„Един ден бедствие в Гърция, но на наш`то море бедствието е цяло лято. Тук ще запълним времето с шопинг, но на Черноморието няма кой да се върне. Далеч от бетона, шашмите, съмнителната храна и почина „Ден година храни“, обяснява един българин на друг, докато пият фрапе в едно от претъпканите кафенета в центъра на Кавала. Половинките им в това време са дейни в друга блъсканица - в „Зара“. На всеки един от трите етажа на най-оборотния магазин в Кавала се чува българска реч.
Часове след водния ад, на обяд в центъра на Кавала е невъзможно да се паркира. „Обикалях 40 минути, докато се отвори място до ферибота“, научаваме от събеседника на този, който "никога няма да се върне на Слънчака и Несебър".
В Гърция българите харчат повече пари от румънците, констатираме при бърза обиколка в „Зара“, а после и в другите магазини наблизо.
Почиващите в Кавала, Палио, Неа Перамос, Керамоти и другите курортни селища в района, са били далеч от окото на бурята, която отне 6 човешки живота и рани над 100 души, но обилните валежи и силният вятър в нощта срещу 11 юли са стреснали и тях. Разговорите на българите, които „трошат“ пари в Кавала се свеждат до преживяната нощ и колко в добра посока са развива туризмът в Гърция.

„В българските медии пишат, че торнадо минало през Халкидики“, отбеляза единият нашенец, който видимо е притеснен от неизвестността - колкото повече дрехи донесе съпругата му, толкова ще олекне джобът му. „Когато и да дойдем тук, винаги намира с какво да напълни една чанта в „Зара“. Нова колекция била, още не била пусната в България, имало промоция, която не била за изпускане - все се изкарва права“, реди мислещият като габровец, но изговарящ думите като „майничка“.
"Цените поне са прилични. На тези цени и гръцките заплати, за тях направо дрехите са без пари. Ние малко се набутваме, но поне е качествено“, успокоява го приятелят, който май също е имал дълги разговори с половинката си за гръцкия алъш-вериш.
Двете пазарджийки се бавят, а двамата ни герои разнищват един от големите проблеми на България в последните седмици - отлива на туристи, което дори министерството на туризма признава.

Бедата е, че от година на година българите тук стават повече. И който открие хубавото, никога няма да се върне там, където го дебнат как е паркирал, за да му вдигнат колата, да го вкарват веднъж в ресторанта, а после да не ги интересува дали пак ще дойдеш...Нашите нищо не правят да задържат хората по Черноморието. Така е, защото туризмът у нас не се прави от хора, които идват от туризма, а от чиновници или някакви, които със заменки са придобили имоти и построили хотели по морето, а нищо не разбират от хотелиерство, нито пък от посрещане и изпращане на туристи, ама и кадри няма вече. При гърците не е така…“, обяснява единият българин на другия, но "урокът" е прекъснат, защото на масата се появяват любимите им. Картината не е приятна и за двамата - чантите са пет. Този, който се оплакваше, че жена му пълнела по една чанта при всяко идване, този път ще съжалява, че до обяд на 11 юли плажът още е бил мокър - половинката му е с три торби.
А как е при гърците, това няма как да научим от разбирача, защото двете жени прекъсват разговора със заповедното: „Ставайте, че плажът се пълнел с хора!“.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/7/19 09:17

    Комунягите и техните бухалки и перални (т.е.мутранягите) да се кефят сега на Бетономорието и на "минерализираната" бетономорска вода.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/7/19 09:26

    Е не е чак толкова лошо и на нашето Черноморие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/7/19 19:15

      Изглежда ходиш на квартирка, ядеш сухоежбина и не ползваш шезлонги.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.