Три години в затвора ще лежи шофьорът, прегазил на тротоар 12-годишния Митко в Златоград.
Това реши състав на Окръжния съд в Смолян. Наказанието ще трябва да бъде изтърпяно при „общ“ режим. Шофьорската книжка на водача е отнета за 5 години.
58-годишният мъж бе признат за виновен от окръжните магистрати, но присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Пловдив.
Припомняме, че трагичният инцидент стана на 31 юли 2018 година.
Водачът управлявал  лек автомобил „Пежо Боксер“. По това време на тротоара, близо до хотел в града, се намирали 12-годишното момче, неговите родители и техни познати.  В този момент водачът  излязъл от пътното платно, като го напуснал отдясно по посока на движението си и ударил с предната дясна част на автомобила стоящото на тротоара дете, посочиха от прокуратурата. Момчето изхвърчало в близката градинката, на около 3 - 4 метра от мястото, където се намирало с родителите му. Детето веднага било откарано в болницата в Златоград, като е починало от нараняванията си – тежка черепно-мозъчна и шийна травма. Според изготвената комплексна експертиза основна причина за пътното произшествие е скоростта на движение на автомобила, която към момента на удара е била около 93 км/ч., а разрешената за движение скорост в конкретния пътен участък на населеното място е 40 км/ч, обозначена с пътен знак, посочиха от прокуратурата. Автомобилът е спрял на стотина метра от мястото на произшествието.
Както колегите от 24smolian.com първи писаха, семейството на убитото момче поиска 950 000 лева обезщетение. Родителите и братчето на загиналото дете заведоха искове срещу застрахователната компания, сключила договор „Гражданска отговорност“ с водача на лекия автомобил, който блъсна момчето.
„Родителите на загиналото дете били съкрушени от нелепата и безвременна загуба на невръстния си син. До произшествието семейството било сплотено, а връзката между родителите и детето била особено силна. След произшествието родителите нямало да виждат повече детските очи на сина си, нямало да са до него докато расте, нямало да се радват на житейските му успехи и да са до него в неволите на живота. Смъртта на Митко се отразявала негативно на психиката на малкото му братче. Невръстното дете в най-ранна възраст било подложено на шока от смъртта, то видяло как погребват братчето му, видяло сълзите в очите на майка си, мъката споходила баща му, то било непрестанен свидетел и до днес на скръбта на родителите си и постоянно питало къде е братчето му...“.
Това бяха мотивите за иска от страна на семейството. Майката и бащата поискаха по 350 000 лева обезщетение. Малкото братче-250 000 лева.
Общият уважен иск от страна на съда обаче бе в размер на 300 000 лева.
На снимката: Мястото на инцидента
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.