„Почти всички семейства имат лодки, не може без тях“, казва кметът на Широко поле за тридесетте жители на съседното село Лисиците.
Както вече писахме, смъртен случай е в основата на изграждането на най-дългия въжен мост в България, свързващ хората от кърджалийското село Лисиците с цивилизацията. Това казва някогашният кмет на селото и настоящ на Широко поле – Шукри Исмаил.
Става въпрос за инцидент на старото съоръжение през далечната 1999 година. „Имахме смъртен случай. Мостът пропадна точно на 31 декември 1999. Благодарение на медиите тогава се построи нов мост. Той бе изграден през 2000 година. Дори имахме назначен лодкар, също и работник, който само допреди две години поддържаше моста. Човекът беше на 79 години“, разказва Шукри Исмаил.
Днес този въжен мост, дълъг 260 метра и извисяващ се над водите на язовир „Студен кладенец”, е единственият път за малкото останали жители в Лисиците. Другият вариант са лодките.
По думите на Шукри Исмаил, през почивните дни от тук минават около стотина души, идващи от цялата страна.

Притеснителното е, че съоръжението не се пази, заради любители на адреналина. „Много мотоциклетисти минават по този мост. На 90% те чупят дъските“, споделя Исмаил.
Мостът към Лисиците влезе във фокуса на общественото внимание след изказване на премиера Бойко Борисов, който разпореди младежи на ГЕРБ да боядисат съоръжението със средства на партията. Дори и двама министри да се включат с четки. Ден по-късно пък кметът на Кърджали Хасан Азис влезе в ролята на бояджия, помагайки на общински служители, които вече бяха започнали ремонта.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/6/19 18:01

    Някой продава ли там

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/6/19 18:05

    Aba Sukru agaya kide imat lodki bre kakvo govirish ti.... na vas nqma glasove poveche

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.