Стартът на ремонта на пътя Кърджали-Мост-Манастир ще бъде даден на 17 февруари, съобщават пред 24rodopi.com от строителната компания, която е изпълнител на мегапроекта.
Припомняме, че първата копка бе отложена заради тежката обстановка в страната и Родопите в началото на месеца. Начало на строителните дейности трябваше да дадат на 10 февруари министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.
26-километровата отсечка ще бъде цялостно рехабилитирана. Инвестицията е за над 17,1 млн. лв.
Третокласният път III-507 Кърджали – Мост – Манастир е основна пътна връзка в област Кърждали. Отсечката, която ще бъде рехабилитарана, осигурява достъпът на жителите на с.Седловина, с.Жинзифово, с.Чифлик, с.Мост до областния град.
Началото на участъка, който ще бъде основно ремонтиран, е при км 0+055. Това е на 55 метра от  кръгово кръстовище с път I-5 в урбанизираната територия на гр. Кърджали. Краят на участъка  е при км 26+109, където е началото на Хасковска област при табела на ОПУ – Хасково.
Участъкът, който ще се ремонтира, обхваща част от бул. „България“ в гр. Кърджали. Започва от кръстовището с бул. „Беломорски“ до изхода на града, преминава през селата Жинзифово, Чифлик и Мъдрец и завършва след с. Мост. Отсечката осигурява достъпа на жителите на с. Седловина, с. Жинзифово, с. Чифлик, с. Мост до областния център.

Проектът предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Отсечката ще бъде с нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Ще бъдат ремонтирани 6 мостови съоръжения – в град Кърджали, при „Балабан дере“, над река Скалище, над река Перперек в с. Чифлик, в с. Мъдрец, над жп линията Кърджали - Хасково, както и на сводовия водосток в с. Чифлик. С изпълнението на обекта значително ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътя, който не е основно ремонтиран повече от 30 години. Ще се повиши безопасността и удобството при пътуване. По-добрата инфраструктура ще стимулира и развитието на туризма в региона, достъпа до археологическия комплекс „Перперикон“, средновековната крепост „Моняк“ и природния феномен Каменните гъби.
Строително-монтажните работи на лот 26 ще бъдат изпълнени от ДЗЗД „III МОСТ 2018“, с участници: „ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД и „ГБС-ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО“ АД. Стойността на договора е 13 718 187,03лв. с ДДС.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/2/20 20:04

    Да не стане като с пътя Кърджали-Ардино,Г-н областен

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.