„Господ е изтървал едно късче от Рая в Ардинска община, а това трудно се забравя… Пак ще дойдем!“. В това са категорични именити творци и книгоиздатели от София, които бяха на гости в Ардино. Пред пълна зала в сградата на Общинския съвет беше представено творчеството на писателя Бойко Беленски. Той беше съпровождан от поетесата Петя Йотова и собственика на книгоиздателство „Атеа“, София Делян Илиев.
И тримата отговориха на въпроса „Как се чувствате в община Ардино и сред ардинската общественост?“.
БОЙКО БЕЛЕНСКИ, доктор на историческите науки, главен редактор на книгоиздателство „Сатори Ко“, София, член на СБП и Председател българската секция „Саламандър“ на Световната организация на писателите-криминалисти с разследващи функции, автор на над тридесет исторически изследвания и романи.
„Много съм пътувал из България, но такива природни красоти, каквито имате в Източните Родопи и около Ардино, дори не бях си и представял! Останах захласнат от скалното тракийско светилище „Орлови скали“, а самия Дяволски мост и поречието на Арда в района просто ме омагьосаха. Изживяването ми беше неповторимо. Страхотно впечатление ми направиха местните хора, ардинската културна общественост. Меки, усмихнати, отзивчиви, интелигентни. Аз не видях дрипави хора, улични боклуци или бездомни кучета, както е в големите градове и из страната. Всичко е чисто, подредено и красиво. Възхитен съм от възпитанието на местните ви управници. Няма да забравя деловия Началник на отдела за просвета и култура, Бахар Реджебов. Той с вещина и делово ръководеше моето представяне. Силно впечатление ми направи господин Ходжов, заместник-кмет, ресор в сфера култура и образование. Общителен, контактен, внимателен, начетен. Истински очарован бях от новия ви кмет, инженер Изет Шабан. Млад човек с отмерено поведение, широко отворен към културата, историята и развитието на общината ви. Мисля, че сте сполучили с новите фигури в управлението ви. Ако бих могъл да прегърна всички вас от Ардино и ардинско, вярвайте ми, прегръщам ви!“.
ПЕТЯ ЙОТОВА, поетеса, завеждаща Литературен салон  в Културния институт на район Красно село към Голяма Софийска община.
„Природата край общинския ви център Ардино е част от Рая, не съм очаквала да видя такива красоти! Тишина, птици и чист въздух-невероятно! А хората сред които се движех бяха все одухотворени, все усмихнати! Не срещнах мрачни лица. Изглежда, че тука, в Родопите Господ създава хората по някакъв друг начин, вдъхва им нещо божествено. Всичко е невероятно, всичко!“.
ДЕЛЯН ИЛИЕВ, собственик на книгоиздателство „Атеа“, София. Издател на част от книгите на Бойко Беленски и разпространител на романите и изследванията на  писателя Христо Красин.
„Отдавна бях чувал за красотите на Родопа планина, но че Източните Родопи и района около Ардино имат божествена красота, просто не бях очаквал! Когато се поразходих из коритото на Арда около Дяволския мост, просто не ми се тръгваше от там. Бях сигурен, че ще се връщам много пъти. А Орловите скали просто ме захласнаха-това е място където древните траки са релаксирали. Из България не съм срещал толкова добре подържан исторически обект като това скално светилище! Но най-силно впечатление ми направиха местните хора-невероятно одухотворени и благоразположени. Новите ви управници са възпитани и амбицирани да продължат развитието на общината в полза на общото благо-страхотни сте!“.
Творците от София бяха лични гости на популярния писател Христо Красин както и на новоизбрания кмет Изет Шабан.
Текст: Руди СЛИВНЕВ
Снимки: Али Кешан
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/11/19 13:19

    Много добре. това е добра реклама за Ардино. Да се развива туризмът, всичко трябва да се развива. Дано Изет шабан разбира това.Само така.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/11/19 17:30

    Преди културни дейци от София идваха рядко. Това трябва да се промени. Разбира се, добри дошли са и културни дейци от Турция, но ако са истинвски творци... а не самозвани, каквито имаше по-рано... ! И нетрябва да се забравя, че нашата столица е София... И че културата ни идва от там.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/11/19 21:41

    Много добро начало за новия кмет Изет Шабан! Само така кмете, много работа те чака за да промениш общината... Трябват новости, новости, новости... И работлив екип... Със старите мързеливци.. ще закъсаш!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/11/19 08:09

    Дяволът на моста ги е замаил здраво,това му е работата 😀😁😂😂😂😂😂

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/11/19 08:10

    Дяволът на моста ги е замаил здраво,това му е работата 😀😀😁😂

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.