Проектът за ремонт е готов, струва 9 500 000 лева

„Пътят за Ардино се виеше по причудливите гънки на планината и бавно и игриво напредваше към облаците на Родопа планина. Крайпътните канавки на много места бяха износени и поройната вода често обливаше настилката по равните места, оставяйки пясък и баластра след себе си. Асфалтът беше надупчен като пчелна пита и бе невъзможно да се заобикалят всички ями, повечето от които дълбоки до една мъжка педя. Пътуващите трябваше да стискат здраво зъби, ако не искаха да им изпадат пломбите“… Тези редове беше написал местен творец преди повече от четиридесет години…
Днес, тридесет години след началото на така наречените демократични промени почти нищо не се е променило. Тази е причината през изминалата 2018 година Димитър Уручев и брат му Иван, местни патриоти, да организират свои съмишленици, да учредят инициативен комитет и да се започнат протести - искания за основен ремонт на пътната връзка Кърджали-Ардино.
След известни залъгвания, типични за днес управляващите, митингите бяха спрени. Но тази сутрин инициативният комитет и техните последователи отново блокираха шосето на изхода за Кърджали в края на град Ардино.
„Стига лъжи и заблуди. Наслушахме се на голи обещания през последните десет години. Или да се хващат за работа, или да си ходят… Вече не им вярваме, две петилетки само заблуди и увъртания“, заяви Иван Уручев от инициативния комитет.
Представител на АПИ обясни, че се очакват приходи от новата ТОЛ система в държавата. След като се генерират първите печалби, ще се отделят средства и за пътят Кърджали-Ардино.
Това твърдение, че от печалбите на новата ТОЛ система ще се заделят средства за ремонт предизвика присмеха на протестиращите.
„А ако тази ТОЛ-система е на загуба, тогава какво ще правим? Искаме ремонт сега, а не мечки за печалби“, запита Сабри Сабриев от кв. „Любовна чешма“. Насъбралите се ардинчани, след бурния смях по повод позицията на АПИ, дружно затропаха „Искаме ремонт, искаме ремонт“.
Последните коментари на организаторите бяха, че протестът ще продължи три дни.
Недоволните издигнаха плакати „Искаме нормални и безопасни пътища!“, „До кога ще плащаме за дупки?“, „И тук е България. Оправете ни пътя!“.
Сред протестиращите бяха и кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът Наско Кичуков, общински съветници и кметове на кметства. Тук бе и инж. Иван Гавазов, директор Областно пътно управление в Кърджали.
Председателят на Инициативния комитет „Ремонт на пътя Ардино-Кърджали“ Иван Юручев заяви, че повече от 30 години не е направен основен ремонт на 30-километровото трасе. „От 2 години съвместно с Община Ардино се борим за подобряването на главния път от Ардино за Кърджали. Държавните институции само ни обещават и лъжат. Искаме реален и цялостен ремонт на пътя, а не само частични кърпежи. Особено градската част на пътя е в окаяно състояние“, подчерта Юручев. Той уточни, че се надява в Бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2020 година да бъдат предвидени финансови средства за цялостна рехабилитация на пътя.
Шефът на Областното пътно управление заяви пред протестиращите, че е готов технологичният проект за цялостен ремонт на пътя от Ардино за Кърджали, който е на стойност 9 500 000 лв. „В момента метереологичните условия не позволяват  стартирането на строително-монтажни дейности, но през 2020 година при стартиране на Тол-системата ще започне цялостния ремонт на трасето. Досега са асфалтирани 8 километра, остават 21“, отбеляза инж. Гавазов. Той пое ангажимент, че в най-близко време ще се направят кърпежите в градската част от трасето.
Протестът на ардинчани ще продължи до сряда
Селями Хайдар, Ардино
Снимки: Гюнер Шюкри
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/12/19 11:01

    Ако ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ беше лидер на ДПС тези проблеми нямаше да ги има. Затова трябва да го изберем за председател на ДПС. Той е компетентен и решителен!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/12/19 11:17

    Rodopi puskay komentarite. Horata iskat Delyan Peevski da stane na myasyoto na Karadayı

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/12/19 15:06

    Glasyvat za dps posle pretencii imat naxalna rabota

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/12/19 19:00

    ДПС да ви направи, нали гласувахте им доверие?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/12/19 21:00

    Да се глобяват тия фермери

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/12/19 18:18

    Batko Erdogan, gel burda, help me...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/12/19 18:43

    Управниците на община Ардино искат много бързо да се докажат. Те бяха от екипа през изминалите 10 години. Защо не го направихте господа!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.