Обръчи от фирми, от нищо нещо, намерени милиони, изпуснати милиони и традиционните кучета.
Всичко това намери място в дебата по приемането на бюджета на Кърджали.
Два часа продължи обсъждането на най-важната финансова рамка на общината за 2020-та година.
„Това е бюджет на излъганите надежди. Той не дава визия за управление, нито визия за развитие. Неговата функция е само една - удовлетворяване на интересите на „обръчите от фирми“ и захранване на партийната банка кадри. Този бюджет изсмуква ресурсите на всички граждани за сметка на шепа помазани в обкръжението на местната власт“, обяви председателят на групата съветници от ГЕРБ Гроздан Колев.
Той пък веднага бе репликиран от шефа на сесията Юсеин Ахмед, който посочи, че подобни обвинения трябва да бъдат подкрепяни с доказателства, а не хвърляни от трибуната.
Правене на от нищо нещо, определи бюджета Милко Багдасаров от БСП. Лидерът на социалистите уточни: „Нищото са финансовите възможности, нещото са очакванията на гражданите на Кърджали. За нищото са виновни и управляващите на национално ниво. Ние трябва да решаваме проблемите на града, а не да се противопоставяме“.
Багдасаров предложи в бюджета да залегне допълнително финансиране на духовни храмове, което бе прието единодушно от съветниците.
24rodopi.com е най-четената медия в разпоредителния орган, пък доказа съветникът Радослав Милев. Той се опита да опровергае медия №1 в региона относно размера на разходите за дофинансирането на администрацията. Преди дни още написахме, че те се редуцират от 1 647 670 лева на 1 455 250 лева и това касае единствено дофинансирането, а резултатът от изявлението на Милев-цитиране на текста на 24rodopi.com.
„На никой не му е приятно да увеличава данъците. Но Общината покрива широк спектър от услуги. В този аспект бюджетът намира баланс при изразходването на средствата. Не може да се отрече последователността на кмета Хасан Азис в няколко насоки-социални дейности и образование. Общината е взела най-адекватните решения за правилно разпределение на бюджета“, посочи най-добрият финансист в Общинския съвет-Елван Гюркаш.
Тя допълни, че Кърджали е на пето място в страната по строителство на жилищни сгради и е на 16-то място по брой на населението. „Кърджали е жив и Кърджали се развива. Ние сме длъжни да направим така, че Кърджали да се превърне в един прекрасен град. Този бюджет е балансиран и надграждащ“, посочи Гюркаш.

Кметът Хасан Азис обяви, че винаги е търсил диалог с различните групи в Общинския съвет относно формирането на бюджета. Въпреки предложението, от ГЕРБ са отказали такава среща. Хасан Азис настоя за диалог, без притеснения за партийната политика. Той помоли от групата на БСП да потърсят среща с областния управител Никола Чанев, за да го попипат защо парцелът от 40 декара край Седловина за изграждане на приют за бездомни кучета все още не е прехвърлен на Общината.
„От 4 години повдигаме този въпрос. Той е бил задаван и на премиера. Все още няма решение. Как да накараме областният управител да прехвърли този терен? Затова предлагам този път да опитат да му зададат този въпрос от групата на БСП“, посочи кметът.
Хасан Азис допълни, че от началото на мандата на областния управител, Кърджали е загубил 7,6 млн. лева заради оспорваните решения от страна на Областна администрация.
От друга страна пък, от ГЕРБ посочиха, че „бившият заместник-кмет Мюмюн Али е „намерил“ поне 3 милиона лева, изпарили се от общинската хазна“, които средства можели да послужат за нуждите на града.
Хасан Азис апелира всички да бъдат част от решаването на проблемите и част от диалога.
С 25 гласа „За“, 11 против и 2-ма въздържали се бюджетът на Кърджали бе приет.
Размерът на най-важния финансов документ е 69 960 000 лева.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/2/20 08:16

    Генерала седнал на маршалското кресло!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/2/20 10:02

    Кой бил най добрия финансист в общинския съвет???

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/2/20 12:52

    защо нищо не пишете за починалия 43 годишния мъж в теклас по време на работа и ние искаме да разберем подробностите причината на смъртта от отрова ли от тормоза на началниците ли че викат и даже задължават дори оплашват ако не идват да бачкат събота и неделя да отрежат бонусите на хората

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/2/20 10:41

    Hasan Azis i obstinskite savetnici zasto ne pecheliat ot obstinskite tereni i imoti, koito sa pod tehen nadzor, komandvane po pazaren otkrit chesten prozrachen na4in? Zasto ne slagat patna taksa za preminavane po vseki most v obstinata kato na Dunav most? Zasto ne slagat taksa za parkirane po gradskite ulici i drugite obstinski tereni za 1 parkomiasto za vremeto ot 30 minuti po 1 evro? Nali iskat pari, neka da sabirat pari ot horata, koito imat pari da marsiat pazara na proizvoditelite, gradskite ulici i gradskia vazduh s mrasnite dizelovi, benzinovi automobili, mrasnata gaz ot ot pe4kite s vaglista i darva?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.