Оригинален 7-годишен юбилей отбеляза днес наградата „Мултикултурният човек”, която се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Това отбелязват от Арт движение „Кръг“, което дава наградата.
Досегашните носители са от България, Турция и САЩ, а цифрата 7 е избрана заради нейната символика в културните традиции и вярвания по света. Тя играе ключова роля в християнството, исляма, юдаизма и съответно във фолклора на всички народи. 7 са струните на митичната лира на певеца на Родопите Орфей, светът е създаден за 7 дни според евреите, небето е подредено на 7 нива според мюсюлманите и пак според тях вселената е създадена на 7 етапа.
В Арт галерия Кръг, където е подредена изложба с фотографии от всичките 7 церемонии досега, бяха обявени и новите носители на наградата: журналистката Нихал Йозерган и директорът на най-голямото училище в Южна България, известно като „училището за шампиони”, Милко Багдасаров, един от хората с най-много дипломи и специалности не само в Кърджали, но и в страната.
Наградите бяха връчени от зам.-кмета Веселина Тихомирова. Радост Николаева от Арт движение Кръг подчерта важността на наградата и нейните носители досега за приноса им към националния образ на Кърджали като град-модел на интеркултурни политики, взаимодействие и толерантност.
Нихал Йозерган получава наградата за ролята й на активен мост между печатни и телевизионни медии, между граждански аудитории и културни организации от България и Турция, за нейния принос към политиките, насочени срещу съвременните форми на ксенофобия и расизъм.
Милко Багдасаров е номиниран като политик и лидер, педагог и новатор, истински гражданин на Европа, който гледа на съвременния свят през „очите” на бъдещето, за да проправя реални пътища към него, сам превръщайки се в мост между поколенията в битката им за равни възможности и срещу ограниченията спрямо тях, налагани в някои случаи чрез „езика на омразата”, основан на етнос, вероизповедание или каквото и да било друго различие.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/6/19 22:36

    Много ми е чудно защо възхвалявате този човек ,с какво го е заслужил.Къса ви е паметта.Той беше внедрен комунист в града ни от севера.Дойде в Кърджали по поръчка на БКП за да докладва всичко ,което се случва в Кърджали.За целта получаваше подкрепа от местни турци,участници във възродителния процес,агенти на Държавна сигурност.Колкото до успехите на училището всичко е плод на всеотдайният труд на местните учители

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/19 07:51

      Нещо не си в час. 80 на сто от сегашните кърджалийци са дошли от селата. Цвета Караянчева е дошла от Болярово, Расим Муса от широко поле, милан миланов от радомир, раиф мустафа и той селянин и т. н. Милко можел да е дошъл от Марс, ама е направил толкова, че всички анонимни хейтъри заедно да ви вземат не може да му се опрете на малкия пръст. Който си го може - може. Браво Милко. Напред и догодина пак един депутатски мандат.

      Изтриване
  2. За Нихал заслужено,поздравления !За втория ???

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/6/19 07:44

    Не познавам журналистката, не съм чел нищо от нея, но Милко Багдасаров е голяма работа. И като директор, и като политик, и като човек. Честито!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/6/19 08:12

    Честито и на двамата. Познавам ги. И за двамата Кърджали е Много.

    ОтговорИзтриване
  5. Нихал е обединител,естествен мост между българи,турци и помаци.С естественото си човешко поведение тя е гордост за Кърджали.За Багдасаров се въздържам !

    ОтговорИзтриване
  6. Който е предложил Багдасаров сигурно има мотиви,за мен не е в час,гражданствената позиция и оценка са с тежест и определящи,като обществено мнение.Йозерган е човек на правдивото перо в полза на хората и българската държавност.Поздравления !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.