Бюджетът на България за догодина няма да доведе до нищо позитивно в страната. Отново ще бъдат наливани пари в нереформирани сектори.
В това е категорична народният представител от ДПС Адлен Шевкет в интервю за 24rodopi.com.
С нея разговаряме още за парите за пенсии, парите за партиите-сблъсъка и договорките в парламента, готовността за избори в страната…

-Какъв е коментарът ви за Бюджет 2020?
-Като цяло мнението за Бюджет 2020 на ДПС е негативен. Ние винаги сме казвали, че не трябва да се наливат пари в нереформирани системи. Такива са секторите на образованието, на социалното подпомагане, на пенсионното осигуряване, на здравеопазването. Не остана сфера, която да е реформирана. ДПС винаги е било категорично, че идеята да се наливат пари без конкретни реформи, са изливане в каца без дъно. Разбира се, имаше текстове, които нямаше как ние да не подкрепим, но като цяло бяхме против. Подкрепихме минималната пенсия, въпреки, че нашето предложение не се прие в комисия, и в зала. В зала колегата Аталай предложи минималната пенсия от догодина да бъде 500 лева, но това предложение беше отхвърлено. Ние бяхме категорични, че пенсиите трябва да бъдат актуализирани от 1 януари 2020, а не както правителството и парламента прие от 1 юли-250 лева. Категорчини сме и за бюджета на Здравната каса, че там е нужна една сериозна реформа, която нито управляващите, нито колегите от другите партии в опозиция имат желание и воля да приемат. Ние сме за демонополизация в касата и това го повтаряме от години, ние сме и за втори осигурителен стълб в здравната система и разбира се това го повтаряме от години. За съжаление нашите аргументи не бяха приети, нито в комисия, нито в зала. Отхвърлено беше и нашето предложение за промяна и в данъчните закони, които ние предложихме, а именно нулева ставка за ДДС за книги- художествена, научна и учебна литература. Отхвърлено също така беше и предложението партия ДПС за безплатно посещение в детски градини на всички деца в България. И така нашето заключение е, че Бюджет 2020 не води до нищо позитивно в държавата.

-Няма ли опасност ДПС да бъде обвинено в популизъм заради  предложенията за нулева ставка по ДДС за учебна, художествена и научна литература, за предложението за безплатни детски градини и за сумата от 500 лева минимална пенсия?
-Напротив, това са предложения след редица срещи с хора, които се  занимават с книгоиздаване, книгопечатане и книгоразпространение. Срещнахме се и с хора от фармацевтичния съюз. Ако си спомняте ние от ДПС имахме идея да бъде намалено и ДДС по лекарствата. От бранша обаче бяха категорични, че едно такова намаление няма да е в полза на крайния потребител.
Докато тези, които са ангажирани с книгопечатане, книгоразпространение бяха категорични, че ставката по ДДС ще донесе позитив за крайния потребител. Популистки ход е предложението на БСП да се намали на 5% ДДС за хляба и месото. Това е популистки ход, защото в сектора на хлебопроизводството и месообработващия бранш има проблеми. Там делът на сивия сектор от тази част на икономиката е много голям. Докато той съществува, няма как да се постигне това намаление. Но това е задача на управляващите, те трябва да бъдат по-активни в действията си срещу сивия сектор в тези два бранша.

-През миналата седмица в парламента се получи „сблъсък“ между ДПС и останалите партии, какво доведе до него?
-До този сблъсък доведе повторното гласуване на чл. 64 от Бюджета. Този член регламентира размера на субсидията на политически партии от републиканския бюджет. Ние имахме информация още от сутринта на пленарния ден, че Корнелия Нинова и Бойко Борисов са се споразумели за предложените от БСП осем лева субсидия да бъде прието.  През деня следяхме как върви процесът. С наближаване на гласуването на този член забелязахме как част от депутатите от ГЕРБ  започнаха да напускат пленарна зала. Това ни подсказа, че целта им е в зала да останат по-малко депутати от ГЕРБ и този член да мине само с гласовете на БСП. Имахме информация, че това ще е тактиката на БСП и ГЕРБ, затова ние поискахме поименна проверка на депутатите. Нямаше как, колегите от ГЕРБ трябваще да останат в зала и да гласуват.  Ние от ДПС бяхме категорични, че няма да го подкрепим това предложение. И с гласовете на ДПС, Воля и разбира се и на ГЕРБ не мина, те нямаше как да го подкрепят. След отпадане предложението на БСП  трябваше да гласуваме предложението на правителството за един лев, това предложение  също не беше подкрепено и не мина в пленарна зала. Това в крайна сметка означаваше, че партиите остават без субсидия. През целия ден ние алармирахме, че има споразумение между ГЕРБ и БСП, което и двете партии отричаха, в крайна сметка в залата пролича. След това вие видяхте какво се случи. В един момент бе дадена почивка и започнаха едни совалки БСП, ГЕРБ и националистите и след дълги преговори в рамките на около 40 минути отново бяхме в зала и след прегласуването на текстове на членовете между 65 и 97, Емил Димитров предложи отново, за трети път да прегласуваме член 64.
В Член 71 от дейността на Народното събрание се казва, че когато едно предложение се прегласува, второто гласуване е окончателно. Трето прегласуване на практика е нарушаване именно на член 71. Ние изказахме от трибуната на НС нашите съображения, че с предложението на колегата Димитров се нарушава конституцията, и правилника за дейноста и работата на НС. Въпреки нашите аргументи, госпожа Караянчева предложи отново гласуване на член 64, въпреки отхвърлянето му в комисия и зала, и с гласовете на БСП и националистите, но този път подкрепено и от ГЕРБ, предложението за 8 лева субсидия от БСП мина и бе прието в зала. В един момент от 0 лева, след нарушаване на правилника за дейността и работа на НС, партиите  изведнъж получиха осем лева субсидия. На практика в зала се доказа това, за което ние цял ден предупреждавахме, че има договорка между ГЕРБ и БСП за субсидията. Това пролича и цяла България го видя. Знаете ли кое е грозното? Не се наложи прегласуване на пенсиите, не се прегласува предложението за 500 лева минимална пенсия, т.е. БСП и ГЕРБ не скачаха с нокти и зъби да бранят пенсиите на хората, но направиха всичко възможно, дори с цената на нарушаване закона, да си одобрят едни осем лева, които така и не се разбра, как точно са формирани  като стойност. Изводът е, че за партийната субсидия, ние сме готови да нарушим закона, но за благоденствието на хората-не! Нещо по-лошо, не се знае откъде ще бъдат взети тези пари за партийна субсидия. Няма ги нито в приходната част на бюджета, нито в разходната.

- През юни партийните субсидии бяха намалени на 1 лев. Сега след местните избори се увеличават на 8 лева. Това индикация ли е за предсрочни избори? И готова ли е ДПС за евентуален предсрочен вот?
-Субсидията не е индикация за предсрочни избори, ние бяхме категорични, че тази  цифра от 8 лева за глас ощетява малките партии, те не могат да извършат своите политически дейности. Това, че НФСБ извивала ръцете на ГЕРБ за осем лева субсидия е несериозно и грозно. НФСБ нямат структури по страната и са част от малките партии, които ще бъдат ощетени, но НФСБ в парламента са 5-6 души и тях ги устройва да си разпределят вероятно субсидията. Самото избиране на Валери Симеонов за зам.-председател на НС е поредната подигравка с хората, с майките на деца с увреждания, т.е. той си бил изтърпял наказанието, една година бил редови депутат, това е абсурдно, в една демократична държава, в една Европа, където не позволиха нито един представител на консервативни, т.нар. „профашистки“ партии да заема възлови позиции, тези партии са тотално изолирани в Европарламента. Ние в България им даваме трибуна, дори ги издигаме затова, че те се отнасят с целия народ с едно безочие, една арогантност, с езика на омразата, което Симеонов налага като практика. И този човек ще го правят зам.-председател на НС.
Но да се върнем към субсидиите. Ние сме категорични, че трябва да има доста широк дебат за стойността на субсидията на глас за партиите. Трябва да има дискусия между всички политически партии, не само с парламентарно представените партии. За да може да се прецени каква е реалната стойност, която трябва да се отпуска от бюджета. Второ, ние сме казали, че ако се стигне до вариант финансирането да не бъде от държавата, то другият тип финансиране да бъде ясно регламентиран, ясен и прозрачен. Ние многократно сме казвали, че ако финансирането на партии е от бюджета, то трябва да се види точно стойността на субсидия за глас, защото тези осем лева в момента устройват единствено големите партии като БСП и ГЕРБ. А, дали сме готови за избори, ДПС е винаги готово за избори. Ние сме посочвали, че идеята „стани да седна“ не е решение на проблемите на държавата, повтаряме непрекъснато, че България се нужда  от програмно правителство, което да работи по единна догонваща програма за ускорено икономическо развитие на страната и в тази програма да участват всички политически партии в България. Чрез тази програма да спре изтичането на млади хора към чужбина, ние всички да се съберем около идеята и да се работи по единна програма за ускорено развитие.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.