Собственици на ресторанти в Кърджали се включват в Националния протест, свързан със спорната Наредба Н-18, която трябва да влезе в сила от 1 февруари. Това решиха представители на бранша, които се събраха в областния град. По думите им, текстовете в Наредбата ще ударят сериозно бизнеса.
„Нашите искания са намаляване на ДДС-то от 20% на някакви стойности, с които можем да оцелеем“, посочи Данаил Дялков, собственик на едно от големите заведения в родопския град.
„В туризма е прието 9% ДДС. Напълно нормално е бранш, който е пряко свързан с туризма да има същото ДДС“, посочи на свой ред Радослав Милев, който е и общински съветник в Кърджали.
По думите им, ако ДДС от 20% остане, прогнозите за бизнеса са лоши.
„Ако остане тази наредба и този данък, цените ще скочат с 20% за клиентите. Това ще доведе до отлив и много заведения ще затворят“, допълни Дялков.
„Искаме да се регламентира бакшишът. Не може за 5 лв. бакшиш, който не излиза в каса, при една проверка от данъчното да затворят заведението за 10 дни“, посочиха ресторантьори.
Другият проблем – изискването до 1 февруари всички да въведат нов софтуер. Това е невъзможно и вината за това не е наша, твърдят собствениците на заведения.
„Промените, които бяха правени в тази наредба, продължиха до месец декември. Сега искат да се въведе наново софтуер във всички заведения, който да е лицензиран и да се подпише с нас договор за поддръжка, който да гарантира, че според наредбата Н-18, всичко е спазено. От двайсет и няколко заведения, чиито собственици сме тук, само в три има въведен този софтуер, 8 дни преди крайния срок“, посочи Радослав Милев.
Според друг ресторантьор, изискванията са експеримент.
„Смятаме, че програмите все още не са така добре разработени и целият експеримент минава на гърба на бизнеса. Всички грешки ще бъдат платени от самия бизнес“, бе мнението на срещата.
Всички са единодушни, че на 29 януари ще потеглят към София, за да се включат в националния протест. Освен със собствените си автомобили, ще осигурят и автобус, за да могат към тях да се присъединят колкото се може повече хора. С условието, че това не е антиправителствен протест, това е искане за оцеляване на бранша.
Всички искания са оформени в декларация от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, обединяваща 36 структури и представителства в цялата страна. Същата ще бъде внесена в Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерството на туризма
В знак на недоволство пред всяко заведение ще бъде поставена светлоотразителна жилетка, на която пише „Протест“.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.