С три събития ще бъде отбелязана в Кърджали 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване и вписан в Книгата за рекорди на Гинес.
Бъдещият мореплавател се ражда на 4 юни 1930 г. в 12:12 ч. в някогашния медицински център за офицери и военнослужещи към сградата на Военния клуб в Кърджали, която е най-старата сграда на военен клуб в България (1870).
По повод 90-годишнината на забележителния кърджалиец на стената откъм стария вход на сградата (към ул. „Рeпубликанска”) ще бъде вградена паметна информационна табела. На 4 юни в Арт галерия Кръг се отваря за посещения гост-изложба от Военноморския музей във Варна с документални кадри от живота и световната обиколка на капитана, а на улицата на негово име в кв. „Възрожденци” ще бъде поставен указателен знак. 
През 1976/77 кап. Георги Георгиев прави околосветска обиколка с яхта за 201 дни, 21 часа и 36 мин. и заради този уникален в историята на ветроходството рекорд той е наричан Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Капитанът е почетен гражданин на Кърджали и Варна. Кърджалийци помнят, че в рамките на Инициативата „Мултикултурният град’2015” инициативен комитет издигна паметник на капитана в градската градина в чест на неговата 85-годишнина, като възстанови някогашния съществувал в района на язовирната стена барелеф върху 4-тонен постамент. За тържествената церемония пристигнаха гости от Фондация „Кор Кароли” във Варна, която повече от две десетилетия осъществява най-голямата международна ветроходна регата за килови лодки „Кор Кароли” в памет на кап. Георги Георгиев. За да поддържат незабравим огъня на преклонението пред подвига на моряка, в негова памет последователите му са създали награда за най-добро българско ветроходно постижение през годината – Златен глобус „Кор Кароли”, която се връчва всяка година на 20 декември на тържествена церемония във Варна от Фондация „Кор Кароли”.
Организаторите на тазгодишните събития в Кърджали, посветени на 90-годишнината на кап. Георги Георгиев, канят в 12:12 ч. на 4 юни (четвъртък) всеки, който желае и има възможност, да остави цвете на паметника в градската градина или под новата информационна паметна табела на стената на Военния клуб, или под указателния знак на ул. „Кап. Георги Георгиев” във „Възрожденци“, както и да посетят документалната експозиция в Арт галерията на бул. „Тракия” 3. Венци и цветя ще поставят на тези места Община Кърджали, Арт движение Кръг, капитаните Петър Милев и Жоро Ермишкин, председателят на УС на Морския клуб Николай Сурков, председателят на Общинския съвет на СОСЗР о.з. полк. Петър Щерев, Мирослав Шопов и кораб „Емона”, началникът на Военния клуб Ани Иванова, о.з.майор Минчо Гумаров и др. По обедно време на 4 юни пред дома на кап. Георги Георгиев във Варна ще се съберат почитатели от Фондация „Кор Кароли” и Община Варна, за да оставят цветя и венци.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.