Турско висше учебно заведение ще подпомага с отлични специалисти Кърджалийско и то… напълно безвъзмездно. 10 студенти от региона ще бъдат обучавани безплатно в университета в Кютахя (Dumlupınar Üniversitesi) в продължение на 4 години. Това е предложил Юксел Кара, каймакам на Тавшанлъ.
Добрата новина дойде от турския град, където местната власт и кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман подписаха споразумение за сътрудничество в различни сфери, за което 24rodopi.com вече писа.
„Вярвам, че съвместните инициативи на Кирково и Тавшанлъ, обмяната на опит и информация в различни сфери на обществения живот, ще дадат положителни и реални резултати, и те ще бъдат оценени от жителите и на нашата община, и на каймакамството. Убеден съм, че ще има дори видим ефект и в търговските ни отношения. По време на церемонията по подписването бяхме приятно изненадани от ректора на университета в Кютахя. Имаше предложение от г-н Юксел Кара, който заедно с кмета Мустафа Гюлер посетиха Кирково през есента, за да предложат безплатно обучение в университета за наши младежи. Ректорът съобщи, че това вече е решено. 10 млади хора от област Кърджали ще преминат 4-годишен безплатен курс на обучение в университета „Думлупънар“. Специалностите ще бъдат уточнени, но изборът е голям. В Кютахя има 50 000 студенти“, заяви пред 24rodopi.com кметът Шинаси Сюлейман.
Към държавния университет „Думлупънар“, който е създаден през 1974 година, функционират 3 института, 10 факултета и 2 висши училища. Ректор на университета е проф. д-р Кязим Уйсал.
В град Кютахя (Kütahya), който се намира в Западна Турция и е разположен на реката Порсук, живеят 266 784 души, а в едноименния вилает – 577 941. Надморското му равнище е 969 метра. От древни времена Кютахя е известен с продуктите си на пещ или по-точно с керамика и грънчарство. В старите квартали на града са се запазили доста традиционни османски къщи, направени от дърво и гипсова мазилка. В Кютахя се съхраняват някои древни руини като византийски замък и църква. Музеят пази колекция от културни артефакти и произведения на изкуството.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/1/20 20:02

    Какви ли поуки ни носи керванът на поезията?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/1/20 22:40

    Особенно търговските ни взаимоотношения ще се подобрят!Прави са!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/1/20 15:02

    Браво. Чудесна новина. Ако тези студенти бъдат единствено от турското малцинство още по добре.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/1/20 07:34

    10 места ще са заети от децата на дпс,така стана и преди години,депесарските деца се изучиха безплатно,едни станаха политици от партията,други-предатели. За елита е майка,за останалите-мащерка

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.