43-годишният строител от ардинското село Сухово Ерхан Рамадан повече от 20 години живее в София, но това не му пречи да бъде и добър пчелар. Винаги, когато има възможност, Ерхан се прибира в родното си село.
„Любовта към родния край е в сърцето на човека и той трябва да цени корените си. Тук, в Сухово, мина детството ми. Имам много хубави спомени и прекарвам цялото си свободно време. Срещам се с комшиите си. От няколко години започнах де се занимавам и с пчеларство като хоби. Имам 26 кошера и основно добивам мед от мащерка, жълт кантарион, липа, акация, малини, къпини, бяла детелина и много билки, които са в изобилие в моя край“, казва Ерхан.
Според него, пчеларството е трудна професия и има много тънкости. Не е за всеки. Всяко нещо изисква много добра организация и на труд, и на време. Има много болести, на които ако не се обърне внимание, кошерът може да умре. Метереологичните условия също са от голямо значение. Негови най-близки помощници са баща му Фахри Рамадан и дъщеря му Илайда. „Родопският мед е уникален. Има много добри вкусови качества“, допълва Ерхан.
Гюнер ШЮКРИ,  Ардино

24rodopi.com 


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/7/20 15:04

    От с.Сухово, общ.Ардино преди години познавах един човек на име Рамадан който си произвеждаше домашен мед в с.Сухово и го продаваше на пазара в гр.Кърджали. Беше много добър човек. Съпругата му работеше в гр.Кърджали. Редовно си купувах от него домашен мед. За съжаление той почина преди години. Дали има някаква роднинска връзка с Ерхан Рамадан не зная. Ако мога да се свържа с горе-споменатия господин бих искал да направя един разговор с него.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/7/20 02:43

    Kantariona ne dava nektar

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.