В началото на 80-те години на миналия век Българската комунистическа партия (БКП) заменя политиката на толериране на турското население с политика на асимилация и принуда. Решението е взето тайно от българския народ и се осъществява пряко волята му. В т. нар.”Възродителен процес” са включени партийните активисти от средите, както на етническите турци, така и на българите мохамедани.
Това пише в книгата си„България под комунистическия режим 1944-1989” известният изследовател и бивш народен представител от СДС Стоян Райчевски.
Той припомня, че 423 етнически турци са били въдворени в лагера „Белене” по време на т.нар."Възродителен процес". В затвора попадат 145 дисиденти. 314 несъгласни с асимилацията са изселени. Депортирани в чужбина са над 1000.
Следствие на асимилацията е и т.нар.”Голяма екскурзия” през лятото на 1989 година. На 29 май 1989 г. комунистическият лидер Тодор Живков обявява отварянето на границата. По 3000 души на ден преминават ГКПП „Капитан Андреево”.
Снимка: Фактор Бг
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/7/19 08:30

    Защо е сменена политиката на толериране? В отговора на този въпрос се крие истината за голямата екскурзия и последвалите събития!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/7/19 08:57

    Пази боже от турчин комунист. Имаше много такива за съжаление. Много страдахме имено и заради тях. Mezarlarında rahat durmasınnar.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/7/19 09:34

    Да в т. нар.”Възродителен процес” активно участие взеха партийните активисти от средите, както на етническите турци, така и на българите мохамедани.Задържаните от ДС бяха по сигнал на тези активисти.
    Във всяко село ДС имаше завербувани по 10-15 души.Всеки който/с някои изключения/беше на работа беше потенциален информатор - от горски бригадир до кметове и бригадни ръководители.Българите бяха много по претеснени от това,което ставаше за разлика от посочените партийни активисти.Спомням си на една оперативка първия сектар на общински комитет на БКП от български етнос направи забележка на председателя/от турски произход/ на селищна система да бъде по внимателен с активните противници на възродителния процес и той веднага го докладва на първия секретар на Окръжен комитет на БКП.И най интересното всички тези с малко изключение станаха кметове,съветници на някои дори синовете им станаха общински кметове от ДПС.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/7/19 11:12

    Той нели Бащата на 4 😆 дини под ЮУРГАНА😈

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/7/19 12:46

    Пуснете коментара за истината.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/7/19 14:27

    Справедливостта ще възтържествува - рано или късно!Във века на интернет ще е трудно за бившите Комуняги да омаловажат случилото се!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/7/19 14:37

    Tiya komunisti nqkoi oshte sa jivi i sqdat da piyat kafe po 5,6 dushi na masa zaedno i proslavqt komunizma v BG i CHP v TURCIA,ide mi da gi natupam ,tiya dokat ne geberdqsat nqma da se opravi

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/7/19 16:51

    Доносниците на комунизма,,! Няма значение дали е бил помак или турчин, важното е че тези хора докладваха приятели комшии познати и др. Тези комунисти толкова са мръсни гадове че трудно се намират думи за тях, 80% от помаците бяха лизачи на комунистите,някъде 30 % от турците бяха също лизачи на комунистите, сега пак са лизачи при ДПС , така или иначе ДПС е създадена от ДС на комунистите,, в момента бг пак се управлява от комунистите гадняри мръсни до червата, дано горите в Ада ,

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/7/19 18:13

    Кандита на ДПС за Момчилград ще е Младен Мандов !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/7/19 19:00

    Вината за гаврата с Турците и Помаците е ИЗЦЯЛО на Българската държава.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/7/19 19:03

    Бг турски комуняги отдавна са в Турция или на запад или на оня свят! Един ми се обади от оня свят -Хитлер иТюркеш ги тормозели много.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/7/19 20:13

    Не са карайте, а запомнете веднъж завинаги истината за прехода и новите партии:
    До една всички бяха създадени от БКП и Държавна сигурност - ДПС бе създадено, за да няма обединение на демократичните сили, повечето от лидерите на СДС бяха спуснати от БКП и ДС, за да не паднат бързо пременените комунисти, разни БЗНСта и други по същия сценарий. И затова някак странно стари комунисти турци се появиха в ДПС, имаше такива и в СДС. Затова сега сме на дъното в Европа. Няма нито един лидер след 1990 година, който да не е назначен и одобрен от БКП и ДС. Може би единствено Жельо Желев беше истински дисидент и демократ, лека му пръст. А в Кърджали смешник до смешника, топач до топача, мишка до мишката.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/7/19 07:05

    Когато нацистите дойдоха за комунистите,
    аз мълчах;
    не бях комунист.
    Когато затвориха социалдемократите,
    аз мълчах;
    не бях социалдемократ.
    Когато дойдоха за профсъюзите,
    аз мълчах;
    не членувах в профсъюз.
    Когато дойдоха за евреите,
    аз мълчах;
    не бях евреин.
    Когато дойдоха за мен
    - вече не бяха останали хора,
    които да ме защитят.
    Мартин Нимьолер

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.