Бившият президент Абдуллах Гюл и финансовият корифей Али Бабаджан с отделен политически проект

Нова партия основава бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу (на снимката). Подготовката за нейното официално учредяване е започнала, обяви самият Давутоглу в петък, цитиран от "Сьозджю".
Бившият турски премиер от редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието направи изказването си пред мнозинство от поддръжници в родната си провинция Коня.
"Ако под работа се има предвид да разясняваме политическата ситуация на народа, то работата сме я започнали. Да работим, за нас означава да въздействаме дълбоко на съзнанието на хората. Всички знаем много добре, че националното съзнание ни води до силата", каза в речта си Давутоглу, който бе външен министър на Турция от 2009 до 2014 година, а след избирането на Реджеп Тайип Ердоган за президент, зае овакантеното премиерско място.
Група от политици от управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР), събрани около Давутоглу, са в готовност да положат основите на нова политическа партия в 70 от общо 81 провинции на страната според вестник "Ахвал ". Групата на бившия премиер вече основала щабове в Истанбул и Анкара и планувала да публикува манифест през септември според изданието.
След появилите се анонси, че Давутоглу и други влиятелни фигури от АКР плануват да основат не една, а две политически партии, президентът Ердоган остро критикува така наречените "предатели в партията" и ги предупреди, че "ще платят скъпа цена". В тази връзка Давудоглу направи следното изявление пред събралото се множество в Коня: "Господи, не ме карай да отстъпвам пред никого. Не ме карай да отстъпвам пред онези, които ни оказват натиск , заплашват или казват, че ще платим скъпа цена".
Освен партията на Давутоглу, се очаква и основаването на втора партия от бившия президент Абдуллах Гюл и бившия зам.-премиер и финансов експерт Али Бабаджан. Докато партията на Давудоглу се очаква да следва ислямската линия, вторият политически проект ще изповядва прозападни и либерални възгледи според мнозинството от политическите коментатори в южната ни съседка. Те отбелязват, че двете нови партии представляват реална опасност да лишат управляващата партия от парламентарно мнозинство чрез отлюспване на депутати.
И докато в управляващата Партия на справедливостта и развитието витаят подобни страхове, на 9 август почти всички парламентарно представени партии в Турция, с изключение на HDP, се обединиха около обща декларация, искаща екстрадицията на лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен от САЩ. "Фетхуллах Гюлен продължава да разпространява еретически възгледи, използвайки тактиката на терористични организации като Ал-Кайда и ДАЕШ (Ислямска държава). Неговите действия вредят на отношенията ни със САЩ, които са основани на взаимното доверие", пише в декларацията, подписана от AKP, CHP, MHP и IYI Parti.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/8/19 19:15

    Samo Erdogan tva e

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/8/19 10:10

      Samo ATATÜRK tova a Teyip bozma gruzinec...

      Изтриване
    2. Анонимен13/8/19 21:48

      ATATYURK e v sarcata ni no trqbva da gledame segashnoto vreme koy koy e,Atatyurk nqma da stane ot groba da zashtiti rodinata ot imperialistite

      Изтриване
  2. Анонимен12/8/19 19:51

    AKP ще падне под 15% на изборите, така сочат анкетите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/8/19 06:59

      Докато дойдат тези избори...

      Изтриване
  3. Анонимен13/8/19 07:13

    Кума Лиса

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/8/19 07:14

    Ахмед Давутоглу да не се прави на Ахмед Доганоглу.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/8/19 08:53

    He He meçtay si.Erdoğan e spasenieto...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/8/19 12:37

    Айди Ердоган гюле гюле...пагононосещото и паричното бароносно задкулисие му дръпна шалтера на Деспота...нищо не може да направи...Турция има нов изкуствено създаден герой на политическата сцена...седи на кметското кресло в Истанбул...сигурно ще е един от "борците за демокрация".Всичко е "монийпуулирано".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/8/19 21:50

      Tova da ne ti e Venecuela s predatelq Guaydo ,Turcia mina po tozi put s popa GULEN

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.