38 районни прокуратури да бъдат закрити от 1 януари 2021 г., а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Районната прокуратура „майка“ ще е тази в съответния областен град. Това е предложил главният прокурор Иван Гешев на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, пише правният сайт news.lex.bg.
„Предлагам да бъде продължен процесът по оптимизиране на районните прокуратури (РП) в страната, като се съобразят както валидните за всички районни прокуратури критерии, така и спецификите за всеки апелативен район“, пише главният прокурор Ето кои районни прокуратури предстои да бъдат закрити от 1 януари 2021 г.:
За района на Окръжна прокуратура-Благоевград
РП-Сандански
РП-Гоце Делчев
РП-Петрич
РП-Разлог
Окръжна прокуратура-Бургас
РП-Айтос
РП-Карнобат
Окръжна прокуратура-Велико Търново
РП-Горна Оряховица
РП-Павликени
РП-Свищов
Окръжна прокуратура-Враца
РП-Бяла Слатина
РП-Козлодуй
РП-Мездра
РП-Оряхово
Окръжна прокуратура-Габрово
РП-Севлиево
Окръжна прокуратура-Добрич
РП-Балчик
РП-Генерал Тошево
РП-Каварна
Окръжна прокуратура-Кърджали
РП-Крумовград
РП-Момчилград
Окръжна прокуратура Кюстендил
РП-Дупница
Окръжна прокуратура-Ловеч
РП-Луковит
РП-Тетевен
РП-Троян
Окръжна прокуратура-Монтана
РП-Берковица
РП-Лом
Окръжна прокуратура-Пазарджик
РП-Велинград
РП-Панагюрище
РП-Пещера
Окръжна прокуратура-Пловдив
РП-Асеновград
РП-Карлово
Окръжна прокуратура-Смолян
РП-Девин
РП-Златоград
Окръжна прокуратура-Стара Загора
РП-Казанлък
РП-Чирпан
Окръжна прокуратура-Хасково
РП-Димитровград
РП-Ивайловград
РП-Свиленград
РП-Харманли
Гешев посочва, че обсъждането на предложението от Прокурорската колегия, трябва да бъде предшествано от такова с участието на административните ръководители на съответните районни и окръжни прокуратури.
През лятото на 2017 г. пред ПК на ВСС бяха представени два модела за реформа на районните прокуратури – унифициран, според който се създават 28 мегарайонни прокуратури, а останалите стават териториални отделения, и диференциран – закриване само на част от районните прокуратури. Колегията избра първия подход.
Първият етап беше осъществен през юли 2018 г., когато пилотно бяха закрити 11 районни прокуратури в градовете Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място бяха създадени териториални отделения към районната прокуратура в съответния областен град.
Вторият етап от реформата започна през лятото на миналата година. Тогава беше решено от 1 януари 2020 г. да бъдат закрити още 29 районни прокуратури в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.
На снимката: Момчилград

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. зафер ертюрк30/6/20 12:01

    Гешев нещо иска да става диктатор май.
    Няма такъв филм, районните прокуратури ще си останат той ще си отиде, анадънму Гешев.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/7/20 09:40

      Много ти се иска! Местните районни прокуратури са мафия! Тя трябва да бъде обезглавена!

      Изтриване
  2. Анонимен30/6/20 12:31

    Da zakriyat I dijavata

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/6/20 12:31

    Da zakriyat I dirjavata

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/6/20 14:22

    За това -Браво! Сега намалете и общините и кметствата - един кмет на 1000 население и една община на 20 хиляди, а не както е сега кмет на 6 човека и община с 3000 жители...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/7/20 06:42

      Закривайки общини да речем като Ардино, Черноочене, Джебел какво ще постигнеш? За една елементарна административна услуга колко време и път ще се прахосат.
      Един кмет на 1000 д. население и после да се чудиш за един смъртен акт да търчиш половин ден. За една справка от НБД "Население" ще има опашки като за портокали през комунизма.
      Държавни и местни администрации трябва да са повече ангажирани с гражданите покрай пандемията. В сайтове на общини и дирекции към областната администрация има улеснения за граждани. Гледат да са полезни на гражданите, някои заявки вече се приемат по електронен път.
      По селата има предимно възрастни хора. Повече активни проекти за интегрирани услуги в общността трябват.

      Изтриване
  5. Анонимен30/6/20 15:55

    районен съд момчилград и в Крумовград и те да с закрият да се намалят разходите

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/6/20 19:51

    Такава хубава болница имахме и нищо не остана,эа какво ни е съд и прокуратура? Повечето служители не са на работните места.......

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/6/20 22:18

    Да ги махат щом дават разрешения за обиск за един килограм тютюн на амуджата примерно в Крумовградско.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/7/20 08:36

    До 14:22 напълно сте прав преди 1989година населенито е било 4,5 пъти в повече но кметствата са били неколкократно по малко. Сега ходиш за един документ няколко пъти защото велможите кметове през работно време си вършат часпром. Същото и с прокурорите в Крумовград 3прокурора които по цял ден чоплят семки и клюкарстват и мачкат амуджите.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/7/20 08:36

    До 14:22 напълно сте прав преди 1989година населенито е било 4,5 пъти в повече но кметствата са били неколкократно по малко. Сега ходиш за един документ няколко пъти защото велможите кметове през работно време си вършат часпром. Същото и с прокурорите в Крумовград 3прокурора които по цял ден чоплят семки и клюкарстват и мачкат амуджите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/7/20 11:36

      Колегата цитира факти от агенция "една баба каза". Фактологията обаче е друга.
      От статията в Уикипедия за населенето на България четем: "Населението на България към 31 декември 2019 г. е 6 951 482 души, по данни на Националния статистически институт (НСИ). През 1989 г. населението достига 9 009 018 души."
      9 009 018 : 6 951 482 = 1,295985230199834

      Къде е 1.3, къде 4.5. Нерде Ямбол, нерде 'Стамбул.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.