Болничните, които са вземани през април, май и юни тази година, вероятно ще доведат дотам, че общият брой отпуски по болест през 2019 г. ще е двоен на 2018-а.
Само през второто тримесечие на 2019-та са издадени около 1 милион листа. През първите три месеца на годината, когато бе и пикът на грипа, има издадени около 678 хил. болнични.
Още през май от Националния осигурителен институт се усъмниха в нарастването на болните работници и служители около празниците. Тъй като между Великден и Гергьовден се получиха общо 8 почивни дни с разпръснати между тях 3 работни, така някои си събраха с помощта на болничен 11 дни ваканция накуп.
Само през първите 6 месеца на тази година болничните са стигнали 1,7 млн.,
а прогнозата сочи, че до края на 2019-а ще станат 3,5 милиона. Това бе причината премиерът Бойко Борисов да предупреди в началото на юли лекарите да внимават, за да “не се стига до арести на медици”. “Това е страхотен бич и за работодателите, някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са още 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина”, обясни тогава Борисов, пише „24 часа“. Зачестявали случаите хора да вземат болнични без причина с ясното съзнание, че работодателят и бюджетът ще им плащат. “А те отиват да берат гъби, ягоди, през това време си им текат заплатите, не могат да бъдат заместени”, разгневи се тогава премиерът. И поиска мерки за ограничаването на фалшивите листове.
Българите са ползвали болнични за 3 957 403 дни през първите три месеца на годината, за тях държавата е изплатила близо 130 млн. лв. Средно болните са взели 189,76 лв. обезщетение, или по 32,99 лв. на ден. Продължава тенденцията жените да боледуват повече. Най-болнави са хората над 65 години.
Най-много болнични - 249 253, са издадени на софиянци, докато в Пловдив те са почти три пъти по-малко. Топ 3 на най-болнавите се запълва от Варна с 48 617 обезщетения. Най-малко болнични са ползвани във Видин, където са едва 4614. Около 9000 са в Добрич, Търговище, Разград и Кърджали.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/8/19 10:00

    a triabava da se stiga zashtot nastana anarhia zaiaviava ti slujitelia che ako ne go pusnesh v otpuska shte si vzeme bolnichen i ne che da ne go pusnesh si iskal ami kogato toi reshi spontano vupreki rabotata taka ne stava za arest sa medicite vzaimno se zashtitavat komisii momisii i nakraia nevini garvan garvanu oko ne vadi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/8/19 11:10

    Докато в тази държава все още много лесно можеш да назначиш директор или началник без да му пука на някой дари е за там или за друго място много съвестни хора ще напускат работа дори и държавата, защото един умен и работещ човек не може да се разбере с прост назначен от НЯКОЙ-директор или началник...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/8/19 11:47

    АМИ ЩЕ ИДАТ ДА БЕРАТ ЯГОДИ МАЛИНИ РАЗБИРА СЕ КАТО НЕ ИМ СЕ ПЛАЩА В БЪЛГАРИЯ КАКТО СЕ ПЛАЩА В ДЪРЖАВИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СТАНДАРТИ КАТО ТЕХНИТЕ НО ЗАПЛАТИ ОТ МИЗЕРНИТЕ 500 ЛВ. НЕКА ПРЕМИЕРА ДА ИЗКАРА МЕСЕЦ С ТИЯ ПАРИ И ПОСЛЕ ДА ВРЯКА КАТО ГАРГАА

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/8/19 11:51

    Болнава натция

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.