Тази година рожденият ден на Йордан Йовков е в събота. Това не попречи на СУ „Йордан Йовков“ да отбележат подобаващо 139-тата годишнина на своя патрон.
В двора на училището, пред стената на физкултурния салон, ученици, учители и родители се събраха днес пред импровизираната сцена.
На нея се виждаше шарена черга и цъфнали мушкати, маса с книга, мастилница с перо и стол, на който седи самият Йовков. Малко по-навътре и една от каруците на майстор Сали Яшар, а в нея са героините от „По жицата“ - Нонка и майка й, придружавани от Гунчо.
Вокалната група на училището, с ръководител Гинка Матева, запява химна на училището и всички запяват с тях.
По този повод директорът на училището, госпожа Кюпрюджиева, прочита клетвата, пубикувана в сборника по случай 50-годишнината на училището. Учениците повтарят след нея и се заклеват да бъдат общност. Тази клетва ще бъде произнасяна на всеки ден, в който йовковци ще почитат патрона си.
Звучи музика на гадулка. Представлението започва. 
Йовков започва да разказва за себе си и за това как е създал своите творби и героите в тях. Разказва за „По жицата“ и припомня как Моканина се приближава към каруцата и прознася „ще я видиш... и ще оздравееш, чедо, не бой се...“ Към сцената приближава Люцкан от „Последна радост“ и носи пълна с цветя табла и нарича, подарявайки цветята си на момите от градчето. Авторът представя Божура от едноименния разказ и тя дефилира по сцената, показвайки на всички красотата си. И Серафим не закъсня да опише оръфаното си палто, с което може и пред бога да се представи. Мъдрецът Сали Яшар най-после бе разбрал своята истина, а Шибил, страшният хайдутин, отиде да вземе своята Рада, но и двамата намериха смъртта си. Индже, оставил Бончевия хан, срещна любовта на живота си - Пауна. Красавицата, която водеха стражарите, бе Албена. Жената, за която самият Йовков каза: „Грешна беше тая жена, но беше хубава.“
„Песен за Добруджа“ и хорото „Добруджанска ръка“ допълниха програмата за празника. Накрая всички се хванаха  на хорото и по този начин показаха, че са едно цяло.
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.