След няколкогодишно прекъсване, представители на управляващата партия в Турция ще присъстват на възпоменателните митинги за жертвите на Възродителния процес в Могиляне и Момчилград.
Голяма делегация от Община Кестел, водена от кмета Йондер Танър (Önder Tanır) ще бъде пред паметника „Тюркян чешма“ в кирковското село на 26 декември, а после и на площада в Момчилград.
Министерството на външните работи в Анкара е позволило на групата от Кестел да посети област Кърджали в дните на провеждането на възпоменателните митинги, научи 24rodopi.com.
Йондер Танър (на снимката) е роден през 1974 година в Кестел, провинция Бурса. Завършил е архитектура. Бил е зам.-кмет на Голяма бурсенска община, а на 31 март 2019-та спечели изборите за кмет на Кестел, като кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP). Баща е на 4 деца.
Припомняме, че през ноември в Меджлиса гръмна скандал относно побратимяване на турски и български общини.
„Побратимяването с българските общини Ардино, Момчилград и Минерални бани, се счита за неподходящо“, това се посочва в писмо на турското Министерство на външните работи до Министерството на околната среда и благоустройството. Писмото е от 7 ноември 2019-та.
Както вече 24rodopi.com писа, скандалната кореспонденция между министерствата се случва в период, в който се наблюдава „топене на ледовете“ между кметове на ДПС и на техни колеги в Турция, които са издигнати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР).
Депутатът от опозиционната Републиканска народна партия (СНР) проф. д-р Юксел Йозкан, който е изселник от кърджалийското село Безводно, отправи питане към Външно министерство. Висш служител от министерството му позвънил и съобщил, че в писмото има грешка и се извършва проверка.
Забраната да се подписват протоколи с общини в България, които се управляват от кметове на ДПС, бе една от наказателните мерки, които управляващите в Турция прилагаха след появата на ДОСТ през 2016 година. Имаше и забранителен списък със 158 лица, които нямаха право да влизат в Турция.
След като ДОСТ не успя да прескочи 4-процентната бариера на парламентарните избори през март 2017-та, в края на годината председателят на Групата за приятелство Турция-България в Меджлиса Азиз Бабушчу посети централата на ДПС. Пратеникът на Ердоган и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещаха и през 2018-та.
От АКР се надяваха на бързо затопляне на отношенията с ДПС, но след срещата на почетния председател Ахмед Доган и председателя Карадайъ с американския посланик в България Ерик Рубин на 19 септември 2018 година, последва затишие в диалога и очакваното "голямо завръщане" на АКР в смесените региони у нас не се случи в края на 2018-та.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/12/19 09:45

    И каква ще е файдата за обикновенните хора? Екскурзии и моабети за богоизбраните за сметка на раята! А после се питаме откъде идвала омразата?

    ОтговорИзтриване
  2. даскал10/12/19 10:21

    Подкрепям 09:45 Напълно е прав! И ще добавя, турските управляващи, ако посещаваха и Петрова нива, където всяка година тракийските българи-бежанци отбелязват турските гонения и геноцит срещу българския народ през 1915 година в Одринска Тракия, тогава някак щеше да е приемливо да съчевстват за малката Тюркян, която случайно е била смазана от самите й родители и околните протестиращи! Но да приемем, че Тюркян е жертва! Амилионите умишлено избити тракийски българи и то съвсем скоро, малко повече от век. А милиардите, които турската държава трябва да изплати на България за обсебените земи... Да не говорим за... 500 години робство и така нататък. Днешните управляващи в Турция не бива да проявяват такава наглост, ако искат да има приятелство между двата народа... Би следвало да са малко по-скромни-нито българите в България са идиоти, нито турците в България са простаци!...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/12/19 13:33

      даскале даскале главата ти е пълна с уйдурми барем да беще прочел една свястна книга

      Изтриване
    2. зафер ертюрк10/12/19 14:50

      Kvi obsebeni zemi bre temerut, trebe da platite za nad 500 000 izbiti, nad 800 000 progoneni i ograbeni Turtsi-Pomatsi. Ne podklajdai ogania, ste ti se zavie sviat.

      Изтриване
    3. Анонимен10/12/19 15:31

      Нали партията на Ердоган бе против дпс и доган,нали заради подкрепата към турция местан бе махнат от патрията,обявен за предател,че е на страната на турция,

      Изтриване
  3. Анонимен10/12/19 12:55

    стига с тоя театър оставе детето да почива в мир иограбихте живите без грабите и от невинните

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/12/19 14:39

    даскале, не турското робство а комунистическото робство те превърнало в едно психично болно пациентче на лудницата в Байкал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/12/19 17:35

      На вас ще ви дойде акъла, когато пак поемете /както през 1989 година/ на екскурзия към Босвора, но този път без "обратен билет"! Там ще си целувате дирника на Ердоган и ще си живеете...

      Изтриване
    2. Анонимен10/12/19 21:07

      Bosfor s F Balgarino,kolko si balgarin ti si znaes

      Изтриване
    3. Анонимен11/12/19 10:10

      Това да ми е кусура! Твоят кусур е, че си простак.

      Изтриване
  5. Анонимен10/12/19 15:26

    Стига сте ползвали паметта на това дете за вашите користни цели, престанете, оставете детето на мира!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/12/19 17:09

    Daskale ti nesto s prekalil malko nau4nofantastikata koeto kato gledam zle ti otrazilo ....

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/12/19 20:22

    Ahh be daslakle ne se izlagai

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/12/19 20:40

    Ние От кирковско не искаме ДПС и лявата партия на Турция начело с Кълъчтароглу, изобщо са не приемливи в с. Могиляне,, искаме да ни посетят само от АКР ПАРТИЯТА НА ГН. Ердоган и разбира се ако желае и гн. Борисов,.... точка по въпроса....

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/12/19 20:49

    Даскал четеш евангелието като шейтан.Откажи се от твоята история-лъжа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/12/19 10:12

      Лъжа е, че майка ти те е родила! Истината е, че меайка ти те е изсрала, за това си едно голямо ахмашко лайно! И за гюбре не ставаш...

      Изтриване
  10. Анонимен11/12/19 16:44

    Предстои отмяна на Закона за двойното гражданство-проектът е внесен от Валери Симеонов и партия "Български войн"! Ще има един срок от три месеца, през които всеки двоен гражданин трябва да определи къде остава: в България или в Турция! Досегашното свободно пътуване хще се преустанови, а за български граждани, които ще искат да пътуват за Турция /по различни причини/ ще се въведат изходни визи... За турски граждани, които искат да влязат в България ще се въвезат входни визи... Чак тогава българските турци ще разберат каква свобода им е дала Българската държава с въвеждане на двойното гражданство между България и Турция... Такава СЛОБОДИЯ няма никъде по света... Сега обаче, като започнете да си плащате визи за всяко влизане и излизане, дано да ви дойде акъла дето го нямате!... Тогава може да спрете да ругаете България, айдамаци такива...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.