi tuk tam ....hahahaha...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/5/19 15:34

    до 8.42 Освен ,че нищо не разбираш от футбол си и прост...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/6/19 00:20

    Само един болен мозък като теб може да пише такъв коментар, ще кажеш, че Септември са Барселона,Септември са един посредствен отбор и Арда ги надигра по категоричен начин, последните отбори от А група и първите три от Б група по нищо не се различават, тъй, че не си мъчи мозъка с глупости, ние се радваме, че Арда е вече в А група, а Септември дали са играли или не си остава за тяхна сметка. САМО АРДА!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.