Промените в данъчното и осигурително законодателство, касаещи земеделските производители през тази година, бе основният акцент на традиционната работна месечна среща на кметовете и кметските наместници в община Ардино. На нея присъстваха  цялото ръководство на общината в лицето на кмета инж. Изет Шабан.На срещата присъстваха още директорът на офис на НАП-Кърджали Елван Гюркаш, официалният ветеринарен лекар на територията на общината Цвятко Чолаков, главният архитект на общината арх. Станислав Луков, управителят на „Европроекти“ в Кърджали Сабиха Ахмед, както и земеделски производители.
Директорът на офис на НАП-Кърджали Елван Гюркаш запозна кметовете с промените в данъчното законодателство, касаещи земеделските производители. Тя подчерта, че от тази година самоосигуряващите се лица подават данъчните си декларации само по електронен път. Това се отнася и за лицата, извършвали дейност през 2019 година като регистрирани земеделски стопани и подавали в това си качество декларации за самоосигуряващо се лице. „Очакваме  значителен брой декларации да бъдат подадени именно онлайн, защото знаете, че по-голямата част от клиентите ни са земеделски производители и попадат в обхвата на тази законова промяна. Ще разчитаме отново на вашата помощ и през тази данъчна кампания, както до сега, за да могат задължените лица да подадат данъчните си декларации според новите изисквания“, каза Елван Гюркаш. Тя допълни още, че срокът за подаване на данъчните декларации остава 30 април, но има промяна за тези, които искат да ползват 5% отстъпка - за тях срокът е удължен до 31 март (досега беше 31 януари). Отстъпката не може да надвишава 500 лв. и не може да се ползва, ако лицето има неплатени данъци, осигуровки, глоби или други задължения към бюджета. За улеснение и спестяване на време на заетите в селското стопанство шефът на НАП в Кърджали Елван Гюркаш предложи на селските управници  да направят списъци, които до 2-ри март да бъдат предоставени на кмета на общината. „Целта ни е да бъдем в помощ на земеделските стопани, за да улесним при подаването на годишните им декларации“, заяви Гюркаш.
Официалният ветеринарен лекар на територията на общината Цвятко Чолаков разясни на кметовете и кметските наместници новите изменения в Закона за ветеринарно-медицинската дейност у нас. Той подчерта, че съгласно чл. 51 от Закона всички животновъди подлежат на официална идентификация, а обектите да бъдат регистрирани по чл. 137 от Закона.
Главният архитект на общината арх. Станислав Луков разясни Наредба № 19, издадена от  Министерството на земеделието и храните и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за строителство в земеделските земи без промяна на предназначението им. Той отбеляза,че съгласно нея се позволява да се застроява  върху земеделски земи свързани със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
Управителят на „Европроекти“ в Кърджали Сабиха Ахмед  запозна присъстващите с новите мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по подмярка 6.3  „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“,  4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ и помярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.
Кметът инж. Изет Шабан заяви, че като местна власт ще работят за икономическото развитие на общината. „Ние сме готови винаги да организираме подобни среща, за да подпомогнем земеделските стопани в техния стремеж да инвестират в развитието на селското стопанство на територията на общината, като ги информираме и за възможностите, които се съдържат в Европейските фондове за подпомогане на земеделието, категоричен бе кметът инж. Изет Шабан.
Гюнер ШЮКРИ
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/2/20 16:30

    госпожо гуркаш кога в ардино ще имаме офис на нап като на нои

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/2/20 07:30

    То пък Еди офис на Нои???? Само дето го има , ама кпк и кога идва ? И за колко време? Ай стига глупости. Само искат пари.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/2/20 09:25

    16,30 Обърни се към ТД на НАП Пловдив. Нали разбра? А пък вземи и прочети Закона за приходната агенция! Властта и решаването на проблемите на ниво републикански данъци в Кърджалийска област са в ръцете на директора на ТД на НАП Пловдив и на никой друг.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.