Милиард за саниране ще даде въздух на строителния бизнес; селско стопанство и животновъдство ще бъдат на дневен ред; трябва да пренаредим приоритетите си…, казва инж. Фахри Идриз

Председател на регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), председател на Асоциация по туризъм „Перперикон“. Един от най-успешните бизнесмени в сферата на туризма в региона.
Това е най-кратко визитката на инж. Фахри Идриз.
Потърсихме мнението му в период, когато световната икономика е заплашена от тежка рецесия. Кризата няма да пропусне страната ни, особено региона на Родопите…

Г-н Идриз, Кърджали е от областите, в които няма заразен с коронавирус. Пожелаваме си регионът да остане без COVID-19 и хората да бъдат дисциплинирани. Като цяло мерките се спазват, но каква е ситуацията в големите фирми? Трябва ли да работят големите предприятия? Как пътуват работниците до обектите?
-Да мислим с любов или страх, това е изборът днес и винаги е бил такъв. Това са двата източника, които ни превръщат в хора за разлика от всички други живи същества и ни карат да действаме. Някои по-успешни в едно, други в друго. Но в крайна сметка всички успяваме в някоя сфера и в някоя се проваляме. Затова днес е важно преди всичко да не се предаваме на страховете си, за да не разрушим психическото и физическото си здраве, защото животът ще продължи с цялата си пълнота, с всичките си удоволствия, надежди и мечти и след тази грипна ваканция.
Всички места, посочени от кризисния щаб, са затворени. Щом специалистите са позволили работата на предприятията, нека работят спазвайки всички предписани от институциите хигиенни мерки. Спазвайки ги може и да останем като регион без COVID 19.

Помага ли бизнесът в Кърджали на хората от първата линия в борбата с коронавируса? Потърсиха ли за помощ от болницата?
-Да, говорихме няколко пъти с директора на болницата и с директора на Спешна помощ в Кърджали. Готови сме до дни да им осигурим лични предпазни средства като маски, облекла и дезинфектанти, от които имат нужда. КРИБ Кърджали ще отдели като начална сума 10 000 лeва.
Днес разговаряхме отново и се оказа, че за закупуването на един респираторен апарат не достига сума, около 10 000 лева. Ще покрием тази разлика и Кърджали ще има още един обдишващ апарат.

Кърджали може и да остане като регион без COVID-19, но в същото време все повече отчаяни гласове се чуват от средите на малкия и средния бизнес. Пандемията и рестриктивните мерки обричат на фалит десетки фирми, гласят коментарите. Какви анализи се правят в КРИБ?
-Ситуацията за всички икономически сектори е динамична, но мерките, предприети от кризисния щаб за затваряне на голяма част от икономическите сектори и по-конкретно ресторанти, обществено обслужващи предприятия и т.н., създават ликвидни проблеми. Но три са секторите, които са важни за икономиката на всяка една страна. Това са автомобилостроенето, строителството и туризма. Тези бизнеси са обобщаващи. Какво имам в предвид? Около тези сектори се развиват много други икономически сектори и стопански единици. Те създават икономически живот на повече предприятия.
Мерките, които КРИБ предложи на държавата, мисля че ще омекотят този процес. Но фирма, която изпитва ликвидни проблеми към настоящия момент от мерки, които са въведени отпреди 10 дни, вероятно ги е имала и преди това.
По-добре да гледаме всичко от оздравителната страна.

Хора, които не са създали и пет работни места днес са най-яростни към правителството, че не иска да подкрепи бизнеса. В същото време бизнес организациите сякаш са заели изчаквателна позиция. Какво трябва да направи правителството в този момент? Премиерът Борисов е на мнение, че първо трябва да прескочим пандемията, пък после ще се мисли за пари. Споделяте ли го?
-Може би и медиите трябва да бъдат по-обрани в изказа си, за да не всяват техните събеседници паника и страх в обществото. Никакви модели, независимо какви са, не могат да отчетат паниката и страха във вземането на решение в момента. Емоции, психика, психология-правенето на бизнес е цяла наука, а не уравнение с едно неизвестно. Затова хора, които не са плащали заплати, осигуровки и всички съпътстващи разходи за създаване и устойчиво управление на бизнеса, по-добре е да чуват тези, които са го правели.
Подкрепата, която иска бизнесът, не се изразява в това да се раздават торби с пари. Това би изкривило всички пазарни механизми, а пазарът е най-добрият регулатор.
Икономиката има сърце. Изчисленията, които са меродавни във времето на рационално мислене, по време на пандемия, срив на икономиката и страх, дават превес на ирационалното мислене. Министър-председателят е прав. Основната ни грижа трябва да е първо да прескочим пандемията, но може едновременно да се набележат и мерките за след това, за което се работи в момента, по наша информация, в КРИБ.
Борбата трябва да е за запазване, както на физическото, така и на психическото здраве на нацията, а това се случва с правилни и навременни мерки.

В почти всички европейски държави има пакети с мерки в подкрепа на бизнеса, факт е данъчно-осигурителната ваканция. Трябва ли и в България да има такава?
-В много страни се предприеха фискални действия в подкрепа на бизнеса, за да запазят доколкото е възможно стабилността и работните места. Една от мерките, предложени от КРИБ – най-голямата работодателска организация в България, е именно в тази насока, за да се избегнат вълна от фалити и кризата да не се задълбочи. В момент на валутен борд, ликвидността може да бъде осигурена само от държавата, както и разплащането на забавените задължения на общините и държавата към бизнеса. Би могло да се осигури изкупуването на тези задължения от ББР (Българската банка за развитие). Всичките предложения на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България би трябвало да се вземат впредвид и да се работи в тази насока.

-Вие сте в хотелиерския и ресторантьорски бизнес. С какъв статут са в момента работниците Ви? Как виждате този бизнес след 3 месеца, да речем?
-Нашите служители в ресторанта и хотела в момента използват част от платените си годишни отпуски . Ако ресторантите отворят врати след 3 месеца, на пазара ще останат само тези фирми, които имат съпътстващ бизнес. Но този бизнес бързо ще се възстанови. Най-засегнатият сектор ще бъде строителният бранш, затова ако трябва да се направи нещо от страна на правителството, това е да рестартират с 1 млрд. програмата за саниране на еднофамилни жилища. Целта в момента е да се предлагат неща, които ще помогнат на колкото се може повече хора. Работата освен заплата е и най – голямата психологическа опора на човека. Едновременно санирането ще намали разходите на домакинствата за ел. енергия, на голяма част ще осигури работа, фирмите ще си плащат данъците и всичко ще бъде много по – безболезнено. Ефектът ще бъде усетен от всички. С приказки нищо няма да постигнем, трябва бързи и навременни действия. Може би след тази криза ще се научим да мислим като сплотено общество, да се грижим повече за себе си и за всички хора около нас .
Нека чувството за достатъчност да надделее над егото и алчността. Ще прескочим и тази криза. Селското стопанство и животновъдството ще са на дневен ред. Очакват ни времена на криза. Трябва да ограничим разходите си, светът се променя. Когато всичко се промени, трябва да пренаредим приоритетите си.
За преборване на всяка икономическа криза е необходимо финансова дисциплина и здраво да работим с акъл и сърце.
Неизбежните промен иса израз на еволюцията ни като човешки същества.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/3/20 21:58

    tova s cenite na aparatite i cenite na drugite medicinski predmeti e laja. izobsto golemi laji v cenite. stiga laji! to edno sarce, drob, babrek ne struva tolkova. ako struva, horata ste prodavat. i po-skapo. ste podariavat li!? aaaa?! vie ste me lajite li?!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/3/20 22:17

    Karaman nali dari, i toy sakin dane ostane

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/3/20 22:53

    Едно е ясно – макар положението в страната да е извънредно, политиците си остават същите. Остава ни да се надяваме, че кризата няма да трае прекалено дълго. Иначе не се знае какви щети могат да причинят хората във властта.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/3/20 23:41

    Ало родопи защо не публикувате коментари

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/3/20 10:04

    Сега е момента да подпомогне те на хората, които нямат и са в трудности. Хората станаха много алчни и завистливи. Обединение то, ще ни помогне само и само да излезем от тези трудности. Създайте кризисен щаб и в нашия град. Начело с доктори, вирусолози. Работодатели. Кметове, Областни ръководители и т. н. и ще излезем по-бързо от тази пандемия.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/3/20 16:04

    Dps zaednost! Ehoo, jivi li ste dps?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.