Стари, схлупени къщурки, които всеки момент могат да се срутят. Зърваме ги в една от пръснатите из хълмовете махали на кърджалийското село Стражевци. Тази я наричат Боровчани. Най-близкият път е на около 3 км, а най-близкият магазин-в село Бойно - на 6 км. До нея се стига пеш, по изключително стръмен терен. Изумителното е, че сред руините в две от по-запазените, но овехтели постройки, виждаме признаци на живот.

59-годишният Сабри, израснал в планината, избрал я за свой дом.

„Живея тук от 40 години. Гледам четири крави. С това се препитавам. Преди съм работил в завод „Арда“ в Кърджали, но като го затвориха се върнах тук“, споделя родопчанинът.
Как се снабдяват с провизии?
Сабпи отговаря, че в понеделник и сряда идва микробус. Спира на около 3 км от Боровчани, на асфалтирания участък…

Защо си избрал да живееш тук?

„Тук сме родени, пораснали, за нас животът е тук. Ние сме хора на планината. Тази къща е на моя дядо. Не знам коя година е строена, но има 150 години. Може всеки момент да се срути, но аз съм тук“, казва мъжът.

С усмивка на лице от отсрещната къща ни посреща и 57-годишната Севдие.

Изселила се в Турция преди 30 години. Работила там като счетоводител. Пенсионирала се рано и се върнала тук, в планината. Прибира се само през зимата в южната ни съседка. Думите й не са по-различни от тези на Сабри. Връзката й с родното място е много силно.
„Обичам го това място, тук съм родена. Придвижваме се с краката, пеша, дори не знам колко е разстоянието до асфалта“, довършва и отново се усмихва.
И двамата с умиление си спомнят времената, когато хълмовете са кипели от живот.
“Тука най-малко 50-60 човека живяхме“, изрича Севдие, а Сабри допълва: “Тия къщи бяха пълни. По 5-6-7 деца, а сега, както виждаш, всичко е изостанало и срутено, това е…“.
И въпреки тишината, отдалечеността и условията Сабри и Севдие живеят тук в съседство, с усмивка и удовлетвореност…

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/9/19 09:01

    Като не си построил свой дом през тези години, ще живееш в къщата на дядо си! В чукарите! И ще говориш, че много си щастлив! По лесно е!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/9/19 09:01

    Като не си построил свой дом през тези години, ще живееш в къщата на дядо си! В чукарите! И ще говориш, че много си щастлив! По лесно е!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/9/19 09:48

    Бих живял на такова място(обмислям да напусна града)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/9/19 17:59

    Много точно го казваш. Мързел.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/9/19 19:19

    Как може да се живее в такова място и да си щастлив...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/9/19 19:34

    Vai, vai, kmeta ot dipesetu...oh, oh...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.