Адът на земята може да се побере в няколко квадратни метра застроена жилищна площ. В един малък апартамент, който е изпълнен с най-зловонното дихание на родната действителност.
От пет години една бивша медицинска сестра е прикована на легло в жилището си в кърджалийския квартал „Възрожденци”. С остеопороза, коксартроза и некроза на тазобедрените стави, разказва за заболяванията си пред екип на 24rodopi.com 71-годишната Магда Делчева. Тя не може да стане, не може да излезе, не може да се самообслужва, за нея се грижи единствено 28-годишният й безработен син. Живеят със 150 лева на месец. Толкова им остават след като банката прибере 120 лева от пенсията като удръжка за заем заради извършена операция. 28 години жената е работила като медицинска сестра. Сега живее в невероятна мизерия.

Апартаментът тъне в отпадъци, руши се, няма никакви условия за човешко съществуване. Миризмата, която се носи, от години тревожи и съседите.
„Сега, в момента, това не е здравеопазване, едно време имаше лечение. Сега няма нищо. Какво да очаквам да се случи? Да дойде Бог и да ме излекува. Надеждата ми е само в Бог. Хората са себични, мислят само за себе си”, казва жената.
Обстановката в жилището е повече от потресаваща. Съседи казват, че едва живеят с миризмата. Чували са жената неведнъж да стене и вика от болки в костите.
„Аз я мия с мокри кърпи, сменям гърнето, храня я. Когато имам пари купувам хубава храна. В момента съм без работа. Отказаха да ме назначат като личен асистент на минимална заплата, защото когато кандидатствах бях на трудов договор другаде. Сега съм безработен”, споделя 28-годишният син на жената.
Той се надява майка му да бъде взета в здравно заведение, където да получава постоянни грижи в нормална среда. Но и иска да може да бъде край нея по всяко време…

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

24 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/6/19 08:27

    Къде са институциите, защо не се помага на такива хора, срамота. Фукат се с разни проекти и тем подобни, защо не вижда никой обикновения гражданин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хасан ага къде е нали хората избраха него.

      Изтриване
  2. Анонимен12/6/19 09:47

    24родопи, голяма медия сте. Дано и институциите реагират като големи, в които работят човеци. Тази жена не заслужава това.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/6/19 10:18

    Защо нейния син не почисти и оправи тях. За нея да се погрижат институциите, а той да работи. Много го гледаше като малък и изпълняваше желанията му.На 28 години и без работа. Кой му виновен?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/6/19 10:18

    Защо нейния син не почисти и оправи тях. За нея да се погрижат институциите, а той да работи. Много го гледаше като малък и изпълняваше желанията му.На 28 години и без работа. Кой му виновен?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/6/19 10:40

    Много е лошо положението на тази жена и ми се иска да помогна....но да попитам този 28 годишен син толкова ли е трудно да вземе да изчисти боклуците от апартамента и да подреди малко не цял ден да обикаля и да се дрогира.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/6/19 10:43

    Жалко за това семейство, но сина може поне да изхвърли отпадъците и да поддържа някаква чистота.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/6/19 11:34

    Този 28 годишен син защо не почисти жилището ? Иска да е до нея за да и взима пенсията !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/6/19 11:34

    Този 28 годишен син защо не почисти жилището ? Иска да е до нея за да и взима пенсията !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/6/19 11:37

    Боже изоставени сме от всичко и всички

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/6/19 12:09

    Това е България. И, всеки сам се оправя, кой както може. Ако не работиш само за себе си такъв ти е края.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/6/19 12:31

    Институциите са едно, но човек също така има близки и роднини който да му помагат.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/6/19 13:47

    За такива хора има домове,това е пропуск на синаи.Поздравления за Родопи,че са открили жената,апричините са от последствията от управлението на Багдасаровата партия.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/6/19 13:54

    Трябва по някакъв начин да помогнем на жената и на сина й! То се е видяло, че институциите не вършат никаква работа. За това сме хора, за да си помагаме.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен12/6/19 14:00

    Защо винаги институциите са виновни? А това младо момче защо трупа тези отпадъци, не може ли да ги изхвърли и да почисти,нали е безработен? Със какво се занимава, това е грижа за майка, че отгоре на всичко иска и да му плащат за асистент. Всички знаят че е наркоман тоя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/6/19 00:06

      Еми, каквито хората, такъв и апартамента...за съжаление...има такива хора с безпорядък във вътрешния човек, а това се изобразява и във външния човек и в обкръжението...смокинята не може да ражда кайсия...та така и тая жена - дори и да е била подвижна, тя пак си е била мръсна и нехигиенична...тя си е свикнала с това и затова не иска да бъде изведена от тая мръсотия и мизерия....

      Изтриване
  15. Анонимен12/6/19 15:00

    За какво и 3 стаен апартамент.Да го продаде и да си купи 1 стаен.И тоя мухльо да вземе да разчисти.Като го гледам как е облечен,значи може и да работи.Него не го хванала кокс артрозата а мозъка му некротирал.

    ОтговорИзтриване
  16. И аз се грижа за болната си майка ,но и на 28 г.трябва да се работи на 4 ч. На 6ч.В КЪРДЖАЛИ
    има тези възможности!И като няма работа всеки ден поне по малко да почисти!То е лесно така да се
    кара!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен12/6/19 20:29

    Koito ne e uchil turskia ezik, taka e...zasto ne e uchila turskia ezik...gospodin Erdogan tolkova mnogo obicha Bulgaria, bulgarskite hora...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12/6/19 20:34

    Ai, dobre che si imate aljazira televizia...vij kakvi hubavi filmi vi puskat ot kulturnoto i bezpornoto munisterstvo...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен12/6/19 21:32

    Kato gledam snimkite navsyakide bileti ot lafkata imat pari znaci?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен12/6/19 21:32

    Kato gledam snimkite navsyakide bileti ot lafkata imat pari znaci?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/6/19 19:37

      Момчето ги събира от кошовете на лафките -лично съм го виждала ;) Може да не прибързваш с такива заключения ;)

      Изтриване
  21. Анонимен12/6/19 21:48

    Сега следва институциите да се самосезират! Тя умира в мъки и мизерия, да я настанят в дом за възрастни и болни хора, синът не трябва да взема нищо, защото той явно не се грижи добре за нея!Иначе, ако някое дете се прасне някъде, веднага ще дотърчат да разследват! Сега да помогнат! Срам за тях, срам за нас, срам за Кърджали, срам за България!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.