Първият пациент с коронавирус в Кърджали бе изписан от инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“.
Както 24rodopi.com вече писа, очакваше се потвърждение на отрицателните проби на 57-годишния мъж, който бе настанен в кърджалийската болница.
Той бе приет за лечение на 26 март, като вече е с отрицателна проба за COVID-19. Намира се в добро общо състояние, но ще остане под домашна карантина през следващите 28 дни. Информацията бе съобщена от здравните власти на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Пред изписване са и двамата пациенти с коронавирус в ардинската болница – съпрузите на 71 и на 68 г., които живеят в с. Горно Прахово. Те се чувстват добре, нямат оплаквания, предстои да излязат резултатите от контролните им PSR- проби.
В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ са хоспитализирани четирима болни с коронавирус – мъж на 71 г. от с. Рани лист и неговата съпруга на 61 г., мъж на 31 г., завърнал се от Дания и жена на 63 г. от Кърджали. Пациентите са в задоволително състояние, с изключение на мъжа от с.Рани лист, който е с усложнения след инсулт и се е наложило да бъде приведен в интензивното отделение.
В общинските болници в Момчилград и Крумовград не са постъпвали пациенти с коронавирус.
Областният управител Никола Чанев получи уверение от медиците, че разполагат с необходимия набор лични предпазни средства – маски, шлемове, очила, защитни облекла. Продължават и дарителските жестове за здравните заведения.
На заседанието бяха обобщени противоепидемичните мерки във връзка с предстоящите великденски празници, опазването на обществения ред и мерките за безопасност. Не се очакват масови струпвания на хора в храмовете, смятат от МВР. Продължават съвместните проверки на полицията и РЗИ в търговските обекти. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 6 април са отменени допълнителните ограничения, въведени по места, каквато е забраната за работа на кафе-автоматите и павилионите за закуски. Коментиран бе и контролът върху общинските пазари и качеството на храните за Великден.
Областният управител предупреди членовете на Щаба, че мерките за сигурност не трябва да се пренебрегват и благодари на всички институции, ангажирани в борбата с пандемията.
24rodopi.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/4/20 17:24

    И си мислите,че ще стои 28 дни в къщи

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/4/20 21:44

    Извинявам се за неуместният въпрос. Господинът е заболял от корона вирус, на 26.03.2020 г. е приет за лечение, на 08.04. 2020 г. вече е с отрицателна проба за корона?! И 28 дни се предполага, че ще е носител на COVID 19? Ами по тази логика, ако аз съм го изкарала “на крак” и ми направят сега тест, ще е отрицателен, НО аз ще сея зараза. Е, няма такъв филм. На ужасите, заблудите или там каквото вие си решите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.