Повишено е търсенето на мурсалски чай в периода на грипни епидемии, казва Златко Ушев, собственик на плантация с целебната билка. Лековитите качества на мурсалския чай са известни в Родопите от поколения, а съвременни изследвания доказват лечебните свойства на растението, вписано в Червената книга. Пазарът вече е залят от различни опаковки с мурсалски чай, но част от тях са от плантации, които са при равнинни условия, различни от средата на естествените местообитания, отбелязват производители от Триград и Мугла, цитирани от БТА.
Чаят, известен като „корен на дълголетието“ и „родопска виагра“ се търси особено през грипните периоди като имуностимулатор и заради лековитите му качества при бронхити и белодробни проблеми. Получават се и заявки от чужбина, от българи от различни европейски държави, убедени в качествата на мурсалския чай, допълва Ушев. Неговите чаени плантации на площ от 20 дка са на надморска височина 1400 метра над Триград при условия, близки до естествените находища.
Култивираният чай от равнинни райони може да се разпознае по по-големите стръкове цветове, достигащи до 15 см, обяснява Златко Ушев. В естествените находища над Триград и Мугла, мурсалската билка е с цветове около 6-10 см.
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/1/20 03:09

    Ot rodopite cai v eropa ne se iznasq oshte ot komonizma zashtoto e oblachen vse edno ot xaskovo da botilirash voda

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/1/20 07:05

    Писна ни от глупостти пак има зазстояла билка и трябва да се направи безплатна реклама за да клъвнат наивниците.шафрановите грудки за посев май са пласирани досега ни занимавахте с това.До скоро българската виагра пишехте че е жълтия кантарион сега мурсалския чай от утре може да е градинския чай или ригана.ХА ХА

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/1/20 12:18

    Ot Safrana edinstveno Tilki Hasan pe4eli, ama ot lukovitsite, vnasia gi ot Turtsia, prodava gi kato ot Hollandia. Za gotovata produktsia niama pazar.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.