След обилните валежи в района в Чернооченско започна беритбата на „първата ръка" тютюн. Първите низи от сорта „Крумовград” вече са окачени на сушилните.
Едно от семействата, отглеждащи тютюн, е на кметицата на село Дядовско Гюлбахар Мурад. Тя си е взела годишната отпуска, за да събере „жълтото родопско злато“. Неотлъчно до нея е съпругът й Хасан Мурад. От 30 години те се занимават с тютюнопроизводство. Гюлбахар Мурад разказва, че през всичките тези лета само два пъти е предала реколта под 1 тон, а през останалите винаги над 1,5 т. „Реално от дете съм по тютюневите ниви”, споделя тя.
Тази година са засели 5 декара, които са пощадени от падналата преди седмица градушка в съседните села.
Всяка година производителите намаляват драстично. „През настоящата 11 семейства в Дядовско разчитаме на допълнителни доходи от тютюна”, споделя тя.
Тютюнопроизводителите от с. Дядовско се надпреварват със слънцето, за да приберат реколтата. Хората се събуждат в ранните часове и всички са по нивите за брането.
„Ние нашата работа си я вършим. Купувачите трябва да оценят реално, защото друг поминък няма. Но и държавата трябва да помогне”, обяснява Гюлбахар Мурад.
„Допреди десетина години нашите села винаги бяха първенци по отглеждането на качествен тютюн”, казва жената. За стотици семейства в района тютюнът беше основен поминък. Промяната в начина на премирането предизвика главоломен отлив от отглеждането на културата, с болка споделят родопчаните. Преди всички в семействата бяха на нивите, заедно с цялата челяд. Трудът е огромен и ръчен. Освен работна ръка се иска и майсторлък, категорични са те.
Допреди 10 години в общината се сееха хиляди декари и се продаваше над 1200 тона, казват от Община Черноочене. Днес производството е намаляло с около 6 пъти. Миналата година в общината е имало около 250 тона тютюн.
Исмет ИСМАИЛ
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/6/19 13:09

    Благарение на Лютви Местан ,който е бил в комсията при тройната коалиция .Всички получихте по 4-5лв на кг субсидии.Сега го няма във власта и получавате под 2 лева .Помислете кой е мислил за вас?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/6/19 13:58

    несе плаща труда на тютюнопроизводителите изкупната сена много ниска килограм тютюн трябва да бъде средна сена 15,,20лв тоест 1 кутия сигари над 5лв заради ниска изкупна сена много производители се отказаха от тютюнопроизводство

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.