Покупката на Турция на руските противовъздушни ракетни системи е вследствие на усилията на Анкара да получи сигурност и презастраховане от Русия срещу САЩ, които, тя вярва, стоят зад опита за преврат през 2016 година. Това пише в анализ на Кадри Гюрсел от "Al-Monitor's Turkey Pulse". Журналистът пише предимно за турската външна политика, международните отношения, свободата на словото, турско-кюрдския въпрос и проявленията на политическия ислям в Турция и неговото национално и регионални влияние.
Получаването от страна на Турция на първата партида от системите за противовъздушна отбрана С-400 от Русия през месец юли беше заредено със символизъм, който предлага идеи защо Анкара направи противоречивата покупка. В обратен ред по важност, те могат да бъдат подредени, както следва:
Първо: Доставката започна на 12 юли, 3 дена преди третата годишнина от проваления опит за преврат на 15 юли 2016 година, който бе ръководен от последователите на намиращия се в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, внедрени в турската армия. Това не може да е съвпадение. Доставката бе насрочена да започне през месец юли 2019 година по желание на Анкара, а решението бе оповестено през април 2018 година.
Тъй като турските служители, които ще оперират с С-400, все още се обучават в Русия и системите ще могат да заработят едва през април 2020 година, трудно може някаква военна спешност да обясни защо трябваше компонентите на ракетната система да бъдат доставени по въздух. Това, че ракетите можеха да бъдат доставени по море, беше вече известно. Така че, доставката на компонентите на С-400 с руски самолети в навечерието на годишнината от преврата, беше един знак, който сигнализира, че мястото на Турция в света се е променило.
Друг важен знак беше излъчването на живо как руските самолети се приземяват на въздушната база "Мюртед" в близост до столицата Анкара. Няколко страни можеха да излъчват на живо доставката на оръжейните компоненти по техните телевизионни канали и онлайн медии. Редкият спектакъл бе плануван за да бъде сигурно, че светът вижда този голям момент, символизиращ промяната на съюзниците на Турция и на нейната геополитическа позиция.
Най-важният знак бе изборът на въздушна база "Мюртед" като място за приземяване на руските самолети, носещи компоненти на системата, проектирана да сваля военни самолети на НАТО. Това беше крайната връзка, разкодираща символизма във взаимоотношенията на Турция със САЩ, отбелязва журналистът, който преди години е бил в плен на кюрдски партизания, като по-късно издаде книгата "Dagdakiler" (Онези от планината).
Военна база "Мюртед" беше използвана като щаб по време на опита за сваляне на правителството на президента Реджеб Тайип Ердоган. Самолетите Ф-16 , които бомбардираха парламента и полицейския център за специални операции в Гьолбашъ, в покрайнините на столицата, се издигнаха от тази база, която се наричаше "Акънджъ" по онова време. Турска традиция е да се преименуват места, където са се случили неприятни събития. Така направиха и военновъздушните сили. Два месеца след опита за преврат "Акънджъ" бе преименувана на "Мюртед" - името, използвано преди 1995 година.
Приземяването на руски самолети, носещи системата С-400, на същата база, от която пучистките пилоти излетяха преди 3 години, за да бомбардират техните цели в Анкара, беше манифестация на гробовната сцена, до която е стигнала кризата между Турция и САЩ.
Турция като членка на НАТО много добре знаеше, че закупуването и на руските ракетни системи ще доведе до изключване от програмата Ф-35,в която тя е съпроизводител и промяна на плановете и да придобие поне 100 самолети Ф-35, включително и първите 4,за които плащането бе направено. За турската отбранителна индустрия това означава загуба на поне 12 милиарда щатски долари в приходи, очаквани от съвместната продукция на Ф-35.
В резюме, отношенията Турция - САЩ, които бяха в докладите на европейската геополитика по време на Студената война, се провалиха в адаптацията към превключване към оста за сигурност към Близкия Изток след края на Студената война. И провалът в управлението на противоречията между регионалния дневен ред на ислямисткото правителство на Турция и американското търсене на сигурност срещу джихадистките групировки доведе до неизбежния изход от крах и колизия, смята Кадри Гюрсел.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/8/19 15:29

    Ехее този "пищов"-журналист забравил да спомене факта,че руският фашист Александър Дугин често приемаше високо пагононосители от Турция, особено един... и то преди театъра на 15.06.2016.Ракетената сделка беше скъпа ама нали са пари на данъкоплтците в Турция...пагоните в двете държави си гледат келепира.

    Родопи,моля без цензура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амет Токмак15/8/19 11:04

      Адекватна и много умна реакция на Ердоган. Да не би американците да са очаквали че след дългогодишните заигравки с ПКК зад гърба на Турция и опита за преврат зад който стоят заедно с евреите ще им се размине .С тази маневра Ердоган доказа колко силен политик и как умело използва козовете които има . НАТО е обслужваща платформа на САЩ и без Турция в нея ,остава само една гола абревиатура изпразнена от всякакво съдържание .Продължаващите опити да сринат турската икономика също няма да се случат .Мерак има,ама чалъм няма .От глупост и самонадеяност американците изгубиха един стратегически силен партньор.С една дума все повече държави се еманципират от влиянието на САЩ на които в Близкия изток им останаха само приятели като чаршафите от Саудитска Арабия която с течение на времето губи своята актуалност а и как да вярваш на араби .

      Изтриване
    2. Анонимен15/8/19 22:12

      Ох то Ердо сигурно е лапнал малко процентчета от ракетената сделка заедно с бившите пагони от Ергенекон.Сигурно се е застъпил за изкуственото повишаване на цената на тези руски бракми...абе нали са парите на турските данъкоплатци...кво му дреме на него...Да видем къде ще я предадат тази руска скрап за бракуване на вторични суровини. Дааам независим от С.А.Щ. на кукуво лято...нали отиде да се моли за малко парички при тези които имат пари...ех за това продаде и 20 тона от турския златен резерв през месец май 2018...прехвърли ги в Международната банка в Базел (Швецария)...овцете да си пасат и да си гледат турските сериали...патладжана кат поскъпне ще ги видиме...

      Изтриване
  2. Анонимен13/8/19 20:33

    Добавка:
    с оглед на гореизложеното лесно е да се анализира, в чия полза се направи този театър на 15.06. Проруското крило на Ергенеконските пагони изкорениха генералите от Турските военни сили, обучени и командвани от НАТО...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/8/19 07:39

      Dragi parvo s zapushi ne zabravia v turskata armia nikoga ne imalo i ne moje da ima proruski nastroeni generali pisanoto ot teb pokazva 4e ne poznavash nikak turskata armia ...v turskata armia imalo vinagi dve te4enia proatlantisti ili pronaconalisti...no vinagi svi te s bili pragmatici ili dalnovidni da darjat na turskite interesi nad vsi4ko...kolkoto za opita za prevrat s prav toy beshe teatır koy beshe nujen na Erdogan da po4ne 4uska v vlasta...

      Изтриване
    2. Анонимен14/8/19 16:49

      GOTVERENI.IZMENNISI.BURNUNUZ KALKTI.VIN IT TURSIYA.....FETOCULAR

      Изтриване
    3. Анонимен14/8/19 17:11

      Да бе... така нареченето уж "пронационалистическо" крило на ЕРГЕНЕКОН заедно с уж "пронационалистическите" бивши пагононосачи,последните са хора на проруското к.п.ле Перинчек, изчистиха проатлантическите високи офицери от ТSK...Перинчек който сега се прави на големия националист и е шеф на уж протурска политическа партия... На времето си спомням този Перинчек хвалеше оня, който сега е на почивка в.о-в Имралъ...Перинчек заедно със някои стари и сегашни пагони изчистиха проатлантическото и крило на ТSK...TSK остана в ръцете на Путиновите командири и агенти...(Забележка: Аскерите и офицерите на ниски нива на ТSK бяха и още са със чест и заслужена гордост).

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.