Когато първите капки заудряха по плочника и му подсказаха, че обилно ще завали, набързо прибра електрическата косачка в гаража и се затича към навеса пред къщата. Внезапно изтрещя гръмотевица, кучката му жално изскимтя и треперейки от страх, се свря между краката му. Загали я по главата и й заговори успокояващо:
- Не се плаши, тук съм…
Гъста мрежа от едри, дъждовни капки покри всичко наоколо. Задуха силен вятър, притъмня. Прибра се на топло в уютната стая, но паникьосаната кучка го изпревари. Тук се усещаше защитена и погледът и постепенно се смекчи. Изкара голямо парче хамбургски салам от хладилника, наряза го на ситно и започна да и го подава. Животното, вече съвсем успокоено, внимателно поемаше лакомството с влажната си муцунка.
Застана до прозореца на терасата и загрижено се взря в градината. Стихията затлачи лехите с разсадените наскоро зеленчуци, текнаха кални потоци, които разкъсаха подредените редове с домати, чушки, краставици.
Беше му болно, но какво можеше да стори. Миналото лято страховита градушка смля всичко и трябваше да преразсажда.
Сети се за стихотворението на Яворов и го изрецитира на ум: „Спри! Недей…труд кървав, Боже пожалей“!
Но както се казва, Бог високо, Цар далеко. Водните потоци се усилиха, а голям клон от короната на дивия орех на двора се отчупи и изтрещя като изстрел. Дърветата се прегъваха доземи от напора на разбеснелия се ураган.
„Колко слаб и безпомощен е човек“, помисли си коравият мъж. Бе положил толкова труд и мерак, а сега гледаше как всичко погива. Стисна силно дръжката на прозореца с мазолестата си длан и прошепна: „Няма да ме победиш, не можеш. Всичко ще възстановя до последното коренче…“
Когато най-сетне напрежението спадна и въздухът се разреди, а стихията ускорено се изтегли нататък, по посока на Асеновград, мъжът подвикна на кучката си и двамата се озоваха отново на двора.
Захвана се с отчупения клон. Окастри го с острата брадвичка и старателно подреди клоните на дръвника.
Кучката, преодоляла страха и ожадняла от напрежението, лакомо залока от насъбралата се дъждовна вода в тенджерата и.
Изгря слънце и от мократа градина се надигна пара.
Животът продължаваше.
Страхил АЛЕКСИЕВ, адвокат

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/8/20 07:10

    Тук нещо творчески напъни виждам! Ама това с кучката не се връзва много с останалото "тип" Ангел Каралийчев!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/8/20 07:47

    Добре е.Само добавям с.Пчеларово.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/8/20 08:20

    tolko mnogo gratis chista voda za baseina, za pluvane, za ribkite, za patkite...?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/8/20 11:16

    Красивата самота облагородява ! Понякога човека сред контактите си се превръща в по голям звяр от стихиите, помита светкавично съзиданото с толкова усилия

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.