По време на „възродителния процес” БКП и Държавна сигурност по места в страната са правили всичко възможно да попречи за отбелязването на мюсюлманския религиозен празник Курбан байрам.
За това свидетелстват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.
Той представлява строго секретна справка относно: Празнуването на мюсюлманския религиозен празник „Курбан байрам” в Кърджалийски окръг през 1987 г.
Подписан е от началника на Окръжното управление на МВР-ДС полк. Атанас Кадирев.
„Още в навечерието на празника под ръководството на окръжния комитет на БКП в окръга бе създадена стройна организация с цел недопускане на масовост и демонстративност при отбелязването му”, е подчертано още в самото начало на справката.
По места по линия на БКП са определени отговорници, които са разяснявали атеистичната политика на компартията.
Мобилизирани са всички активисти, а населението е впрегнато в участие в различни странични мероприятия с цел „да не участва в религиозните ритуали”.
„Организираните дежурства и респектът от страна на МВР бяха гаранция за спазване на реда и сигурността през цялото му времетраене [на празника]”, се отбелязва в документа.
В резултат на „комплексните мерки” през 1987 г. е отчетено по-малко посещение на джамии от членове на БКП и учители.
„Населението като цяло се въздържаше от демонстративно отбелязване на религиозния празник”, е един от направените изводи в МВР-ДС Кърджали.
Отчетено е, че джамиите са посетени предимно от възрастни хора без да демонстрират показност, а младите са били само 128 души.
МВР-ДС подчертава, че е контролирало движението на хора и животни и е ограничило клането на животни за мюсюлманския празник.
Справката завършва със самокритика, като е посочено, че въпреки масово-политическата и разяснителна работа и мащабността ѝ тя не изиграла необходимата роля по време на празника.
Заключено е, че липсата на показност се обяснява не толкова с осъзнаване, а като реакция, „породена от страха и респекта и от особеностите на сегашната оперативна и политическа обстановка”.
Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

35 comments so far,Add yours

  1. Чарли4/8/20 18:29

    Зафер ертюрк - Сега е твой ред братле разкажи им играта на тях през онова време

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/8/20 18:53

    Не само курбан байрям е бил забранен а и коледа и великден. Няма нужда с акцент да напомняте, че само курбан байрям е бил забранен! Горките те, само курбан байрям....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/8/20 19:23

    Добър ден то Великден нямаше те за байряма се сетили .....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/8/20 19:30

    И без ДС тази година Рамазан Байрама в Турция не се чества практически! Заради короната...Ееее??? Някой представял ли си е това???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/8/20 20:51

    ХАХ!! Кажете нещо ново.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/8/20 22:28

    Възродителния процес беше една комунистическа върховна глупост.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/8/20 23:27

    Kolko togavashni komunisti a sega depesari ili puk sinovete ili dashterite im sa depesari nablyudavaha dali Mehmet agata koli kurban ili baba Ayshe pravi mekici i se obajdaha na BKP ili DS

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/8/20 23:30

    I v rezultat sega povecheto musulmani stanaha alkoholici i cql den sa v kruchmite po selata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/8/20 16:04

      Когато алкохолът е бил дар от Аллах. В по-ранните сури на Корана потвърждават, че по времето на Мохамед виното се е смятало - наравно с меда - за един от добрите Божи дарове. Според друга сура, в рая правоверните щели да се радват на „реки от вино”.

      Изтриване
  9. Анонимен5/8/20 01:14

    serefsizler bir gun hesap vereceksiniz!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/8/20 07:58

    КАДИРЕВ БЕШЕ ЕДИН ЧИРПАНЛИЯ КАРИЕРИСТ И ОТМЪСТИТЕЛЕН ИНДИВИД.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/8/20 08:31

    И за християните беше същото

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/8/20 08:33

    По това време и на християните не разрешаваха да празнуват църковните празници.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/8/20 08:50

    Помня, не можехме да колим курбан,да раздаваме бонбони, не ни даваха да пържим мекици да ходим на гости даже у моите дядо и баба, имаше постоянно около къщите ни агенти и шпиони. Много много тъжни, унизителни и жестоки времена бяха за нас турците. Дано никога не се повторят. Споменът се е запечатал дълбоко в моето съзнание и никога няма да се изтрие.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/8/20 08:52

    07.58 Градивна следа няма в града след него, ни деца, ни внуци, ни къща! Има остатък от комунягите и него, което противопоставя и разделя хората.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/8/20 08:59

    Доносник Сергей Джебел топеше най-близките си приятели, роднини, комшии, познати!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/8/20 09:09

    Стига глупости!!! И мекици се пържиха и бонбони се раздаваха и на гости се ходеше!Стига сте обръщали всичко на етническа основа! Съседите ми на всеки празник раздаваха и на гости ходеха!На християните също им беше забранено да празнуват и ги заангажираха по празниците!Турците ходеха на джамия,а на християните им беше забранено да посещават църквите,ако хванеха някой го изпращаха в затвор!Стига сте ревали!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/8/20 21:24

      Естествено и на християните не беше позволено. Никой не го опровергава.Но това не оправдава зулумите на комунягите към турците, защото за тях освен религията също и майчиният език беше забранен...какво унизение и срам за Българската държава.л (важи и за Турция поради тяхната политика към тамошните малцинства)...срам.срам срам

      Изтриване
  17. Анонимен5/8/20 09:12

    Какво е по различното сега.Държавния служител няма никаква свобода,подтиснат е от прости кадровици.Служителите немогат свободно да изложат това което им тежи,защото веднага агентите на ГЕРБ ги топят пред по големия кадровик.Профсионалистите се оставят на заден план,както и тези които имат собствено мнение.Държавните служители без одобрение от местните кадровици не могат да се събират с всеки.Те осъзнават,че не трябва да е така,но се съобразяват с тези некадърници от страха и респекта от особеностите на сегашната политическа обстановка”.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен5/8/20 09:28

    Извън ДПС в другите партии има не малко хора, които искат старите номера да прилагат на турците.Познавам стари комуняги, днес в БСП ни йота не са мръднали в новото, демократичното. Те искат старото време. Толерирането на зловещото доносничество днес е факт, те и техните деца са под чадър.Жив пример доносник Сергей Джебел

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен5/8/20 10:03

    Скоро мина Курбан байрам, някой чувал ли е Багдасаров да е уважил турцие, мюсюлманите, да е честитил свещения Курбан?Няма!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен5/8/20 11:00

    Крумовград питайте съчана али колко семейства е почернил и пребил.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен5/8/20 11:00

    Крумовград питайте съчана али колко семейства е почернил и пребил.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен5/8/20 12:30

    Тези активисти на БКП сега са под крилото на ДПС или ГЕРБ,даже бащата на един от бизнесмените от кирковско се сочи като убиец на малката Тюркян.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен5/8/20 12:55

    Какво още беше забранено по времето на социализъма : Забранено беше за мъжете да носят дълги коси, бради, дълги панталони тип чарлстон, къси панталони, вицове, западна музика, да посещават западни страни, да слушат западна пропаганда от радио Свободна Европа и радио БиБиСи. За жените модни неотговарящи прически, къси поли тип мини-жуп. И като си помисля само, че вече 31 години ни управляват членове на БКП редом с настоящият министър-председател и неговите сподвижници виждаме да къде стигнахме: последни в ЕС, не работеща икономика, безработица, масово имигриране на младите за търсене на работа и по-добър живот, корупция, не спазване на законите, нито един големец вкаран там където му е мястото.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен5/8/20 13:18

    История от Паничково:Лека му пръст татко беше кротък и мил човек и с много лека ръка, та доста хора искаха той да им заколи курбана и да прочете молитвата му. На този ден татко бил помолен от един учител, партиен член рано сутрин още преди да ходи на джамия да дойде да му заколи курбана, друг е въпроса дали е редно преди курбан на аз да бъде заклан животно? По скоро не, но страха какво ли не прави имам предвид учителя, и след това тръгва естествено към селската джамия за намаз, но какво заварва:пред джамии кмета и бригадир на ТКЗС го посрещат и го връщат да си ходи в къщи че никой днес няма да ходи на джамми и курбан няма да се коли, а всъщност хората вече са били влезли в джамията а само той вероятно и други след него са били върнати, татко тогава сам изчете намаз в къщи като каза, Bu sene allah böjle Kabul etsin, и по обяд когато агентите вече отидоха да докладват на висшестоящи те им шефове татко заколи и нашия курбан и на други от селото, adet jerine GELDI, но татко този ден този курбан байрам до края на живота си не го забрави, а на тези двамата беше им простил и на погребенията им беше въпреки че те бяха доста млади от него и молитви от корана им четя, татко почина скоро а ние се рсзпиляхме по широкия свят сега рядко се виждаме, но се чуваме често.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен5/8/20 13:44

    "Възродителния процес беше една комунистическа върховна глупост"

    Колко е лесно да прехвърлиш всички грехове на комунизма! Преди комунизма, по време на "българския" цар и по-рано по време на "бъллгарския" княз, нямаше ли български шовенизъм и асимилационна политика спрямо турци, помаци и цигани?

    Нека бъдем честни дами и господа. Българската държава винаги се оповавала на антитурска и антиислямска политика. Българският "елит" за да изгради национален образ използва антипода на турчина. Турчинът винаги е представен в лоша светлина. Българският национализъм се крепи на омразата срещу турчина. Българската идентичност е антитурска, шовенистическа.
    Някой помни ли т. нар. кръстилка? Помнят ли безчинствата по кърджалийски села срещу местното население?
    Турците в България по време на Втората световна война подкрепят комунистите. Защо родопчанинът храни добри чувства спрямо германските националсоциалисти а мрази царя и войската му?
    След войната комунистите са уважавани сред турците (говорим за 40-те и 50-те години) и има много активни турски писатели, поети, певци, учители, които в последствие са преследвани от българския държавен апарат.

    Няма защо да обвиняваме руснаците за безчинствата срещу мюсюлманското население. Тодор Живков провежда собствена - българска шовенистическа политика, подтикнат от "възрожденски" патриотизъм. Даже руснакът се опитва да спре действията на БКП, защото има проблем в международен план, пражка пролет, аварията в Чернобил и др, но българският държавен апарат държи на асимилацията.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен5/8/20 14:47

    07.58 На БКП и на милиционерския генерал Кадирев е "заслугата" за пеещия часовник-демонстрация на национализъм и шовинизъм. За голямо съжаление наследника на БКП днес БСП не се е разграничила от този национал-социализъм.Там има хора, които освен антитурски, антиислямски настроения и съдържание друга ценностна система нямат. Живеят с турците хем, хем ги мразят.В ръководството има индивиди, които са за натрапващия камбанен звън и мелодиите призовавЩи Иван на оръжие срещу комшията му Хасан.Тези хора друго незнаят, 30 години демокрация, до днес не издържаха изпита. Техния девиз"На турчин доверието до коляното"и стил на отношение потискане и мачкане дори на техен другар турчин.Турчина е добър когато слугува, на власт Иван, Осман за пълнеж, за салата.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен5/8/20 16:01

    Абе умници, всичките ви лидери в ДПС /от по-старото поколение/ са били доносници и членове на ДС.Защо 30 години още ги избирате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/8/20 18:50

      Prav si za dve kyufteta i edna bira i chifte zurni i edin davul edin kyuchek i hayde negramotnite ofce glasuvat za DPS

      Изтриване
    2. Анонимен5/8/20 19:07

      Shtot sa tapanari

      Изтриване
  28. Анонимен5/8/20 17:58

    ТУРЦИТЕ СА ПОД МОДЕРНО БЪЛГАРСКО РОБСТВО!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен5/8/20 18:36

    Бяха забранени и Коледа и Великден. Не само байрамите. Даже имах приятелка, която беше изключена от университета, като политически неблагонадеждна, защото отишла на църква на Великден.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен5/8/20 18:39

    16:01. Въпрос в десятката, как да ти отговорим ба ага като сме неграмотни. При нас има поговорка, кучето отива там където го бият, човек отива там където го е..т. Така че, на такова стадо-такава тояга.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен5/8/20 20:12

    Както са негрите в САЩ /дори са по-добре/, таково е положените на турците в България. Великобългарския национализъм и шовинизъм е и в някои държавни струтури, за огромно съжаление. Не малко българи още в люлките на своите деца дават антитурско възпитание. Опасен вирус! Дано умиращата змия..........

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.